Candid. Platform
for growth.

Zalando: snelle groei om de Amazon voor mode te worden

Zalando

Van e-commerce bedrijf tot wereldwijd platform waar geen modebedrijf meer omheen kan. Zalando wil de go-to app voor fashion worden. De komende vijf jaar moet de omzet verdrievoudigen. Er komt een speciaal lidmaatschap Zalando Plus, vergelijkbaar met Amazon Prime.

„Er zijn maar een paar apps zoals Netflix of Spotify die deel zijn van het leven van klanten," zegt Zalando-directeur David Schneider tegen magazine The Business of Fashion. „Wij willen dé bestemming worden waar klanten voor al hun kleding en schoenen naar toe gaan." Dit jaar krijgt Zalando een nieuw hoofdkantoor in Berlijn, waar 2500 mensen komen te werken.


Zalando biedt bedrijven logistiek en marketing
De mode- en techgigant gaat het 'partner'-programma sterk uitbreiden. Andere bedrijven in de modebranche krijgen meer mogelijkheden om via de site aan consumenten te verkopen. Zalando biedt de partners logistieke en marketingdiensten aan, vergelijkbaar met hoe Amazon het doet.

Meer dan modebedrijf is Zalando een techbedrijf dat wil uitgroeien tot het belangrijkste platform voor fashion. Vergelijk het met Google, Amazon, Alibaba of Tencent, maar dan niet vanuit China of de VS, maar met Berlijn als basis.

Twee Duitse studievrienden, Robert Gentz en David Schneider, werkten het idee uit. Ze begonnen in 2008 met Zalando, dat in tien jaar uitgroeide tot het miljardenbedrijf dat we nu kennen.


Gestuntel in begintijd
Het contrast is groot met het gestuntel in de begintijd. Toch is oprichter en huidige CEO Robert Gentz niet de minste. Hij heeft gestudeerd aan de prestigieuze Duitse business school WHU. Op vakantie aan een strand in Guatemala besluit hij wat hij wil gaan doen. Hij leest in een krant over een internetbedrijf dat voor miljoenen is verkocht. „Ik vond het fascinerend," zegt hij. „Hoe kan een website zo waardevol zijn? Waar komt die waarde vandaan?"

Hij is dan 23 en heeft zijn universiteitsdiploma op zak met stages bij de Boston Consultancy Group en zakenbank Morgan Stanley. Hij houdt van Latijns-Amerika, een liefde die hij deelt met zijn vriend David Schneider. Samen beginnen ze hun eerste startup in Monterrey in Mexico, waar ze een social network starten voor universiteiten in Mexico, Argentinië en Chili. Binnen een jaar gaat het helemaal mis. Ze zitten zo aan de grond dat ze niet eens een vliegticket naar huis kunnen betalen. Het verhaal is te vinden op techsite Venturebeat en The Business of Fashion. Uiteindelijk accepteren de twee een aanbod van Rocket Internet, dat startups begeleidt. Zij krijgen hun vliegtickets betaald en werken in ruil daarvoor aan een vergelijkingssite die Rocket aan het opzetten is.


Schoenendozen in de kelder
Terug in Berlijn beginnen ze hun eigen startup. Het is een e-commercesite voor schoenen, gemodelleerd naar een Amerikaans bedrijf, maar dan voor Europa. Investeerder Oliver Samwer van Rocket, die eerst weinig in de jongens zag, komt nu met geld over de brug. „Het was vooral trial and error," kijkt Gentz terug. „We begonnen met een eenvoudige website; de schoenendozen stonden in onze kelder."

Na enige tijd beginnen Gentz en Schneider een nieuwe site, Zalando, waarvoor ze enkele tienduizenden euro's aan investeringen binnenhalen. „Het was een gedurfde stap van schoenen naar mode. Het was uittesten, data-analyse, de schaal vergroten. We hebben getest of we in Duitsland moesten blijven of uitwaaien over Europa. We hebben het onderzocht in Nederland en binnen twee jaar hadden we vijftien markten in Europa," zegt Gentz.


De eerste tv-commercials
Schneider herinnert zich het moment dat ze begonnen met tv-commercials. „We hadden in 2010 zes miljoen euro aan omzet, maar aan een investeerder vertelden we dat we naar de 150 miljoen gingen. Iedereen zei ons: dit gaat niet werken, maar we besloten er helemaal voor te gaan en de commercials te lanceren. Het ging snel, we moesten brands onder druk zetten om genoeg voorraad te leveren."

Zalando investeert vanaf het begin in technologie. „Consumenten shoppen steeds meer met de smartphone. Daar hebben we snel op in gespeeld."

De groei van Zalando overtreft de verwachtingen. Gentz en Schneider hebben veel geleerd van hun fouten en weten nu nieuwe markten aan te boren. In 2014 gaat het bedrijf in Frankfurt naar de beurs. Zalando geldt al gauw als een van de grootste internetsuccessen in Europa, maar de oprichters willen meer.


Amazon mist modetrends
Grote concurrent is Amazon, het platform dat van alles verkoopt en op een vergelijkbare manier werkt. Het grote verschil is dat Amazon niet meegaat met modetrends. Amazon doet bijna alles en staat uiteindelijk voor niets, vindt Gentz. „Zalando's focus op mode betekent dat we onderscheidende ervaringen kunnen bieden. En dan zijn er onze partners: we hebben sterke banden met fashion brands."

Handig van Gentz is hoe hij Zalando weet te framen. Door Zalando keer op keer samen te noemen met Netflix of Spotify ga je vanzelf denken dat ze vergelijkbaar zijn. Zo dominant is Zalando niet, het zegt meer over de ambities, het zou in de toekomst zover kunnen komen.

Zalando wil de komende vijf jaar de omzet verdrievoudigen. Het bedrijf verschuift steeds meer van retail naar platform. Minder zelf producten verkopen, maar dat door anderen op je eigen platform laten doen. Het bedrijf maakt grote en snelle veranderingen door, erkent Schneider„Dat is in de bedrijfscultuur terug te vinden. Daar gaven we in het begin weinig aandacht aan, maar dat hebben we bijgesteld. Snel inspelen op veranderingen, je moet er agile en ondernemend voor zijn."


Fashion as a Service in Nederland
Nederland is het tweede land waar het 'fysieke partnerprogramma' van start gaat. Nederlandse consumenten kunnen dan op de website van Zalando zien in welke lokale winkel hun item op voorraad is. De winkels kunnen de kleding direct naar een klant sturen. Je bestelt dus op de website van Zalando, maar krijgt het snel geleverd via een modezaak in Nederland. 'Fashion as a service' is de term die daarbij hoort, waarbij de voorraden van plaatselijke winkels in real time te zien zijn op de site van Zalando.


Zalando Plus#
De komende jaren komt er een special lidmaatschap Zalando Plus waarvoor klanten jaarlijks een bedrag betalen. Leden krijgen voordelen bij onder meer de verzending en dat is vergelijkbaar met Amazon Prime. Zalando wordt dit jaar eerst in Zwitserland en Italië ingevoerd en daarna volgen andere landen.

Bijzonder is dat Zalando als groot techbedrijf vanuit Europa werkt. Dat heeft voor- en nadelen. De Europese consumentenmarkt is lastig met al die culturen en er ontbreekt een infrastructuur voor grote techbedrijven. Maar de nadelen kunnen als voordeel uitpakken, vindt Gentz. „Het vraagt meer tijd en is complex. Maar uiteindelijk levert het een degelijk bedrijf op dat lang kan blijven bestaan."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news