Candid. Platform
for growth.

Rabo, ING en ABN AMRO aan kop op financiële advertentiemarkt

Rabo, ING en ABN AMRO aan kop op financiële advertentiemarkt
BRANCHERAPPORT FINANCIËLE DIENSTVERLENING

 

Qua advertenties in de financiële sector hebben de grote Nederlandse banken het afgelopen jaar het meeste geld uitgegeven. Daarmee hebben ze hun dominante mediapositie terugveroverd op de verzekeraars. De top 3 van grootste adverteerders werd in 2015 gevormd door de Rabobank, ING en ABN AMRO. De mediabestedingen op radio en tv namen toe, die in kranten en tijdschriften daalden.

 
Dat blijkt het uit het brancherapport dat onderzoeksbureau Vostradamus heeft opgesteld over de mediabestedingen in de financiële dienstverlening in 2015. De banken gaven het afgelopen jaar ruim 224 miljoen euro uit aan advertenties, 7,4 miljoen meer dan in 2014. Daardoor steeg hun bestedingsaandeel binnen de branche van 50 procent naar 52 procent. Verzekeraars gaven ruim 188 miljoen euro uit. Dat was bijna 25 miljoen minder dan in 2014 en daardoor daalde hun bestedingsaandeel van 48 naar 45 procent.

 
Menzis verdwenen uit Top10
In 2014 gaf zorgverzekeraar Menzis van alle financiële instellingen het meeste geld uit aan advertenties. Met 4,2 procent van alle mediabestedingen in de financiële dienstverlening stond het bedrijf fier bovenaan. Het afgelopen jaar stak de verzekeraar beduidend minder geld in zijn campagnes en duikelde zelfs uit de top 10 van grootste adverteerders.

Alleen autoverzekeraar Allsecur wist zich tussen het mediageweld van de banken enigszins te handhaven en staat met een bestedingsaandeel van 4,6 procent op de vierde plaats. Vorig jaar stond Allsecur met een aandeel van 3,8 procent nog op plaats twee.

 
Bankenaandeel groeit
Dat komt omdat de grote banken meer aandeel naar zich toe hebben getrokken en in 2015 aanzienlijk meer aan media hebben uitgegeven dan in het voorgaande jaar. Rabo, dat niet langer een professionele wielerploeg hoeft te sponsoren, gaf 8,6 procent van alle mediabestedingen in de sector uit (vorig jaar 3,7 procent), een totaalbedrag van 35,8 miljoen euro.  ING had met ruim 25 miljoen euro aan bestedingen een aandeel van 6 procent (vorig jaar 2 procent) en ABN AMRO met ruim 19 miljoen euro 4,6 procent (vorig jaar niet eens in de top 10). Pas daarna komen de verzekeraars Allsecur, FBTO Achmea en Promovendum. SNS Bank en Van Lanschot troefden het afgelopen jaar nog steeds Centraal Beheer Achmea af met hun reclames.

 
Top 10 Adverteerders binnen de categorie
PositieTop 10 Adverteerders 2015Bestedingsaandeel (in %)
1Rabobank Nederland8,6%
2ING Bank6,0%
3ABN AMRO Bank4,6%
4Allsecur4,6%
5FBTO Achmea3,5%
6St.Promovendum3,3%
7SNS Bank3,1%
8Nationale Nederlanden2,6%
9Van Lanschot Bankiers2,6%
10Centraal Beheer Achmea2,5%
 
 Trok de Top 10 van grote adverteerders in 2014 nog 24 procent van alle mediabestedingen in de branche naar zich toe, in 2015 groeide dat aandeel naar 42 procent. De dominante rol van de banken is te wijten aan de aantrekkende economie en de oplevende huizenmarkt, waardoor ze meer reclame maken voor kredieten en hypotheken. ING richtte zich onder meer op ondernemers, Rabobank op huizenkopers en ABN AMRO probeerde zijn imago te verbeteren met de op content marketing gebaseerde campagne 'Wat is jouw verhaal'?.

 
Autoverzekering op pole position
In de Top 10 van producten waarvoor het meest werd geadverteerd staat wel een verzekeraar bovenaan. Allsecur gaf zijn gehele budget van ruim 19 miljoen euro uit aan promotie van zijn autoverzekeringen en bezet daarom met 4,6 procent van alle mediabestedingen de pole position, onder meer door de racende broertjes Tim en Tom Coronel in te schakelen voor tv-commercials. Daarna zijn het vooral de banken die het meeste budget staken in de promotie van hun producten. De eerste zorgverzekeraar CZ vinden we pas op plaats 9. Die gaf vorig jaar ruim 7 miljoen uit voor reclame voor zijn ziektekostenverzekering.

