Candid. Platform
for growth.

Hoe podcastbedrijf Gimlet Media interessant werd voor Spotify

gimlet-media1

Spotify heeft volgens Amerikaanse media interesse in Gimlet Media. 'Toevallig' beluisterde ik afgelopen weekend de 14 afleveringen van StartUp nog een keertje, de podcast over de beginfase van Gimlet Media. Wat deed oprichter Alex Blumberg toen al goed?

Soms komen twee zaken in het leven bij elkaar, noem het toeval. Om de een of andere reden - dat vertel ik binnenkort nog wel een keer - luisterde ik de afgelopen dagen opnieuw naar alle delen van StartUp. In deze podcastserie hoor je het verhaal van het ontstaan van Gimlet Media, het bedrijf van radioproducent Alex Blumberg die zijn veilige baan bij de Amerikaanse omroep verruilde voor een avontuur als ondernemer. Ergens halverwege deel 10 checkte ik even op internet hoe het eigenlijk gaat met Gimlet Media (want de serie is uit 2014) en toen bleek dat Spotify serieuze interesse heeft. Volgens Recode zou Spotify zelfs 200 miljoen dollar over hebben voor het bedrijf dat in de dromen van podcastluisteraars steeds mooier wordt.

Als er een verhaal op straat ligt, moet je dat niet laten liggen dus leek het me een aardig idee om te kijken of er uit die eerste afleveringen wat interessante lessen te halen zijn die iets zeggen over het succes van nu.


De naam Gimlet Media
Wij hadden laatst ook een verhaal met een expert over hoe belangrijk de naamgeving van je bedrijf is. Blumberg besteedde zelfs een hele podcastaflevering aan de naamgeving en hij ging langs bij een expert. Hij en zijn partner Matt gingen trouwens eerst voor Orello, wat iets als 'oor' in het Esperanto betekent en daar werd keihard om gelachen door de vrouw van Blumberg. Ook nog een leerpuntje trouwens voor ondernemers; luister altijd goed naar je vrouw of man want die heeft een beetje afstand. Uiteindelijk noemde die eigenaar van het naambedrijf ergens tussendoor opeens 'Gimlet', de naam van een drankje (limoensap en gin) dat vrolijk en zonnig klinkt.


Het belang van een goede partner
In de eerste paar afleveringen van StartUp hoor je hoe Blumberg op zoek gaat naar investeerders voor zijn plannen. Hij voert deze gesprekken met enthousiasme, maar zijn gebrek aan zakelijke ervaring ligt er dik bovenop. Het aardige is dat hij later in de serie wat luisteraars van de podcast interviewt die hem goed duiden: ,,Jij bent in je hart een maker, een kunstenaar die het wil maken als ondernemer en dat zal niet meevallen. Jouw redding was het vinden van een goede partner die wel zakelijk denkt.'' Oh ja, Matthew Lieber werd inderdaad de partner van Blumberg en is dat nog steeds. Hij is de man van de businessplannenen en Excellsheets, de man van het fundament onder het huis.


3 Pak je momentum
Er zit een aflevering in de serie waarin het gaat over mogelijke burn-outs van de medewerkers omdat er zoveel shows gemaakt worden. De eerste delen van de StartUp podcast waren immers net uit en zorgden voor een enorme publiciteitsgolf die adverteerders en luisteraars aantrok. In die fase gingen de mannen ook met de makers van 'Reply All io' praten die daarvoor een show over internet maakten onder een andere naam.


Het gaat allemaal om content
Tijdens de serie krijg je mee wanneer de grote bedragen van investeerders loskwamen; nadat de eerste paar afleveringen van StartUp online verschenen. Blumberg krijgt daarna de kans om zijn verhaal overal in de media te vertellen en de luistercijfers van StartUp beginnen toe te nemen. Ook hebben de vaste luisteraars van de serie, de early adopters zoiets van: benieuwd wat die mannen nog meer gaan maken.

