Candid. Platform
for growth.

Qlever geeft retailers beter inzicht in klantinformatie

Qlever geeft retailers beter inzicht in klantinformatie

Retailers krijgen via allerlei datastromen data binnen over hun klanten. Het probleem is hoe je die bergen aan data op de juiste manier verzamelt, analyseert en direct kunt toepassen in je marketing. Qlever, dat alle klantenkaarten digitaliseert en productvoorkeuren en aankoopdata verzamelt in een handige app, heeft de oplossing.

 
Oprichter Orpheo Bena vierde onlangs de relaunch van zijn slimme app. Big data is een buzz woord. Er wordt veel over gesproken, maar in de praktijk blijkt het vaak maar wat lastig te zijn om die bergen data op een effectieve en relevante manier te verwerken. Qlever, een bedrijf gespecialiseerd in klantenprofielen, koppelt online en offline data en geeft retailers meer zicht op hun klanten en de voorkeuren van die klant. Het bedrijf achter de app begon zomer 2015 als start-up een eerste pilot. Een klein jaar later zijn alle inzichten verwerkt en zijn er nieuwe functionaliteiten.

 
Klantkaarten digitaal verzameld
Klantenkaarten digitaliseren is niet nieuw. Verschillende bedrijven zijn actief op deze markt. Wel uniek is de manier waarop Qlever het gebruik van kaarten makkelijk maakt. Bena vertelt: ,,Wat wij hebben toegevoegd is de mogelijkheid om individuele kaarten te koppelen aan één Qlever-ID. Oftewel: één barcode voor verschillende klantkaarten. Zo ziet de consument onder andere in één app hoeveel punten hij bij welke retailer heeft gespaard.”

Bij klantenkaarten die nog niet op deze manier gekoppeld kunnen worden, kan de normale digitaliseerfunctie worden gebruikt, waarbij de kaart de originele barcode van de keten behoudt.

De klantenkaarten van ruim 400 bedrijven kunnen worden gedigitaliseerd. Voor het merendeel van deze kaarten wordt de normale digitaliseerfunctie gebruikt.

 
Adblockers voorkomen
De focus van de app ligt op de unieke datasets die worden gecreëerd. ,,Van alle beschikbare data voor retailers is het meeste gebaseerd op historische gegevens en op clicks. Terwijl een click niet per definitie gelijk staat aan interesse voor een product. Het is ook een gebrek aan tools die potentiele klanten stimuleren om hun ‘wensenlijst’  bij een bepaalde retailer te updaten,” aldus Bena. Dit heeft vaak retargetting-campagnes tot gevolg, waarbij mensen wekenlang worden achtervolgd door producten waar ze niet op zitten te wachten of die ze al hebben gekocht. ,,Deze niet relevante advertenties zijn een voorname reden voor mensen om adblockers te gebruiken. De software van Qlever biedt juist mogelijkheden om meer van je klant te weten te komen,” legt hij uit.

 
Producten liken
Gebruikers krijgen updates van hun favoriete winkels te zien, producten die passen bij de voorkeuren die ze hebben aangegeven en ze kunnen makkelijk shoppen bij verschillende winkels, op één digitale plek. De timeline toont consumenten de meest relevante voorbeelden op basis van hun voorkeur. Er wordt een profiel gecreëerd dat past bij de producten die een klant liket of disliket. Retailers kunnen hierop anticiperen door een campagne via Qlever te laten lopen. Bij 10 producten liken of disliken volgt bijvoorbeeld een korting. De kortingsvoucher is uiteraard ook terug te vinden in de app. Qlever lijkt tot nu toe het enige bedrijf te zijn dat consumenten beloont om voorkeuren aan te geven. Bena: ,,We zijn nu met Nike en Albert Heijn campagnes gestart om productvoorkeuren te verzamelen.” Tot slot biedt de software retailers de mogelijkheid nieuwe loyalty-acties te laten ontwikkelen en integreren en hun bestaande loyaltyprogramma te koppelen. Dit kan zelfs in combinatie met een koppeling met het kassasysteem.

qlever

 
Analyses op profielniveau
Grote hoeveelheden big data worden zo vertaald naar meer bruikbare inzichten en direct uitvoerbare acties. Zo worden retailers geholpen huidige klanten - fysieke winkels en webshops - in kaart te brengen door klantprofielen te maken op basis van een kassagegevens-analyse tot drie jaar terug. Met de toevoeging van de eigen dataset met up to date productvoorkeuren worden de verkoop voorspellende analyses nauwkeuriger tot op profielniveau. Consumenten ontvangen de aanbieding via de Qlever app of via andere marketingkanalen. ,,Wij hanteren algoritmes die op zoek gaan naar verbanden in plaats van te kijken naar bijvoorbeeld clicks,” zegt Bena.

 
Test met scanners
Commentaar op toepassingen waarbij digitaal bewaarde barcodes fysiek gescand moeten worden, is er nog wel eens. Het is een algemeen bekend probleem dat de eerste generatie barcodescanners – de 1D – niet goed in staat is digitale barcodes te lezen. Daar lijkt wel een omslag in plaats te vinden. De 2D barcodescanner, waar retailers als Albert Heijn voor de zelfscankassa al enige tijd gebruik van maken, zijn hier wel op ingesteld. Qlever voert momenteel een test uit voor mobiele Samsung-gebruikers. Bena: ,,Daarmee moet het met bepaalde software toch mogelijk zijn voor klanten om hun mobiele telefoon te laten scannen door de reguliere 1D scanners.”

 
Bekijk hieronder de introductie film van de Qlever app

https://youtu.be/-yIKIWg9SO8

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news