Candid. Platform
for growth.

Franks Weekly: Rutte marketeer van de week, Snapchat de loser

Franks Weekly: Rutte marketeer van de week, Snapchat de loser

In Franks Weekly bespreken we de afgelopen marketing- en mediaweek in zeven features. Waar gaan maandag de gesprekken over bij de koffieautomaat, welke quotes inspireren en waarom maakt een tv-commercial indruk?

1. Het nieuws: De verkiezingen en de peilingen
Het verkiezingscircus is ten einde, de formatie kan beginnen. En de vraag blijft: hebben we nou iets aan die peilingen? Volgens de laatste eigen frank-peiling van Vostradamus zou de PVV verreweg de grootste partij worden en de VVD de nummer 2.
PvdA zou het beter doen dan in werkelijkheid. Maar nu de rook is opgetrokken is het de VVD die met 33 zetels verreweg de grootste is gebleken. Overigens zaten alle peilers er naast. Maurice de Hond – wiens voorspellingen nog altijd door elk medium wordt overgenomen – zat er zes zetels naast, net als Kantar TNS. EenVandaag zelfs negen zetels en Ipsos voorspelde nog het beste met 29. Wat kunnen we daar nou voor een conclusie uit trekken? Misschien toch dat zeggen wat je stemt anders is dan wat je daadwerkelijk gaat dóen.

 
2. Het filmpje: Doe nooit thuis je woordvoering
Iedereen heeft het gezien: Het filmpje waarin een deskundige wordt geïnterviewd over een kwestie met Zuid-Korea. Waar het over ging is totaal niet belangrijk. Want tijdens het gesprek komt een klein meisje vrolijk het beeld in gewandeld, gevolgd door haar nog kleinere broertje. De vrouw van de deskundige weet het uiteindelijk op te lossen, maar the damage is done. Daarvan leren we: doe nooit thuis een tv-interview, of doe de deur op slot.

 
https://www.youtube.com/watch?v=Mh4f9AYRCZY

 
3. De ‘persoon’:Mark Rutte
Hij zorgde met zijn positieve campagne voor winst van zijn partij bij de verkiezingen en zette Nederland ook in het buitenland weer op de kaart. ‘Europa’ haalde opgelucht adem dat in Nederland het populisme niet zegevierde en dat kwam groot in de verschillende media. Met steeds dat lachende hoofd van Rutte op foto’s. Onze premier is de marketeer van de week.

 
4. De quote:Adverteren op Snapchat werkt niet voor mij
Adage deed onderzoek onder 1.600 marketeers naar hun ervaringen met adverteren op Snapchat. Daaruit kwam naar voren dat het toch een beetje een hype lijkt op het bij jongeren populaire sociale medium. ,,Snapchat werkt niet voor mij. Ik krijg weinig return on investment,” was een van de bevindingen. Marketeers zijn meer geïnteresseerd in Instagram. Dat lijkt geen goed nieuws voor Snapchat, dat onlangs een beursgang maakte. Want Facebook-dochters Instagram en WhatsApp hebben nu ook functies als die van Snapchat en adverteerders zouden daar dus de voorkeur aan kunnen geven.

5. De Commercial: Pass the HeinzIn de briljante serie Mad Men over de reclamewereld in de jaren zestig pitcht het team van Don Draper voor Heinz ketchup. En weet niet te overtuigen met het creatieve idee. 'Nee' wordt nu 'ja' in werkelijkheid. Want Heinz heeft vijftig jaar na dato de campagne alsnog ‘goedgekeurd’.  Briljant. Pass the Heinz!

 
https://www.youtube.com/watch?v=iDzZg3OE3B8

 
 
6. Inspirerend: SXSWSouth by Southwest (SXSW) beleeft deze week een wereldwijde invasie. Het jaarlijkse festival in Austin, Texas is een grote inspiratiebron voor de creatieve en digitale industrie. Met sessies, keynotes en een hoop entertainment. Er is ook een grote delegatie Nederlanders en die hebben, vergelijkbaar met het Holland Heineken House op de Olympische Spelen, het New Dutch Wave Huis. Daar zijn vier dagen lang workshops, presentaties en paneldiscussies. SXSW zou op termijn wel eens het reclamefestival in Cannes kunnen vervangen als the place to be.

 
7. Het cijfer: 125.000
Oprichter René Frijters liet deze week weten bij Knab te vertrekken. In 2012 zette hij de bank nieuwe stijl op. Een bank zonder kantoren, met minimale overhead en gericht op behoeften en gemak in de markt die de grootbanken niet bieden. Met Aegon als investeerder. Verfrissend, zeker in een tijd dat traditionele banken door de crisis onder vuur kwamen te liggen. Na vijf jaar heeft Knab nu 125.000 klanten. Om break-even te draaien zijn er 200.000 nodig. De vraag is: is 125.000 nou veel? Consumenten wisselen toch minder snel van bank dan gedacht. Frijters gaat weg vanwege het bekende ‘verschil van inzicht’ in het te voeren beleid. Dat lijkt niet zo’n goed nieuws voor Knab. Frijters wist eerder succesvol beleggersmerk Alex op te zetten en is in feite het gezicht van Knab.

 
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news