Candid. Platform
for growth.

We kijken, lezen en luisteren steeds meer digitaal

We kijken, lezen en luisteren steeds meer digitaal

De digitale mediaconsumptie in Nederland is in 2015 opnieuw toegenomen. Kranten en tijdschriften worden vaker digitaal gelezen, bijna iedereen heeft digitale tv en met de smartphone, tablet, laptop en pc worden alle media via internet gevolgd.

 
Dat blijkt uit de Media Standaard Survey (MSS) 2015. Het is de vijfde keer dat NLO (radio), NOM (print en digitaal lezen) en SKO (televisie en online video) gezamenlijk hun normcijfers over hun bereikonderzoeken presenteren. Het bereikonderzoek op internet werd gedaan door VINEX.

 
Multimediale devices
Zoals verwacht worden de traditionele dragers en apparaten gebruikt voor één soort mediagebruik: papier voor dagbladen en tijdschriften, de autoradio en de radio/stereo-installatie voor radio luisteren en het tv-toestel om tv te kijken. Wat opvalt is dat computer, tablet en smartphone die rol steeds meer overnemen en als multimediaal device worden gebruikt.

Zo mag inmiddels 87 procent van de Nederlandse huishoudens een digitale tv hebben (in 2011 nog 71 procent), inmiddels kijkt 47 procent van de bevolking van 13 jaar en ouder tv via een ander apparaat (in 2014: 44 procent). 1 op de 4 kijkt televisie via zijn laptop of tablet, 1 op de 10 via zijn pc en 1 op de 8 via zijn smartphone.

 
Digitaal lezen groeit
Die trend is ook zichtbaar bij magazines en dagbladen. Meer dan de helft van de Nederlanders van 13 jaar en ouder heeft in de afgelopen 12 maanden digitaal gelezen: 48 procent een dagblad en 27 procent een magazine. Dat gebeurt het meest op de computer, maar de smartphone is bezig met een inhaalrace. 1 op de 4 mensen leest een dagblad op zijn mobiel en 1 op de 8 een magazine.

 
Digitaal luisteren groeit
Wekelijks luisteren 13,2 miljoen Nederlanders gemiddeld 2 uur en 53 minuten per dag naar de radio. Vooral via de autoradio, maar ook hier groeide het aandeel van de smartphone van 12,5 naar 14,1 procent en van de tablet van 5,4 naar 6,8 procent.

 
Jonge doelgroepen lopen voorop
Vooral bij de jonge doelgroepen van 13 tot 19 en van 20 tot 34 neemt de digitale mediaconsumptie toe. 95 Procent van hen gebruikt de smartphone om te internetten. Zij hebben net als hoog opgeleiden al jaren een internetgebruik van rond de 100 procent. Bij 65-plussers en laag opgeleiden is dat een stuk lager – zo rond de 70 procent – al lopen die hun achterstand steeds meer in. In vier jaar tijd is hun internetgebruik respectievelijk met 29 en 19 procent gestegen.

Inmiddels heeft 94,5 procent (in 2014: 93,7 procent) van de Nederlanders thuis toegang tot internet en 47,9 procent (in 2014: 46 procent) ook op het werk. De grootste verschuiving ten opzichte van vorig jaar is dat meer dan de helft (55 procent) aangeeft ook elders het internet op te kunnen. Bijvoorbeeld op school, bij vrienden of onderweg. Ook dit zijn vooral jongeren en hoog opgeleiden.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news