Candid. Platform
for growth.

De marketingstrategie van… Kanye West

De marketingstrategie van… Kanye West

Of je nu fan bent of niet: sommige bekende sterren hebben op zijn zachtst gezegd een opvallende manier om zichzelf en hun producten aan de man te brengen. En met miljoenen of zelfs miljarden op de bankrekening als resultaat is hun strategie zeker het bekijken waard. Frank.news neemt de marketingstrategie van verschillende celebrities onder de loep. In deel 1: Kanye West.

 
*Zorg voor een onvergetelijke release
Wat je ook op de markt brengt, zorg dat de release er één is om nooit te vergeten.

Kanye West heeft al een aantal noemenswaardige albumreleases op zijn naam staan. Zoals in februari van dit jaar waarin hij zijn album presenteerde in combinatie met een eigen fashion show van zijn samenwerking met adidas YEEZY by Kanye West. Zo genereert de rapper niet alleen aandacht en publiciteit voor zijn album, maar ook voor zijn kledinglijn. Twee voor de prijs van één.

 
*Vergeet je fans met ‘normaal’ budget niet
Voor de eerder genoemde YEEZY adidas-collectie zorgde West vorig jaar samen met het merk voor een enorme buzz door eerst via de pers uit te laten lekken dat de eerste sneakers uit hun collectie in gelimiteerde oplage worden uitgebracht. Om vervolgens een week voor release met adidas als eerste sneakerfabrikant een sneakerreserveringsapp uit te brengen, zodat niet alle sneakers worden opgekocht door handelaren die het voor grof geld doorverkopen op e-Bay, maar de échte sneakerliefhebber en Kanye West-fan ook kans maakt. Voor de fashion show waar de schoenen en rest van de collectie getoond worden, wordt niet alleen heel Hollywood en de allerbelangrijkste pers uitgenodigd. In vijftig bioscopen wereldwijd verzorgen adidas en West dat zijn fans ook front row kunnen zitten.

 
*Klantenbinding door gratis product
De release kan ook in een kleinere vorm, zoals West zes jaar geleden deed voor zijn album ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’. Een paar maanden lang bracht hij iedere vrijdag gratis een nieuw nummer uit van zijn album, en dat van de artiesten onder zijn label. Dit allemaal onder de noemer GOOD Fridays. Een goede manier om je fanbase maandenlang nauw met je te verbinden. Het was zo’n succes dat de artiest hetzelfde principe ook voor zijn laatste plaat heeft gebruikt.

 
*Verbaas en verras
Van zijn laatste album veranderde West de titel vier keer, en op de laatste dag voegde hij er nog even twee songs aan toe. Als je dit goed en professioneel aanpakt, creëer je in no time een buzz. ‘Wat is het, hoe heet het, wanneer verschijnt het?’, en wil iedereen jouw product hebben. En de fans krijgen er ook nog twee nummers extra bij van de rapper. Attent!

 
*Creëer een hype door limited edition uitgaves
Door in heel Europa maar drie tijdelijke pop-up stores te starten, zorgt Kanye ervoor dat er naar zijn laatste kledinglijn een megavraag ontstaat. In Londen, Berlijn en Amsterdam opende hij zijn Pablo Temporary Store vol limited edition kleding items, gelinkt aan zijn nieuwste album The Life of Pablo. De winkels gingen om 12 uur ‘s middags open, en midden in de nacht lagen in Amsterdam de eerste fans al te wachten. In New York startte hij eerder dit jaar eenzelfde concept en dit bracht de artiest in drie dagen een miljoen dollar op. Dat niet alleen: wereldwijde publicatie over de lijn en het album, het product en de artiest: het merk.

Of je nu fan bent van Kanye West of niet, één ding is zeker: marketingtechnisch pakt hij het vaak slim aan.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news