Candid. Platform
for growth.

7 redenen waarom Netflix het zo goed blijft doen

7 redenen waarom Netflix het zo goed blijft doen

Ja, er waren zorgen toen Kevin Spacey ten onder ging aan het #metoo schandaal, waardoor hij geschrapt moest worden uit House of Cards. Ja, analisten maakten zich zorgen over de verhoging van de abonneegelden. En ja, toen Walt Disney aankondigde de grootste aandeelhouder in concurrent Hulu te worden, stonden de aandeelhouders op ‘alert’. Maar Netflix heeft weinig te vrezen, kunnen we concluderen. Zeven redenen waarom.

 
1. Netflix heeft uitstekende kwartaalcijfers
Allereerst even de kwartaalcijfers die dinsdag bekend werden. De kwartaalomzet was 3,7 miljard dollar, precies wat analisten hadden ingeschat. De winst per aandeel was 0,64 dollar en de nettowinst 290 miljoen dollar. Daarmee maakte Netflix 112 miljoen dollar meer winst dan dezelfde periode vorig jaar. Op de beurs vloog het aandeel met 7 procent omhoog. Voor het tweede kwartaal wordt gerekend op een omzetgroei van 40 procent naar bijna 4 miljard dollar.

 
2. Het aantal abonnees groeit harder dan gedacht
De groei van het aantal abonnees wereldwijd gaat harder dan analisten verwachtten. Er waren 7,5 miljoen nieuwe kijkers. Netflix denkt het komende kwartaal nog eens ruim 6 miljoen nieuwe abonnees binnen te halen. In Amerika, de grootste markt, ging Netflix afgelopen jaar al over de grens van 100 miljoen gebruikers. Er zijn nu wereldwijd 125 miljoen abonnees en daar zit nog genoeg groeimogelijkheid in.

 
3. Het blijft investeren in content
Dat is de kracht van Netflix: niet op de lauweren rusten, maar blijven investeren in serie- en filmcontent. Dit jaar maakt het bedrijf van CEO Reid Hastings nog eens 8 miljard dollar vrij voor eigen producties. Daarbij zitten nieuwe seizoenen van Orange is the new black en Narcos. Series als Mindhunter, Stranger Things, 13 Reasons Why en Riverdale zijn populair. In de States was teenage serie American Vandal het afgelopen jaar het meest ‘gebinged’.

 
4. Er is genoeg ruimte in de markt voor concurrenten
Netflix vreest niet voor de acquisitie van 21th Century Fox door Walt Disney. Die werd eind vorig jaar aangekondigd en binnenkort afgerond als de kartelwaakhonden niet te hard blaffen. Het betekent dat Walt Disney een gigabieb met allerlei films- en tv-series tot zijn beschikking krijgt. Straks is Disney ook nog eens de grootste aandeelhouder in het ook groeiende Video On Demand-platform Hulu. Maar bij Netflix zien ze de groei van Hulu juist als voordeel: het betekent dat er genoeg ruimte is in de ‘video on demand markt’. Op zich een logische gedachte. Traditioneel tv-kijken neemt gestaag af, VOD groeit. Wel valt de groei van Amazon Prime licht tegen, maar ook die partij zal zijn stappen nog wel zetten. De acquisitie van 21th Century Fox door Walt Disney is niet de laatste beweging in de videocontentmarkt.

 
5. Nog beter weten wie je doelgroep is
Netflix weet als geen ander in de ‘tv-markt’ alles uit data te halen. Zo kunnen ze bij de dienst precies zien wie wat het liefst kijkt en daar op anticiperen met (nieuwe) content. Maar die data delen ze niet. In de Verenigde Staten zet Nielsen - dat daar de kijkcijfers meet - nu de stap naar het meten van de kijkers van Netflix-programma’s. Zo ontstaan ook aan die kant kijkersprofielen en die zijn weer waardevol voor adverteerders.

 
6. Dezelfde koers rond advertenties blijven varen, ook al kloppen merken op je deur
Want die adverteerders willen maar al te graag hun boodschap kwijt bij Netflix. In Amerikaanse media wordt steeds meer gehint op meer reclame op Netflix. Dan kan het abonneegeld omlaag, zodat nog meer kijkers makkelijk kunnen instappen. Maar Netflix blijft gewoon zijn koers varen: geen aparte advertenties. Daarmee zouden ze ook hun businessmodel ondermijnen: ze zijn groot geworden met abonnementen als basis. Wel is het platform open voor merchandising, product placement en ‘non-spot’. Denk aan een personage dat een biertje van een bekend merk drinkt, of zelfs producten gebaseerd op personages die in de retail verkocht kunnen worden. Netflix zal adverteerders en hun bureaus mogelijk meer uitdagen dergelijke dingen samen te bedenken.
Een Spotify-model zou nog tot de mogelijkheden kunnen behoren. Premium zonder advertenties en gratis met advertenties. Hastings voelt er niet veel voor.

 
7 Alleenheerschappij op de Nederlandse markt
Om het toch maar even lokaal te houden: op de Nederlandse markt was er volgens Telecompaper groei van bijna een kwart aan abonnees in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat betekent dat 2,7 miljoen huishoudens in Nederland een Netflix-abonnement hebben. RTL kwam gisteren met cijfers over een stijging van 40 procent aan abonnees van haar dienst Videoland in het eerste kwartaal, maar net als Netflix geeft RTL geen aantallen. Het zou nu gaan om ongeveer een half miljoen abonnees, wordt gefluisterd. Daarmee staat Netflix ver boven Videoland, dat de nummer 2 in de Nederlandse markt is.

Netflix heeft laten zien dat de jarenlange consistente koers werkt in een markt die blijft groeien, ondanks de druk van aandeelhouders en adverteerders.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news