Candid. Platform
for growth.

Fusiepartners Ziggo en Vodafone azen op content

Fusiepartners Ziggo en Vodafone azen op content

De voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone in Nederland is een logische stap in de toekomstige telecom- en mediamarkt. De samenvoeging van vaste en mobiele kanalen, gecombineerd met eigen, premium content, lijkt bij voorbaat een winnende strategie.

 
In februari maakten Liberty Global – het moederbedrijf van Ziggo – en de Britse telecomgigant Vodafone bekend dat ze in Nederland willen fuseren. Het zal even slikken zijn voor het Ziggo-personeel, dat nog moet bijkomen van de reorganisatie na de fusie met UPC vorig jaar. Maar dergelijke bewegingen lijken in de huidige mediamarkt vrijwel onvermijdelijk.

Door deze nieuwe aangekondigde fusie moet een groot concern ontstaan dat toegang tot telecomdiensten en tv-content kan combineren en een verdere mobiele strategie kan uitstippelen. Vodafone Nederland en Ziggo bezitten beiden de helft. Als de marktwaakhonden het goedkeuren, dan staat er voor het einde van het jaar een nieuw groot telecombedrijf in Nederland.

 
Voorbeeld in Europa
Nederland zou een voorbeeld kunnen zijn in Europa, want ook in Duitsland en Engeland zou een dergelijke fusie kunnen ontstaan. Vodafone en Liberty Global zitten sinds een jaar of twee, drie in hetzelfde speelveld. Beiden keken de afgelopen jaren naar overnamemogelijkheden op de kabelmarkt. Zo wist Liberty Global in Nederland Ziggo binnen te halen en liet het bedrijf fuseren met dochter UPC. In Duitsland kocht Vodafone het grootste Duitse kabelconcern Kabel Deutschland. Daarvoor was ook Liberty Global in de markt. Rond die tijd werd ook al gespeculeerd dat de twee ondernemingen wellicht zouden  samenvloeien.

Vier diensten
Ziggo en Vodafone bouwen allebei aan een netwerk waarbij ze vier diensten kunnen aanbieden: vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. In Nederland heeft Ziggo dan wel het grootste vaste kabelnetwerk, maar een eigen mobiel netwerk ontbreekt. Ziggo gebruikte tot nu toe het Vodafone-netwerk voor die diensten. Andersom heeft Vodafone een enorm mobiel netwerk, maar geen vast en geen kabel. Ze lopen daarmee vooruit op een volledig mobiele toekomst, want de verwachting is dat over niet al te lange tijd alles via razendsnelle mobiele verbinding tot stand komt.

In Nederland wordt Ziggo-Vodafone (beide bedrijven behouden hun naam) een grote concurrent van KPN. Jarenlang was KPN de onbetwiste marktleider in telecomdiensten, maar deze voorgenomen fusie is een directe aanval op dat marktleiderschap.

 
Kansen voor premium content
Voor beide bedrijven is er nog een ander groot belang: premium content via de eigen platforms kunnen bieden. Internationaal is er een beweging dat telecom- en kabelconcerns naast het aanbieden van content van anderen ook eigen content gaan bieden. Van oudsher bieden kabelbedrijven content van tv-bedrijven in een pakket en zenden dat uit op hun eigen netwerken. Maar ze hebben concurrentie gekregen uit een andere hoek: nieuwe aanbieders als Netflix, YouTube en Multi Channel Networks. Bij Netflix kun je voor nog geen tientje per maand series binge-watchen en de nieuwe generatie kijkers zit de hele dag gratis (als ze de reclame op de koop toe nemen) op YouTube of sociale media om daar naar (gedeelde) filmpjes te kijken. De vraag is dan of je nog wel een tv-pakket wilt afnemen.

 
Vaste tv verliest klanten
Gezien de laatste cijfers van Ziggo wordt die vrees bewaarheid. De kabelexploitant zag in het vierde kwartaal van 2015 opnieuw veel klanten vertrekken. Het verloor ruim 50.000 televisieabonnees. Door de afname van het aantal tv-klanten komt het totale aantal Ziggo-klanten met een tv-abonnement op 4,09 miljoen. Ondertussen is het aantal internetklanten juist stabiel gebleven. Dat cijfer staat op 3,1 miljoen. En het aantal mobiele klanten steeg: met 5.900 naar bijna 187.000.

 
Eigen content een must
Consumenten kiezen dus tegenwoordig graag hun eigen route als het gaat om video- of televisiecontent en daar moeten de kabelaars nu op inspelen door niet alleen tv-pakketten te bieden maar ook eigen content.

Sport en muziek lijken daarbij de grote aanjager. Ziggo bijvoorbeeld besloot in november vorig jaar met het opzetten van een eigen – voor abonnees – gratis sportkanaal. Het bood Jack van Gelder aan een contract als gezicht van de zender.

KPN kwam ongeveer tegelijkertijd met KPN Presenteert en biedt unieke content, zoals programma’s in samenwerking met voetbalblad Voetbal International (sport) en het Amsterdam Dance Event (muziek).

Vodafone kijkt ook rond op dat vlak. Het zag hoe vorig jaar in Groot-Brittannië concurrent BT er met de live-uitzendrechten van de Britse voetbalcompetitie Premier League vandoor ging. Er waren al speculaties over een samenwerking tussen Vodafone en BskyB. In Nederland heeft Vodafone door de voorgenomen fusie nu ineens ook veel mogelijkheden op het gebied van eigen content.

 
Invloedrijke topman
En er zijn nog veel meer mogelijkheden voor de twee concerns samen, waarbij de miljarden binnenstromen. Gezamenlijk hebben ze flinke armslag om contentdeals te maken met derde partijen.

Bijkomend voordeel is dat Liberty Global een rijke grootaandeelhouder heeft die overal zijn invloed heeft. Het gaat om de Amerikaanse miljardair John Malone, bijnaam de Cable Guy. Hij is bijvoorbeeld met Liberty Global eigenaar van het Britse Virgin Media. Maar ook zit hij in de boardroom van Discovery Holding Company (eigenaar van zenders als Discovery Channel, Eurosport, TLC en ID). Met zowel Liberty als Discovery kocht hij zich vorig jaar nog in bij filmproducent Lions Gate, bekend van films als The Hunger Games en Twilight.

Een dergelijke invloedrijke topman die overal contentcontracten kan afsluiten, maakt dat Ziggo-Vodafone een behoorlijk winnende deal zou kunnen zijn op de (Nederlandse) consumentenmarkt. Zeker als de twee bedrijven samen een goede prijs bieden voor een mooi totaalpakket.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news