Candid. Platform
for growth.

Google X topman: maak geluk een prioriteit

Google X topman: maak geluk een prioriteit

Mo Gawdat, Chief Business Officer bij Google X, heeft een missie: 1 miljard mensen gelukkig maken. Dat klinkt als een onhaalbare utopie. Maar hé, Google X is de droomfabriek van Google, dus als er iemand is die dromen waar kan maken, is het Mo Gawdat wel.

 
Moonshots
Gawdat kwam in 2007 bij Google in dienst. In 2013 maakte hij de overstap naar Google X, sinds vorig jaar kortweg X, de innovatieve tak van Google waar gewerkt wordt aan zogenaamde ‘moonshots’: ambitieuze, verkennende en baanbrekende projecten binnen de techwereld. Denk aan een zelfrijdende auto en een project waarbij de mogelijkheden van internet voor iedereen middels vliegende WiFi-ballonen in de stratosfeer worden onderzocht. ,,X is de dream factory van Google,’’ zegt Gawdat. ,,Met onze moonshots proberen wij oplossingen te vinden voor de grote problemen in de wereld. Wanneer wij in staat zijn één van die problemen op te lossen, maak je daar heel veel mensen blij mee. Dan kan er business in zitten, maar belangrijker nog: je maakt de mensheid er gelukkiger mee”.

 
Ongelukkig
En precies dat laatste leidde tot zijn eigen, persoonlijke moonshot. Gawdat verbaasde zich over het feit dat zo veel mensen eenzaam en depressief zijn, terwijl de wereld er voor velen juist nooit beter heeft uitgezien. ,,Waarom is iedereen zo ongelukkig?,’’ vroeg hij zich af. En vooral ook: ,,Waarom ben ik zelf zo ongelukkig?”, want het leven van Gawdat mag dan klinken als een sprookje, ook hij voelde zich ondanks zijn fijne familie en minstens zo fijne kapitaal niet gelukkig. ,,Ik zat in een dead end,’’ zegt Gawdat. ,,Ik had alles bereikt wat ik volgens de heersende opvattingen moest nastreven om gelukkig te worden. En toch was ik het niet.’’

 
Geluk is een algoritme
De vraag bleef Gawdat intrigeren en hij ging op zoek naar antwoorden. Die vond hij niet in literatuur en meditatie. Daarom besloot hij het concept ‘geluk’ te benaderen als een ingenieur. En daar vond hij de oplossing: geluk is een algoritme. Hoe minder hooggespannen je verwachtingen van het leven zijn, des te gelukkiger je bent. Zelfs het overlijden van zijn zoon in 2014 door een medische fout, bracht Gawdat niet van zijn stuk. Sterker nog, zijn drive om een miljard mensen gelukkig te maken en geluk een fundamenteel onderdeel van ons leven te maken, werd alleen maar groter. Zijn motto: ‘Maak geluk een prioriteit’.

 
Grote techbedrijven hebben niet te veel macht
Wie Gawdat kort geleden hoorde spreken tijdens het ING Business Boost Live event in Ahoy, zag een bevlogen man met een goed verhaal en positiviteit die op zijn minst benijdenswaardig genoemd kan worden. Toch schoot er hier en daar een wenkbrauw in een frons wanneer de Google topman benadrukte dat de wereld te vol zit met individualisme en hebzucht. Want is het niet juist ‘zijn’ Google dat deze wereld vol individualisme en hebzucht heeft gevormd? ,,Technologie is een tool,’’ zegt Gawdat. ,,Die zijn vaak heel goed voor de ontwikkeling van de wereld, maar er kan ook misbruik van gemaakt worden. Zoals bijvoorbeeld met social media. Maar ik garandeer je: Google brengt veel meerwaarde aan het leven. Wij gebruiken ons kapitaal om te investeren in nieuwe ontwikkelingen die de wereld beter kunnen maken. Neem nu zelfrijdende auto’s. Die zouden het aantal verkeersslachtoffers drastisch naar beneden kunnen brengen. De grote techbedrijven hebben volgens Gawdat niet te veel macht. ,,De macht ligt juist bij het volk. Dat zie je de laatste tijd maar weer met bijvoorbeeld de Brexit en de hele #MeToo ontwikkeling. Wij hebben nu de macht en dat is door technologie gerealiseerd. Maakt dat Gawdat een dromer of een visionair? Waarschijnlijk allebei en daarin zit ’m nu juist zijn kracht.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news