Candid. Platform
for growth.

Candle: Christelijke Blendle moet verzuilde media redden

Candle: Christelijke Blendle moet verzuilde media redden

‘Candle mocht van Klöpping’, kopte het AD dit weekend. De krant verwijst daarmee naar het op handen zijnde christelijke equivalent van Blendle en een tweet van Blendle-oprichter Alexander Klöpping: ,,Dan wil ik wel naar de hemel.” Het scherpe respons van Candle-voorman Wijnand Voogdt: ,,Maar je bent nog zo jong.” Lachen met die christenen. Christelijke mediaprofessional Voogdt vertelt over het te verwachten succes én de kwetsbaarheid van Candle.

Blendle… Kindle… Candle… De naam van het nieuwe online christelijke platform schurkt sterk aan tegen ’s lands bekendste online kiosk en de best verkochte e-reader. Een bewuste keuze, ja. De kaars is een christelijk symbool én een symbool voor de leeslamp. Maar de klankovereenkomst zorgt natuurlijk ook voor herkenning met die andere twee.

,,Laat ik vooropstellen dat Candle helemaal geen alternatief is voor Blendle. Het is niet ter vervanging van,, zegt Voogdt, enthousiast Blendle-gebruiker met een interesse voor media. Én enthousiast christen. ,,Wij zijn vanuit moedermaatschappij Spring begonnen met Candle omdat er steeds meer christelijke bladen omvallen. Ons doel is het aanbod van christelijke bladen breed te houden. Daarom zijn alle stromingen welkom. Maar de bladen die zich bij ons aansluiten, kunnen ook gewoon in Blendle. Sterker nog: we hebben Blendle gevraagd ons een beetje te coachen. Door de enorme drukte is dat helaas nu geen optie voor hen.” Iets wat onder meer te maken heeft met de internationale expansie van laatstgenoemde.

Pay per read is achterhaald
Opvallend verschil is dat Candle in tegenstelling tot Blendle niet heeft gekozen voor een ‘pay per read-model’, maar voor het ‘all you can eat-principe’, waarbij de abonnee een vaste vergoeding van in dit geval € 2,95 per maand betaalt. “Betalen per read of view sluit in mijn beleving niet aan bij alles wat we de laatste jaren geleerd hebben over het publiceren van betaalde content. Het moet weinig kosten, makkelijk zijn en je moet er veel voor krijgen,” aldus Voogdt, die zich meer heeft laten inspireren door de businessmodellen van streamingdiensten als Spotify en Netflix. Voorafgaand aan elk artikel een aankoopbeslissing verwachten van de lezer? Dat werkt omzet-remmend volgens de makers van Candle.

Uitbreiden met e-books
Toch ziet Voogdt ook zeker ‘de balk in eigen oog’. ,,Onze zwakte zit ‘m in het feit dat er minder te kiezen valt dan bij Blendle.” Tot nu toe heeft Candle contracten afgesloten met 22 christelijke titels. Elke titel stuurt uitsluitend zijn beste 4 artikelen in. Zo vormt Candle een mooie aanvulling voor de leden. ,,Dit model maakt het veilig voor de uitgevers. Zij willen hun bestaande abonnementen niet in de wielen rijden en verliezen op deze manier niet veel abonnees. Voor ons betekent het natuurlijk wel een minder groot aanbod. Op den duur willen we het echter aanvullen met e-books.”

 
“Door ons stromingsonafhankelijke karakter heeft Candle juist een ontzuilende werking.”
Wijnand Voogdt, oprichter Candle

 
Terug naar de verzuiling?
Met de verzuiling ver in de achteruitkijkspiegel, toch een eigen hokje voor de christenen… Dat werkt separatisme (nog verder) in de hand, zou je denken. Waarom sluiten die bladen zich niet gewoon aan bij Blendle? ,,Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Op dit moment is het Nederlands Dagblad de enige christelijke titel in Blendle. Praktisch gezien is het best lastig voor een minder groot medium - en dat zijn per definitie bijna alle christelijke titels -  om zich daar aan te sluiten. Als kleine aanbieder verzuip je al gauw. Daarnaast is het voor de gebruikers fijn om content te vinden die er verwacht wordt.”

