Candid. Platform
for growth.

Franks Weekly: Rustig aan Douwe..

Franks Weekly: Rustig aan Douwe..

In Franks Weekly bespreken we de afgelopen marketing- en mediaweek. Waar gaan maandag de gesprekken over bij de koffieautomaat, welke quotes inspireren en waarom maakt een tv-commercial indruk?

 
1. Het nieuws: HEMA gaat winkels aanpakken
Natuurlijk. Wij geloven helemaal in HEMA. Hoewel het online zeker niet echt briljant is, blijft het gewoon een sterk merk (in 2015 steeg de omzet dan ook flink in vergelijking met het jaar daarvoor, het verlies bleef nog wel fors met 73 miljoen euro). In de V&D wilde je op een gegeven moment niet meer gezien meer worden door je vrienden, maar HEMA blijft wel een beetje hippig. Ofzo. Of je nu Ingrid (van Henk) heet of Halina (de AD-columniste die zo gewoon is gebleven) in de HEMA is het altijd prettig toeven. De winkelketen komt nu - op basis van experimenten buiten de Benelux - met groots inzicht: je moet spullen die logischerwijs bij elkaar horen bij elkaar zetten. Dus alles voor baby’s in de babyhoek (meubels, kleren, speelgoed), alles voor mannen bij…jullie snappen het. Niet echt bijzonder, maar het schijnt dus te werken. En ja, natuurlijk zullen uiteindelijk de panden in grote steden en stations alleen groter worden en de winkels in de dorpen stukken kleiner. Wedden?

 
2. Het filmpje: duwen Bob..
Dat vinden Hollanders leuk. De vraag stellen of ‘t eigenlijk wel het kan dat Douwe Bob het gezicht is van de viering van 15 jaar Bob-campagne? De meestal vrij vriendelijke, tikkie opstandige Amsterdamse zanger zingt, speciaal voor deze campagne, liedjes op de achterbank voor bestuurders zodat ze iets om van te genieten hebben. Kan deze kroegeigenaar, zanger van ‘Vrienden van Amstel Live’ en man van de Hooghoudt-commercials dit zomaar doen? Tja, opdrachtgever Minister Schultz van Haegen vindt het geen vreemde keuze. ,,We zeggen niet dat mensen niet mogen drinken, maar alleen dat ze dat niet mogen doen tijdens het rijden.’’ Leuk extraatje uit Het Parool: een rijbewijs heeft de Songfestivalster niet, dus de keuze om niet te rijden, is snel genomen.

 
3. De ‘persoon’: Ralph Wisbrun
Daar gaat het echt goed. Ralph Wisbrun, founding partner van reclamebureau J. Walter Thompson Amsterdam, zei in Adformatie interessante dingen over de toekomst van zijn vak. Hij werd gevraagd naar de bouwstenen van het perfecte bureau, iets waarover hij zich zeker mag uitspreken, want JWT Amsterdam sleept de ene na de andere prijs binnen. ,,De essentie is nog steeds hetzelfde: creativiteit. Dat is waar we voor ingehuurd worden.’’ Een tweede belangrijk punt vindt hij echter de balans tussen creativiteit aan de ene kant en commercieel denken aan de andere. ,,Als ik kijk naar de nieuwe generatie bureaus… Ze willen direct impact, kloppen overal aan, geven veel te gemakkelijk ideeën weg in de hoop snel een grote vis binnen te halen en als het dan niet lukt, haken ze af. Je ziet het ook in de voetballerij, kijk naar Kishna en Bazoer.’’

 
4. De quote: ‘Tegelijkertijd is er niets mis met plat entertainment, dat is op de televisie toch ook geen issue?’
Aan het woord is Daan Sip van Social1Influencers, een van de grote bedrijven achter de vele influencers op YouTube. Deze aardige vent gaat op marketingtribune.nl in op de interessante vraag van de interviewer of het geen tijd wordt voor YouTubers om zich uit te spreken over actuele kwesties, er zijn toch vast jongeren te vinden die een mening hebben en deze niet onder stoelen of banken steken. Wat er achter die vraag zit en wat zeker boeiend is voor een vervolgverhaal: zijn YouTubers niet veel te veel afhankelijk geworden van grote merken, waardoor hun geloofwaardigheid achteruit holt? Is het verdienmodel om zeer intensief samen te werken met merken nog wel overeind te houden? Er komen bovendien steeds meer geluiden dat de Enzo’s van deze wereld een beetje duur aan het worden zijn….
De rest van zijn antwoord: ,,Kortom, ik denk dat ook in Nederland merken in samenwerking met influencers op sociaal vlak positieve impact kunnen creëren.’’ Okay, erg benieuwd naar de vloggers die Fajah Lourens stevig aanpakken vanwege haar heftige hongerdieet.

 
5. De Commercial: lekker sporten
Even denk je dat de commercial van Samsung’s Galaxy S7 & gelieerd sporthorloge Gear Fit2 de absolute gekte rond gezondheid en sporten gaat relativeren. Maar helaas omarmt het die gekte juist, je laten gek maken door doorgeslagen personal coaches of meedoen aan gekke bewegingstrends doen we tenslotte allemaal. Wat zou het verfrissend zijn als een merk het ouderwetse ‘normaal doen’ in gezondheid en sporten gaat omarmen. Dat je als jongere lid wordt van de voetbalclub omdat je dan - behalve fit worden - ook een paar leuke vrienden erbij krijgt. Dat je je niet gek moet laten maken door goeroes die propageren om 1000 calorietjes op een dag te eten, maar dat je gewoon normaal eet. Jullie weten toch? Niet teveel suikers en koolhydraten en voldoende groente en fruit. En qua sporten? Drie keer in de week een kilometertje of vijf trimmen met Nederlandse hiphop in je oren, nadenkend over de zin van het leven. Is een beetje oude blogger over zo’n lifestyle misschien wat voor een merk of is het niet commercieel genoeg?

 
6. Inspirerend: E-sports Competitie
Eindelijk gebeurt waar deze stukjesschrijver (een oude Commodore 64-speler die het leuk deed op E. Hughes, hoewel vriend Niels veel beter was) ooit van droomde in de jaren negentig; E-Sports gaat groot worden. Vanaf 6 februari nemen achttien spelers die direct zijn verbonden aan Eredivisieclubs het, al FIFA spelend, tegen elkaar op in een heuse competitie. In Japan is dat gamen in openbare ruimtes trouwens al heel populair, daar trekken de spelers volle stadions. En ja mensen, dat gaat in Nederland ook gebeuren de komende jaren. Dan weten jullie dat alvast sponsors en adverteerders, nu kun je alvast voor een prikkie instappen. Waarom dat zo is? Omdat alle jongeren gamen en als ze even geen zin hebben, kijken ze online naar spelers die het doen.

 
7. Het cijfer: 20,2 procent
Dat is het aandeel dat John de Mol volgens de laatste tussenstand heeft in TMG. Dat nieuws meldde Het FD nadat het oog viel op een Melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Eerder deze week kwam naar buiten dat De Mol, waarschijnlijk via investeerder Dasym, zijn aandeel had vergroot tot 18,4 procent. De Mol was al actief betrokken bij TMG via Talpa’s SLAM! en Radio 538. De mediatycoon heeft driekwart van het eigendom van Talpa Radio. Met zijn meer dan 20 procent is De Mol inmiddels dus een zeer serieuze gesprekspartner van het Vlaamse Mediahuis dat interesse heeft in TMG en daar gaat het allemaal om.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news