Candid. Platform
for growth.

Waarom een lokale marketingstrategie een hele goede keuze is

stadgenootjesklein

Stel dat je een merk in de markt hebt gezet dat puur lokaal of regionaal is. Hoe pak je dat aan? Olaf Ouwerkerk lukte het in korte tijd om succesvol te zijn met het product Stadsgenootjes: broodbeleg van anijs in de kleuren van je stad (of regio).

Olaf Ouwerkerk begon 3,5 jaar geleden met typische lokale producten:  Rotterdammetjes, snoepjes in de vorm van baksteentjes. ,,Ons eerste product dat volledig regionaal ontwikkeld is. Het was een succes, dus dat smaakt naar meer." Het is uitgegroeid tot een bedrijf waar nu vijftien merken onder hangen. Veelal regionale producten, waaronder Amsterdamse snoepjes, chocoladerepen uit Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

En sinds dit jaar zijn er Stadsgenootjes toegevoegd: strooisel in de kleuren van je stad. Ouwerkerk is daarmee gestart samen met zijn tweelingzus Marise, die begin dit jaar terugkwam uit Kenia en graag samen met hem wilde gaan ondernemen. ,,Waarom dit product? Ik vind het sowieso wel leuk om eens te kijken naar traditionele producten en hoe je daar verandering in aan kan brengen. Mijn passie is zelf dingen uitventen, uiteraard met de spanning wat je in een maand gaat verdienen. Daarnaast hebben mijn zus en ik allebei jonge kinderen. We verbaasden ons erover dat de oer-Hollandse traditie 'beschuit met muisjes' een beetje ouderwets is geworden met blauwe voor jongens en roze voor meisjes. Want onze kinderen slapen ook niet in een blauwe of roze kamer, laat staan dat ze specifiek blauwe of roze kleding dragen."

Trots op afkomst
Ook ziet Ouwerkerk dat mensen erg trots zijn op hun afkomst, de plek waar ze vandaan komen of wonen. ,,Hoe leuk is het als je zoetwaren met de kleuren van jouw stad biedt?" Dat werd voor hem als Rotterdammer, dus eerst Rotterdamse Stadsgenootjes. ,,Ze heetten eigenlijk Stadsmuisjes, maar muisjes is een vastgelegde merknaam en dat mocht niet. Buiten dat wilden we ook niet teren op een bekend product."

Trots
Van Stadsgenootjes werden er in Rotterdam meteen duizenden besteld, vertelt Ouwerkerk. ,,Dat is best bizar als je weet dat er maar 10.000 kinderen per jaar in Rotterdam geboren worden." Inmiddels zijn er ook Amsterdamse, Utrechtse, Haagse en nog dit jaar ook Bredase en Eindhovense Stadsgenootjes. De Bredase worden overigens Brabantse Streekgenootjes. ,,We krijgen vele aanvragen, zo ook uit Breda. Maar sommige plekken hebben te weinig potentieel. Ik concludeerde dat er in Breda te weinig kinderen per jaar worden geboren, dus dan loont het niet. Dan is het te kostbaar om zo'n product te maken. Regio's en provincies zouden ook kunnen werken. Ik kom zelf uit Zuid-Holland, voel me geen Zuid-Hollander en niet verbonden met bijvoorbeeld een Hagenees, maar Brabanders hebben wel meer die gemeenschappelijke binding. Daar merk je wel die trots. Op diezelfde manier kun je met andere provincies ook doorgaan. Zoals Friesland. En er komt ook nog een Delftsblauwe versie, wat dan meteen een souvenir kan zijn. Bij elke plaats of regio bekijken we of het lucratief zou kunnen zijn."

