Candid. Platform
for growth.

Uber app brengt lunch in tien minuten

Uber app brengt lunch in tien minuten
Ralph Rozema

Met een app kan bijna alles, vinden ze bij Uber. Het taxibedrijf brengt samen met honderden restaurants de app UberEats uit waarmee je supersnel een maaltijd thuisbezorgd kunt krijgen. Er komen ook apps aan voor carpooling en voor medische diensten, allereerst in de VS en Canada.

 
Uber timmert vooral in de Verenigde Staten flink aan de weg. Na een proef in New York en Los Angeles gaat Uber nu maaltijden bezorgen in tien Amerikaanse steden. Met de app UberEats kun je kiezen uit maaltijden van tientallen plaatselijke restaurants.

 
Even slikken
De app biedt een enorme kans, denkt analist Kevin Kopelman van Cowen and Company. „Uber zal door de dichtheid van het netwerk sneller dan anderen in staat zijn om maaltijden te leveren,” zegt hij.

De aankondiging was dan ook even slikken voor andere grote bezorgdiensten waaronder Seamless, dat op de beurs meteen 5% in waarde verloor. Uber is inmiddels ook in de Canadese stad Toronto begonnen met een test met UberEats.

 
Chauffeurs zonder en met vergunning 
Uber heeft in tal van landen de taxiwereld al wakker geschud. Het idee is simpel: klanten komen via een app in contact met mensen met een eigen auto die taxiritten willen rijden. Daardoor liggen de ritprijzen veel lager dan bij traditionele taxi’s.

In Nederland is UberPop door de rechter verboden. Dat is de dienst waarbij chauffeurs zonder taxivergunning rijden. Het bedrijf mag wel doorgaan met UberX, waarbij chauffeurs met vergunning in middenklassers als de Toyota Prius rijden voor zo’n tweederde van de prijs van een andere taxi.

 
De trend komt naar Europa
De ontwikkelingen in Nederland gaan dus minder snel. Maar wat nu elders in de wereld gebeurt, komt uiteindelijk ook naar Europa. „Je ziet wereldwijde trends bij transport. Als je straks een product bestelt, heb je het binnen een uur in huis. In sommige metropolen als Shanghai werkt dat al zo. De kracht van een bedrijf als Uber is dat het lokaal zo goed georganiseerd is dat de levering heel snel zal gaan,” zegt innovatie- en technologiespecialist Aron Solomon van adviesbureau MaRS.

 
Populair bij zakenmensen
De groei van Uber in de VS zit er goed in. In het laatste kwartaal van 2015 was Uber voor zakenreizigers in de VS de eerste keuze bij lokaal transport. Ruim 40 procent van hen koos voor Uber, 39 procent voor een huurauto en 20 procent voor een taxi van een ander bedrijf. Het aantal taxiritten van Uber in de VS nam in 2015 met 400 procent toe vergeleken met 2014.

De krant USA Today interviewde zakenmensen over hun Uber-ervaringen. Ira Gostin, vice-president van een mijnbouwbedrijf: „Als je een volle dag met afspraken in New York of Toronto hebt, is het makkelijk dat je niet steeds apart hoeft af te rekenen. Dat heb je van te voren via de app geregeld. Bovendien zijn hun auto’s schoner dan reguliere taxi’s. En een huurauto geeft te veel gedoe.”

Ryan Luther, sales manager uit Cincinnati, vindt de app handig in het buitenland. „Ik was in Lima en Mexico Stad. De chauffeur spreekt daar een andere taal, maar ik hoef niks uit te leggen, want de bestemming is al doorgestuurd. Handig voor de chauffeur en voor mij,” zegt Luther.

 
Weg met de boordcomputer
In Europa is Uber na tal van rechtszaken in gesprek met overheden over de taxiregels. De regelgeving in veel landen loopt achter bij wat met de apps mogelijk is. Zo wil Uber af van de boordcomputer in een taxi, simpelweg omdat dat ook met een app en een smartphone is te regelen.

 
App voor gezondheidsdiensten
Maar de ambities van Uber gaan veel verder dan alleen een taxidienst. Naast UberEat zijn er al experimenten met UberHop (een app voor carpooling) en UberHealth (een app voor medische diensten). Wie in november een griepprik moest krijgen, kon een verpleegkundige thuis laten komen met een Ubertaxi. UberHealth was georganiseerd in meer dan 35 Amerikaanse steden. Het bedrijf wil de services voor de gezondheidszorg uitbouwen, zodat dokters en verpleegkundigen makkelijker huisbezoeken kunnen afleggen.

„Nu wij in vijf minuten een auto kunnen sturen, kunnen we alles wat je maar wilt in die tijd leveren,” vat Uber’s CEO en medeoprichter Travis Kalanick de ambities samen. ,,Een app op je smartphone moet voldoende zijn om dat te regelen.”

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news