Candid. Platform
for growth.

Hoe nano-influencers de mediawereld veranderen

Nano_influencers

Van New York tot Amsterdam: nano-influencers zijn een snel groeiende trend. Ze hebben vaak niet meer dan een paar duizend volgers, ze zijn toegankelijk en oprecht in hun uitingen. Bedrijven gaan steeds vaker in zee met 'gewone mensen' die op Instagram of andere social media zitten. Het lijkt een trend: hoe kleinschaliger, hoe beter het werkt.

Het kan de buurvrouw om de hoek zijn die foto's van haar kinderen op Instagram plaatst. Bedrijven gaan steeds vaker met kleine influencers in zee. Ze kiezen liever een nano-influencer (tot vijfduizend volgers) die oprecht is dan een veeleisende celebrity met tienduizenden volgers. Dankzij de techniek kunnen bedrijven makkelijk tientallen kleine influencers combineren en kunnen ze de niche opzoeken die bij hen past.

Toegegeven, het is even wennen. „Een influencer met zo weinig volgers? In het begin moesten we bedrijven overtuigen van de toegevoerde waarde van nano-influencers. Zijkunnen precies op de juiste niche zitten enze zijn authentiek," zegt Dorit Roest van influencerplatform TIM. Ze merkt nu dat bedrijven en kleine influencers elkaar steeds vaker vinden.


Beauty, reizen en muziek
Mandy Leenpoel van moderndaymuse.nl heeft op Instagram een kleine tweeduizend volgers. Ze schrijft over beauty, reizen, muziek, eigenlijk over alles wat haar bezig houdt en plaatst er mooie foto's bij. Bedrijven melden zich soms spontaan. Niet elk bedrijf is welkom, het moet wel passen. „Ik doe dit omdat ik het leuk vind, ik wil mezelf kunnen blijven," zegt ze.

De eerste keer werd ze benaderd door een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt. Of ze zo nu en dan een post over hen kon maken. „Dat paste dus niet en ging niet door," zegt de 34-jarige uit Zeeland. Ze benaderde daarop zelf een beautysalon die met haar in zee ging. Tegenwoordig werkt ze voor meerdere bedrijven. Soms vindt ze een product goed en schrijft ze erover zonder het bedrijf te betrekken en wordt dan alsnog gevraagd het tegen betaling te blijven doen. „Als ik er een goed gevoel over heb, ga ik met ze verder." Inmiddels is ze aangesloten bij platform TIM, dat influencers en bedrijven bij elkaar brengt.

Moderndaymuse.nlLinda van Ras van media- en marketingbureau M2Media herkent de trend. „Bedrijven kiezen er steeds vaker voor. Door meerdere kleine influencers te combineren krijg je een goed bereik. Bij nano-influencers zie je meer interactie, ze hebben passie voor waarmee ze bezig zijn. We merken dat bedrijven geïnteresseerd zijn om lange termijnafspraken te maken."


Platform met tienduizend nano-influencers
Meer nog dan in Amsterdam, zijn in New York nano-influencers de trend. Daar is de schaal groter, want bedrijven gaan met veel influencers tegelijk in zee. Marketingbureau Obviously werkt inmiddels met een kleine tienduizend nano-influencers. „Iedereen op Instagram kent wel iemand die prachtige content maakt en veel likes en reacties krijgt," zegt Mae Karwovsky van Obviously. „Ze hebben niet eerder met een merk gewerkt, maar zijn vaak uitstekende partners."

De Amerikaanse Alexis Baker met 2700 volgers op Instagram toont foto's uit tropische vakantielanden waar ze in modieuze kleding op staat. Haar vrienden waren wel een beetje verbaasd toen er bij haar feed hashtags verschenen als #sponsored en #ad, vertelt ze in The New York Times. „Hoe komt het dat jij bent benaderd? Jij hebt toch geen duizenden volgers," kreeg ze te horen. Daar had ze niet direct een antwoord op, het gebeurde gewoon.


Nee, liever geen Rihanna
Een paar jaar geleden wilden bedrijven alleen grote namen, de Rihanna's met miljoenen volgers. Maar het bedrijfslevenkomt terug van de grote social mediasterren, die veel geld vragen en met soms absurde voorwaarden komen. „Er is verzadiging aan de top," zegt Karwovsky, „Er is een grote vraag om te werken met steeds kleinere influencers die veel engagement hebben. De techniek is er om met een groot aantal influencers aan de gang te gaan en goed te meten wat wel en niet werkt."

Voor nano-influencers komt geld niet op de eerste plaats. Het is meegenomen, maar ze willen vooral blijven doen wat ze leuk vinden. „Ik vind het heerlijk om mooie foto's te maken. Ik vind het ook leuk mezelf uit te dagen met hoe ik kan adverteren en zien hoe dat impact op mensen kan hebben, dat is heel verrijkend," reageert de 25-jarige Alexis Baker.


Partnerships voor lange termijn
In Amsterdam brengt platform TIM influencers en bedrijven bij elkaar. De influencers die zich aanmelden hebben vaak al enige ervaring met bedrijven en staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze zijn klaar om partnerships voor langere termijn aan te gaan.

„Het is een merkbare trend dat bedrijven langere partnerships willen, ook met micro- of nano-influencers," zegt Linda van Ras van M2Media. „Dat kan ook goed. Deze influencers zijn marketingprofessionals, ze weten hoe social media werken."

Wie als influencer op een niche zit, denkt in de eerste plaats aan bedrijven in die sector. Maar met een beetje creativiteit kan dat compleet anders uitpakken. Steven van Dorp, inmiddels werkzaam bij M2Media, werd verrast toen zijn fashionsite indepaskamer.nl een vraag van de NS kreeg voorgeschoteld. Hij had maandelijks zo'n tienduizend page views. Hoe gaan we de OV-fiets in Rotterdam promoten, was de vraag. Van Dorp bedacht een shoppingroute voor mannen door de stad die hij presenteerde op zijn site.


Combineer Instagram met eigen site
Mandy Leenpoel van moderndaymuse.nl merkt dat de combinatie van een eigen site en Instagram goed werkt. „Via Instagram krijg je contacten, maar op de site kan ik meer informatie geven, dat is ook wat bedrijven graag willen." Ze doet het parttime, maar zou uiteindelijk wel fulltime willen. „Schrijven en fotograferen vind ik heerlijk om te doen, zoals over beauty en travel." De uitdaging is er niet minder om, want er moet wel elke dag een mooie foto en tekst komen.

Nano-influencers die een klein bereik hebben, kunnen ook zomaar viraal gaan. Het is niet te voorspellen en je moeteen beetje gelukhebben. Mandy werd overrompeld toen ze een keer over Dave Roelvink bij Expeditie Robinson schreef. Gewoon omdat ze het leuk vond. Het stuk werd 300.000 keer bekeken. „Het werkt ook daarna door. Je krijgt meer mensen die je blog blijven volgen."


Nano-influencers vaak social media professionals
De trend is internationaal. Marketingbureau Obviously merkt dat jongeren niet meer opkijken als een vriend als influencer aan de gang gaat. „Ze zijn opgegroeid met deze technologie, ze willen graag meedoen," zegt Karwovsky in The New York Times. De kleine influencers zijn steeds vaker zelf social media professional. „Ze hebben het in de praktijk geleerd, ze weten precies hoe het werkt," zegt Dorit Roest van influencerplatform TIM. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news