Marketingtechnisch makkelijk
Hoe vermarkt Ouwerkerk het product? Volgens hem verkoopt het zich in feite vanzelf. ,,We zijn heel erg gefocust op de regio, omdat mensen de oorsprong belangrijk vinden. Marketingtechnisch is het daarmee veel makkelijker dan een landelijk product in de markt zetten. Met je PR kan je je echt richten op een stad. Je weet welke media je daarvoor moet benaderen, met welke media je contact moet houden en een band opbouwen, je kent de winkeliers in je regio en weet dus ook welke winkel bij jouw product past en welke niet. Mijn voordeel bij de Rotterdamse Stadsgenootjes was uiteraard ook dat ik Rotterdammer ben: daar zit dan ook de gunfactor."

Lokale media

Het zijn dus puur de lokale media die Ouwerkerk benadert. ,,Want dan is het elke keer weer nieuws. Als we straks onze Streekgenootjes in Breda lanceren, dan heb ik daar weer nieuwe media tot mijn beschikking, in plaats van dat wij De Telegraaf opnieuw benaderen. De regiokrant BN/De Stem vindt het ook leuk, want voor hen is het weer 'nieuw' nieuws."

Klant-gedreven
Ouwerkerk verwacht met Stadsgenootjes nog veel meer mogelijkheden te hebben. Er is nu een webshop, verder ligt het product in diverse winkels, maar er zijn ook veel ziekenhuizen en verloskundige-praktijken die de zoetwaren willen serveren. ,,Op die manier verkoop je via heel veel verschillende kanalen. Supermarkten zijn nu nog lastig, want die kopen vaak centraal in en dan is een lokaal product minder interessant. Ik hoop uiteraard wel dat Stadsgenootjes een keer in de schappen van de supers komen te liggen. Desnoods via lokale wegen."

Olaf en Marise willen het vooral klant-gedreven doen. ,,We zitten in de luxesituatie dat klanten óns benaderen. Het is ook wel een Instagram-waardig product en het is een interessant marketingmoment: je wil ze meenemen naar een baby shower of cadeau geven. Zo verkennen wij nu de markt. Het leukste is om een concept neer te zetten wat over tien jaar nog steeds bestaat. Het moet een begrip worden. Je kan bijvoorbeeld ook Stadsgenootjes serveren als er een nieuwe inwoner komt. In Nederland worden gemiddeld 180.000 kinderen per jaar geboren, dus daar zit een grens aan. Maar 1,8 miljoen mensen verhuizen per jaar. En wat te denken van mensen die naar het buitenland zijn verhuisd? Dan wordt het een 'heimweeproduct' en gaat het meer om traditie. Het is nostalgisch en je denkt meteen aan Nederland. Het anijsstrooisel wordt nu nog één op één geassocieerd met geboorte, maar er valt veel meer te halen."

Lokaal kopen in coronatijd?
Op de vraag of we door corona meer lokaal zijn gaan kopen en dat lokale merken interessanter zijn, zegt Olaf Ouwerkerk dat hij daar aan twijfelt. ,,Puur op onderbuikgevoel en gebaseerd op mijn eigen wijk zie ik dat er een groot verschil is tussen de eerste en tweede 'golf'. Tijdens de eerste lockdown vonden mensen het ondersteunen van de lokale winkelier belangrijk. Ik vond het mooi dat mensen weer lief waren voor elkaar. Nu lijkt dat volledig verdwenen te zijn. Het is meer 'zoek het maar zelf uit' geworden. Bijzonder jammer. Daarnaast gaat lokaal kiezen natuurlijk ook om gemak: even naar de winkel bij jou in de buurt lopen, doe je sneller dan de stad in moeten." Ouwerkerk gelooft dat ondernemers die nu investeren en innoveren, straks de winnaar kunnen zijn. ,,Wij kunnen en moeten uitbreiden. Er is ook krimp in de zoetwarenmarkt, bijvoorbeeld als scholen dicht zijn en automaten niet worden bijgevuld. Wij hebben dus straks nieuwe producten klaarstaan. Juist in deze tijd zijn bedrijven niet zo bezig met innovatie. 2021 wordt een belangrijk jaar, waarin we slagen kunnen maken."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news