Candid. Platform
for growth.

Hoe Netflix vol interesse kijkt naar het succes van Fortnite

b2ap3_large_Fortnitefot_20190617-183424_1

Bij  Recode vertelde de invloedrijke mediastrateeg Matthew Ball over een zeer interessante hypothese. Namelijk dat de werelden van video en gaming steeds meer in elkaar gaan overvloeien. Merken we daar al iets van in de praktijk?  

Mijn zoons van 8 en 11 jaar houden allebei nogal van Fortnite, maar we proberen het spelen een beetje te beperken. Als ze dan de consoles moeten wegleggen, schakelen ze nog wel eens over op de YouTube filmpjes waarbij bekende Fortnite spelers spelen. Precies daarover (over het feit dat Netflix niet concurreert met andere video-aanbieders, maar met Fortnite) ging het op de Recode-podcast want daar was mediastrateeg Matthew Ball te gast. Ball werkte in het verleden voor Amazon en nu schrijft hij hele goede verhalen voor Media Redef, we hebben het eerder wel eens over hem gehad.

Gedeelte taart van 5,5 uur
In de podcast legt Ball aan welke wedstrijd bedrijven als Amazon, Apple, maar vooral Netflix bezig zijn. Zij willen simpelweg een gedeelte hebben van de vijfenhalf uur per dag die consumenten besteden aan video.
,,De reden dat je vijf en een half uur per dag video kijkt - wat onmogelijk lijkt - is dat een groot deel daarvan neerkomt op multitasking. Je bent aan het opruimen, kookt het avondeten en ontspant na een dag werken. Netflix streeft naar het invullen van verbruik op al deze niveaus.'' Alles wat Netflix dus aankoopt qua content of andere bedrijven is gericht op het kunnen invullen van een gedeelte van taart met vijfenhalf uur video. 

Netflix en Fortnite
De presentator van de podcast houdt voor dat Netflix-baas Reed Hastings eerder heeft verklaard dat hij in concurrentie is met Fortnite en met... slaap. Waarop Ball zegt dat juist dit de reden is dat het zo goed gaat met Netflix, ze kiezen niet voor een bepaald segment van de markt, zoals HBO doet met kwaliteitsseries, maar bieden alles aan; van serieuze docu tot ontspannende serie. Ze praten verder over de manier waarop Netflix zich zal ontwikkelen de komende jaren, die quote houden we even in het Engelse, maar daar komen jullie wel uit. ,,I think the more important way to think about it is really in this idea that what we traditionally think of as video games and what we traditionally think of as video is converging. We saw that a few years ago with Twitch, with more communal cheer-based, text-based, live experiences. That delineation between those two on extremes is continuing to meld.''

Ball denkt echt dat video en gaming in elkaar zullen overlopen en dat Netflix dat weet. ,,Yeah, I think so, and we've already seen numerous examples of that. So to take a step back, if you take a look at video gaming as a category, video gaming's primary limitation today is the fact that the skill requirements are very high, the degree of immersion is very high. So if you take a look at that idea of how is it that 300 million Americans spend five-and-a-half hours a day watching video, it's because it reflects, it allows, that full range of engagement. The challenge for video games is trying to find opportunities to allow for more passive play, to reduce the skill.'' In zijn ogen zal het bij elkaar komen van die twee werelden dus niet alleen gebeuren doordat de videowereld interactiever gaat worden, maar ook andersom: de gamewereld minder interactief. En dat is wat er natuurlijk gebeurt bij het kijken naar video's van gamende mensen; dat is voor jongeren op allerlei niveaus interessant; ze leven mee met hun grote helden die ze kennen van het gamen en leren van hen de strategie om nog beter te worden. Revolutionair? Ach, vroeger draaiden we de videobanden waarop Johan Cruijff uitlegde aan kinderen hoe je moest voetballen helemaal grijs dus zoveel is er nu ook weer niet anders.

Wie brengen integratie tot stand?
Ball filosofeert erover wie het bij elkaar brengen van de werelden van gaming en tv gaan realiseren, welke makers gaan daarvoor zorgen? Wij zouden zeggen, de YouTubers natuurlijk die ook in het spel Fortnite zelf een grote rol hebben door te spelen. Hij bepleit inderdaad dat de bedrijven die excelleren op een bepaald gebied, zoals bijvoorbeeld de ouderwetse 'Arcade-makers' niet excelleren in een nieuwe tijd van Fortnite. ,,I think the key thing to keep in mind is what's always interesting when you have a delivery change or a technology and distribution change is not so much how that content moves from one device to another device, but what new content is created, to begin with. For very fundamental reasons, when you played an arcade game, that experience was tapped out at 30 minutes. You couldn't save, you don't have multiple people playing. The skill set required to develop games there were very different than at home, where you could have a 20-hour story. So even though it's video games, it's a whole different idea. Hij legt uit dat 'de nieuwe makers' waarschijnlijk niet bij de oude bedrijven vandaan komen. ,,You hire different creators. You think creatively in a different way(…..) And so I think the question is, as you have this new generation that is used to different interaction models, used to spending their leisure time differently, then watches traditional sports and has a want for something, or wants to take it in a different way, a different expression. Once that talent, to some extent, grows up, to another another extent moves into more traditional media, that convergence of gaming and media occurs, that's where you'll start to see the innovation.'' Hij praat er een beetje omheen, maar wij kunnen het wel zeggen hoor; heel belangrijk voor Netflix worden straks de hele goede creators op YouTube, dat zijn immers de Spielbergs en De Mollen van morgen. Ongetwijfeld circuleert er dan ook ergens een mini-strategie op het hoofdkantoor hoe Netflix mensen als Giel de Winter en Dylan Haegens aan zich kan binden. 

Klein verhaaltje
Aan het einde van de dag lees ik heel vaak een klein verhaaltje voor aan mijn zoon van acht jaar, deze keer was De Griezels van Roald Dahl, briljant geschreven trouwens. Ik vroeg aan hem daarna waarom hij eigenlijk zoveel tijd wil besteden aan Fortnite, als hij niet aan het gamen is dan kijkt hij immers graag naar de filmpjes van hoe YouTubers Fortnite spelen. ,,De filmpjes kijk ik om beter te worden, maar het allerleukste vind ik het om samen met vrienden en bekenden te spelen. Dan is het net alsof je samen buiten speelt, maar dan heel spannend.'' En zo is het natuurlijk, het succes van Fortnite heeft niet zoveel met Fortnite zelf te maken, maar het feit dat je een avontuur beleeft samen met je vrienden. Zeer benieuwd of Netflix die ervaring ook kan claimen de komende jaren.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news