Voogdt denkt dat er bovendien steeds meer behoefte ontstaat aan niches. ,,Ik kan me zo indenken dat er ook ruimte is voor een platform waar je alles vindt over de automotive- of foodbranche. En ja, zo werk je verzuiling wel weer in de hand, maar binnen die niche zorgen wij door ons stromingsonafhankelijke karakter toch voor een ontzuilende werking.”

Blendle-baas sceptisch optimistisch
Bij Blende zelf zien ze de noodzaak voor een christelijke variant niet direct. ,,Volgens mij is het niet per se nodig, want alle christelijke titels zijn van harte welkom bij ons. Het lijkt me ook heel moeilijk om een puur christelijke versie winstgevend te krijgen,” aldus Blendle bij monde van medeoprichter Marten Blankesteijn, die daar sportief aan toevoegt: ,Maar dat zei iedereen ook over Blendle toen we begonnen, dus laten we hopen dat ook Candle het ongelijk van alle zeurpieten bewijst.”

 
“Laten we hopen dat ook Candle het ongelijk van alle zeurpieten bewijst.”
Marten Blankesteijn, mede-oprichter Blendle

 
Zachte criteria
Geen verzuiling misschien, maar wel een clubje. Wie mag er bij en wie niet? Voogdt: ,,We zijn een breed platform en hanteren zachte criteria. Er geldt feitelijk maar één hard criterium en dat is dat de visie of missie van het blad ergens benoemt dat er sprake is van christelijke content. Dat sluit interreligieuze initiatieven uit. Maar of een blad nu evangelisch, reformatorisch of katholiek is, al die stromingen zijn binnen Candle welkom.”

Door die brede opzet, kan Candle naar alle waarschijnlijkheid rekenen op een grote doelgroep. De EO, soortgelijk qua doelgroep, heeft al jaren zo’n 450.000 leden. Voogdt gokt dat de markt nog twee keer zo groot is. ,,Je hoort natuurlijk vaak dat de kerken leeglopen. Gemiddeld genomen is dat ook zo, maar er zijn nog altijd ontzettend veel christenen in Nederland.”

Hoe online zijn christenen?
Komen we bij het volgende punt: christenen en online mediagebruik. Hoe terughoudend zijn bijvoorbeeld de gereformeerden nog als het gaat om met het gebruik van televisie of internet. ,,Televisie is vanuit onze achterban nog steeds niet gewenst, velen hebben er geen. Internet daarentegen is echt een ander verhaal. Dat is iets waar onze doelgroep in dezelfde mate over beschikt als de seculieren. En datzelfde geldt voor smartphones, tablets en laptops.” Aan het woord is Peter Gorseman van de Reformatorische Omroep, een omroep die bestaat bij de gratie van internet. ,Internet is echt iets waar je niet omheen kunt. Reformatorische christenen zijn in die ontwikkeling meegegaan. Simpelweg omdat het snel toegang biedt tot nieuws en makkelijke communicatiemogelijkheden biedt,” zet hij.

 
“Televisie is vanuit onze achterban nog steeds niet gewenst, internet daarentegen is echt een ander verhaal.”
Peter Gorseman, Reformatorische Omroep

 
De Reformatorische Omroep zendt vanuit kostenoverweging alleen digitaal uit. De stichting heeft zo’n 12.500 donateurs, een aantal dat alleen maar groeit. Evenals de luistercijfers. Op dit moment gemiddeld 450.000 per maand. ,,Die groei bewijst wel dat onze achterban geen moeite heeft om ons online te vinden.” Gorseman verwacht dan ook dat dit voor een initiatief als Candle niet anders zal zijn.

Candle start vanaf januari 2016, op dit moment kunnen mensen zich voorinschrijven voor een abonnement.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news