Candid. Platform
for growth.

Hoe Mark Zuckerberg Instagram, WhatsApp en Facebook in elkaar schuift

FB_Instagram_Whatsapp

'Geen verhaal in de techwereld is zo onderschat,' zegt marketinghoogleraar Scott Galloway. Mark Zuckerberg wil Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger aan elkaar koppelen. Met grote gevolgen voor de gebruikers. De integratie levert een nieuwe goudmijn aan persoonlijke data op. Het project heeft geleid tot grote ruzies binnen Facebook, maar alles wijst er op dat het doorgaat.

Mark Zuckerberg liep al lang rond met het plan, maar stuitte binnen zijn bedrijf op grote weerstand, melden de kranten The New York Times en The Sun. Afgelopen december kwam de spanning tot een hoogtepunt tijdens een stafoverleg waar Zuckerberg botste met tientallen werknemers over de integratie. Een aantal van hen houdt het voor gezien. Maar een woordvoerder van Facebook wuift de spanning weg: „Er is veel debat omdat we in een nieuw process zitten om te bepalen wat het beste werkt."

Met een gemeenschappelijke structuur voor Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger wil Zuckerberg gebruikers zoveel mogelijk binnen het systeem van het bedrijf houden. Gebruikers kiezen dan minder snel voor diensten van Apple of Google. Zuckerberg zou ook willen voor komen dat hij zijn bedrijf zou moeten splitsen, schrijft Bloomberg, want straks is de techniek van de apps geïntegreerd en zijn ze lastig los te koppelen.


Ook bij WhatsApp straks persoonsgegevens nodig
Veel mensen die Facebook de rug hebben toegekeerd, zijn nu actief op Instagram of WhatsApp. Maar niet iedereen weet dat die apps onder hetzelfde regime vallen. Integratie betekent dat er één messenger komt, die de 2,6 miljard gebruikers van de drie apps bij elkaar brengt. Het bedrijf Facebook, eigenaar van de apps, vergroot daarmee zijn greep op gebruikers.

Voor alle drie de apps zijn straks persoonsgegevens nodig. Nu kunnen mensen zich aanmelden bij WhatsApp met alleen een telefoonnummer, maar in het nieuwe system zal je meer gegevens moeten delen, zoals nu bij Facebook gebeurt. Het bedrijf wil persoonsgegevens bij de verschillende apps aan elkaar koppelen.


Beloftes aan Instagram en WhatsApp weinig waard
Bij de overnames van Instagram en WhatsApp door Facebook deed Mark Zuckerberg de belofte dat de apps binnen het concern onafhankelijk zouden operereren. Zo werkte het ook enige tijd. En terwijl Facebook van het ene naar het andere schandaal trok, warden Instagram en WhatsApp steeds succesvoller. Gaandeweg begon Zuckerberg zich meer te bemoeien met beide apps. Het lijkt erop dat de topman al langer aandrong op integratie van Instagram en WhatsApp met Facebook.

De oprichters van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger, stapten vorig jaar op, omdat Zuckerberg zijn plannen steeds meer opdrong. Systrom richtte Instagram ooit op uit liefde voor de fotografie, niet om zoveel mogelijk winst te behalen. Maar hij verloor de strijd. Ook de oprichters van WhatsApp, Jan Koum en Brian Action, vertrokken. Jan Koum had privacy van gebruikers hoog in het vaandel, een boodschap die door Zuckerberg niet werd begrepen.


Integratie technisch grote uitdaging
De integratie houdt in dat duizenden Facebookwerknemers het design van de apps vanuit de basis opnieuw gaan ontwerpen. Facebook, WhatsApp en Instagram blijven als aparte app bestaan, maar krijgen een gemeenschappelijke Messenger. Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld vanuit WhatsApp een bericht sturen naar iemand die op Instagram zit. Je hoeft daarvoor dan zelf geen Instagram-account te hebben. De verwachting is dat het project begin 2020 klaar is, mogelijk al eind dit jaar.

Alle drie de apps krijgen end-to-end encryption, dus de inhoud van een bericht kan alleen worden gelezen door de zender en de ontvanger. Dat is een handreiking naar mensen die privacy willen. WhatsApp werkt al op die manier, maar voor Instagram is dat nieuw.

Maar het is de vraag hoe het bedrijf dat gaat uitwerken. Waarschijnlijk moeten gebruikers meer toezeggingen doen over het gebruik van persoonsgegevens. Door de gegevens op de verschillende apps met elkaar te verbinden, komt het bedrijf meer over je te weten. Volgens een analist van Wedbush Securities, geciteerd in The Sun, staat het belang van Facebook voorop: „Gebruikers hebben niet gevraagd om integratie. Facebook zegt dat door producten te integreren er meer interacties zullen ontstaan."


Apple sluit bedrijfsapps van Facebook
Kortgeleden kwam Facebook in het nieuws omdat het tieners betaalde om via een app persoonlijke data te sturen. Daarmee schond Facebook voorwaarden van Apple, dat voor straf niet alleen die app sloot, maar ook andere interne apps.

Plotseling gingen bedrijfsapps bij Facebook plat, denk aan apps die het personeel gebruikt voor parkeren of in de kantine. Zo treedt Apple soms op als regulator voor Facebook. Maar het betalen van tieners is kinderspel vergeleken met wat Facebook nu gaat doen, vindt de New Yorkse hoogleraar marketing Scott Galloway. „Dit zijn kruimels vergeleken met het integratieplan van Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger," zegt Galloway in een podcast op
Recode.

Volgens Galloway heeft Facebook in de praktijk een vrijbrief om verder te groeien, om meer greep te krijgen op meer gebruikers. Hij vindt dat de politiek een krachtig signal moet geven. „Kijk, als jullie deze grote apps gaan integreren, wees voorzichtig. Wij kunnen het bedrijf splitsen." De integratie zal, verwacht hij, leiden tot nieuwe schandalen. „Denk aan de grote invloed van Rusland alleen al via Facebook, straks zijn er drie apps gecombineerd."

De politiek heeft fouten gemaakt door Facebook toe te staan de andere bedrijven over te nemen, vindt Congreslid Ro Khanna. „Er had meer onderzoek moeten zijn naar die overnames. De wereld had er anders uitgezien als Facebook met Instagram en WhatsApp had moeten concurreren."


Facebook versterkt greep op advertentiemarkt
Het bedrijf versterkt met de integratie zijn greep op de advertentiemarkt. Facebook is al bijzonder goed in het bereiken van de juiste doelgroep. Met de gekoppelde data die erbij komen, kunnen advertenties nog preciezer worden geplaatst op alle betrokken apps.

Dat is niet per se goed nieuws voor adverteerders. Het bedrijf gaat steeds meer richting monopolist (naast Google) en kan straks hogere tarieven afdwingen. Ook adverteerders zijn gebaat bij een wereld waarin meer concurrentie is.

Scherpe kritiek komt uit Europa. De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellambt, heeft al laten weten dat het Facebook verbiedt data van meerdere bronnen aan elkaar te koppelen. Daar is aparte toestemming voor nodig. In Ierland eist de Data Protection Commission uitleg van het bedrijf. Het zal vast niet lang duren voor andere landen volgen. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news