Door de eerste afleveringen krijgen mensen een duidelijk beeld van het soort onderneming dat Blumberg wilde creëren en daar willen ze bijhoren. De extra tip die je hieruit kan halen is: blijf altijd denken als een maker en niet alleen als een marketeer. Natuurlijk promoten de mannen in de serie hun spullen, maar centraal blijft de herkenbare verhaallijn van een man die twijfelt aan zijn eigen ondernemerskwaliteiten, maar wel heel nieuwsgierig is. Nooit staat het succes centraal, maar altijd de reis en dat maakt het veel geloofwaardiger dan de succesverhalen van alle online goeroes bij elkaar. 


5 Maak duidelijke keuzes
Tijdens de eerste gesprekken met een investeerder valt het woord 'tech company' opeens veel. Deze mogelijke geldschieter oppert dat het een modern bedrijf moet worden waar techniek en audio samenkomen, maar dat is natuurlijk heel onverstandig omdat je als ondernemer altijd heel dichtbij jezelf moet blijven, zeker als je in je hart geen ondernemer bent. Blumberg is immers een radiomaker, daar is hij meer dan gemiddeld goed in en niet in 'iets met techniek'. Leuk is dan ook dat een latere investeerder juist zegt dat hij moet focussen op het maken. ,,Ik luisterde naar die scene en mijn vrouw en ik riepen naar de radio: doe het niet.''


Promoot je spullen op je eigen kanalen
Op de StartUp Podcast komen veel reclames voorbij van anders shows van Gimlet. Waarschijnlijk kunnen die advertenties aangepast worden aan het luistermoment en dus kan je dus actuele shows promoten in oudere afleveringen. Wat verder opvalt is de manier waarop de advertenties zijn opgezet. Het zijn vaak geen korte berichten, maar hele minidocu's en bovendien hoor je veel dezelfde bedrijven voorbijkomen. Op de website kun je ook zien dat de adverteerders van Gimlet een soort sponsorpoule vormen (zoals de sponsors van een voetbalclub). 

Ook valt op hoe ongelooflijk veel aandacht er aan de kwaliteit van de productie besteed is. Dat kan je ook leren van StartUp; doe nooit zomaar iets, maar doe het met aandacht. Toch moet je daar ook niet naïef in zijn, het is niet makkelijk om kwaliteit te koppelen aan commercie in een groeiende markt. In de VS kan dat waarschijnlijk om dat de markt veel groter is (zelfs internationaal), maar in Nederland is dat (nog) anders.

In Nederland heb je bijvoorbeeld nu de geweldige docuserie
'De brand in het landhuis' dat met een behoorlijk team is gemaakt, ook met een goed researchende eindredacteur. Dat is mogelijk omdat de publieke omroep daarin (terecht) investeert, maar daar ligt nog geen businessmodel onder. Dat zal door schaalvergroting en de ontwikkeling van de markt wel echt gaan veranderen de komende jaren trouwens. Als Dag en Nacht Media ook een grotere poule van adverteerders kan formeren dan liggen daar kansen natuurlijk. Ook omdat er overlap tussen het publiek zit (je luister ook een beetje 'Gimlet' of 'Dag en Nacht' als het goed is).


Zorg voor een duidelijk profiel
Aan alles op de StartUp Podcast hoor je dat het bij Gimlet Media allemaal om kwaliteit gaat. Of het nu gaat om de docu-achtige podcasts zoals StartUp of de talkshows zoals Reply All, altijd staat de kwaliteit van het format voorop. Er is duidelijkheid over het format, er is research gedaan en de interviews zijn verzorgd. Maar het echte geheim? De show worden gemaakt door vakmensen met liefde voor hun vak.


Conclusie

De interesse van Spotify (Dat sinds een tijdje eindelijk podcasts omarmt. Was dat nu zo moeilijk? He, daar ligt het geld, wat zouden we er mee doen? Oh, laten we het oprapen) voor Gimlet Media heeft wel iets hoopvols. Het onderstreept namelijk een hypothese die we in tijden van 'vluchtig' en 'nep' op social media wel eens kunnen vergeten, namelijk dat kwaliteit blijkbaar lonend is.

Alle podcasts van Gimlet Media zijn immers geweldig geproduceerd en dat levert een heleboel luisteraars en dus advertentiegeld op. Als Spotify die wet gaat toepassen dan zal het - net zoals Netflix dat doet - het produceren en distribueren van content bij elkaar brengen. Dan zal die ochtendshow van Edwin Evers op Spotify er ook wel komen binnenkort. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news