Candid. Platform
for growth.

AppleTV Plus met Oprah en Spielberg moet Netflix van de troon stoten

Apple_TV_Plus

Van Jennifer Aniston tot Reese Witherspoon: aan Hollywoodsterren ontbrak het niet op het feestje waarmee Apple zijn nieuwe streamingdienst Apple TV Plus aan het publiek presenteerde. De techgigant ziet een nieuw verdienmodel in de streaming van series, shows en andere tv-content.

De omhelzing van Apple CEO Tim Cook met Oprah Winfrey was een opvallend moment van de avond. Symbolisch voor de stap die Apple zet, maar ook bijzonder omdat Cook zijn emoties even liet gaan. „I will never forget this," reageert de topman. Kort daarvoor noemde Oprah haar samenwerking met Apple een 'kans om echt impact te maken en mensen over de hele wereld te verbinden.'


Tipje van de sluier
De presentatie op Apple's hoofdkwartier in Cupertino was wereldwijd live te zien. De zaal kon zich verwonderen over het grote aantal Hollywoodsterren dat over komende Apple-series een tipje van de sluier oplichtte. De series zullen via de nieuwe dienst Apple TV Plus te zien zijn op smartphones, tablets en op smart tv's van de meeste merken. De dienst gaat in de loop van dit jaar van start in meer dan honderd landen, waaronder Nederland.

Regisseur Steven Spielberg krijgt een grote ovatie van de zaal. Hij spreekt over 'a whole new batch of amazing stories', maar laat in het midden wat hij precies gaat doen. Actrices Jennifer Aniston en Reese Witherspoon kondigen hun project 'The Morning Show' aan, een serie over de 'machtsdynamiek tussen mannen en vrouwen in de ochtend news shows'.

Oprah komt met documentaires over geestelijke gezondheidszorg en intimidatie op de werkvloer. Ze vertelt ook over een gestreamde 'book club' waar ze gesprekken zal voeren met auteurs. Het mooie is, onderstreept ze, dat het in de hele wereld te zien zal zijn.

In de nieuwe app kan je kiezen op welke tv-kanalen je je wilt abonneren, zoals HBO, naast de originele content van Apple. Je kan van apparaat wisselen, maar je hoeft niet meer van app te switchen.


Nog flink wat nodig om Netflix in te halen
Apple verwacht dit jaar twee miljard dollar aan originele content te besteden en hoopt daarmee op gelijke voet te komen met Netflix en Amazon. Daar is nog wel wat meer werk voor nodig nodig (Netflix besteedde in 2019 miljarden meer aan originele content).

Netflix heeft nu zo'n 140 miljoen abonnees gevolgd door Amazon met honderd miljoen abonnees. Apple zou binnen drie tot vijf jaar kunnen uitkomen op honderd miljoen abonnees, verwacht een analist in USA Today. Er is ook een ander verschil: bij Netflix kunnen regisseurs hun gang gaan; Apple wil vooral series maken voor het hele gezin.

Voor Apple zijn de originele series niet alleen iets leuks erbij. Nu de winsten bij de verkoop van de iPhones slinken, is een ander verdienmodel nodig. De samenwerking met de sterren met Hollywood moet Apple een nieuwe impuls geven.

Naast Apple TV Plus komt er ook nieuwe verbeterde nieuwsapp: Apple News Plus. Voor een tientje per maand heb je straks een abonnement op tientallen tijdschriften tegelijk. Ook daar doen grote namen mee, zoals The Wall Street Journal. Apple News Plus is voorlopig alleen in Amerika verkrijgbaar. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news