 
Top 10 Producten binnen de categorie
 
PositieTop 10 Producten 2015Bruto mediabesteding
1Allsecur Autoverzekeringen4,6%
2ING Bank Algemeen3,7%
3Rabobank Bank2,9%
4Rabobank Banken Hypotheek2,3%
5Promovendum Autoverzekeringen2,1%
6Fashioncheque Modecadeaubon1,9%
7ING Bank Zakelijk1,8%
8Rabobank Banken Zakelijk1,8%
9CZ Groep Ziektekostenverzekering1,7%
10Interpolis Brand,Inboedel,Opstal1,7%
 
Een kwart van alle mediabestedingen in de branche werd uitgegeven aan deze top 10.

 
Forse dalingen voorbij
Ten opzichte van andere branches daalde het aandeel van de financiële dienstverleners licht: van 6,4 procent in 2014 naar 6,1 procent vorig jaar. Toch zijn de jaren van forse daling van het marktaandeel tot onder de 6 procent voorbij en lijkt de opgaande trend ingezet.

 
Radio en tv populairst
Radio- en tv zijn bij banken en verzekeraars de populairste media. Daar spendeerden ze 86 procent van hun totale mediabudget, zelfs 2 procent meer dan in 2014. Opvallend is dat radiocommercials in de sector veel vaker worden ingezet ten opzichte van andere branches. Adverteren in tijdschriften en dagbladen doen de financiële bedrijven steeds minder. Ter vergelijking: in 2014 gaven ze nog 8,5 procent van hun budget uit aan dagbladadvertenties en 2 procent reclame in tijdschriften. Dat is in 2015 fors terugelopen.

 
Bruto mediabestedingen per mediumtype
 
Bruto mediabestedingen per mediumtypeMARKTBRANCHE
Bioscoop0,3%0,2%
Dagbladen17,1%6,9%
Out Of Home7,1%5,0%
Publiekstijdschriften6,1%1,7%
Radio12,3%26,3%
Televisie56,0%59,7%
Vaktijdschriften1,2%0,3%
TOTAAL100%100,0%
 
 
Eindejaarspiek
Traditioneel laten de bestedingen aan het eind van het jaar een piek zien. Dan gaan mensen bedenken of ze overstappen naar een andere zorgverzekeraar en hun hele financiële portefeuille nog eens goed doornemen. Vanaf september gaan banken en verzekeraars daarom meer adverteren en in december stijgen hun gezamenlijke media-uitgaven tot boven de 60 miljoen euro.

Wat opvalt in vergelijking met 2014 is dat de bruto mediabestedingen in de eerste helft van 2015 meer stabiel bleven. Juli en augustus zijn stille maanden binnen de sector. De bestedingen liggen dan rond 20 miljoen euro, het laagste niveau van het jaar.

 
ECB en Griekenland domineren social media
Kijkend naar hoe vaak er op social media over de branche wordt gesproken, dan laat de analyse zien dat er in 2015 minder berichten over banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners werden verstuurd, maar dat ze wel iets positiever waren ten opzichte van 2014. Het sentiment en de activiteit door het jaar heen is fluctuerend, waarbij eind juni een piek optreedt. Toen sloten de Griekse banken hun deuren en was de bankencrisis weer terug in het nieuws. De trending topics in 2015 waren dan ook Griekenland, de Griekse banken, Grieken en de ECB. De meeste online berichten over de financiële sector werden verspreid via Twitter (45 procent), nieuwssites (21 procent) en Facebook (19 procent).

Op Google werd online het meest gezocht op verzekeringen. Binnen die zoekterm werd zowel naar bepaalde merken als naar het vergelijken van verzekeringen gezocht. Bij de banken zoeken consumenten naar termen als (spaar)rente en willen ze op internet vooral banken met elkaar vergelijken.

 
Trends & ontwikkelingen
De financiële wereld is volop in beweging. Mede door de opkomst van het (mobiel) internetbankieren en het afstoten van kleinere kantoren daalt de werkgelegenheid bij banken fors. Sinds het uitbreken van de crisis verloren tienduizenden werknemers hun baan en die reorganisatiegolf is nog niet voorbij. Opvallend is ook de grotere rol die niet-banken zoals crowdfunders opeisen in de financiële dienstverlening.

In de verzekeringsbranche is de grote slachting van tussenpersonen en adviseurs sinds het afschaffen van de provisieregeling grotendeels achter de rug. Daar spelen vooral de grotere bescherming van de consument tegen allerlei schimmige beleggingsproducten, meer transparantie en service een rol, waarbij het belang van IT toeneemt.

 
5 Tips om te overleven
,,De financiële sector zal moeten inspelen op de veranderende omstandigheden om toekomstbestendig te blijven,” stelt Linda Haring van Vostradamus. Een aantal zaken zijn volgens haar van belang:

 
1: Anticipatie op het veranderende speelveld en op de verschuivingen binnen segmenten en markten.

2: Anticipatie op veranderende dynamiek tussen bedrijven en de klanten door internet en andere technologieën.

3: Meer voordeel halen uit de analyse van klantdata, waardoor banken en verzekeraars een één-op-één relatie met hun klant kunnen aangaan.

4: Het beter in kaart brengen van de behoeftes van de klant, zodat ze daar beter op in kunnen spelen.

5: Reputatie-management.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news