Candid. Platform
for growth.

Ophef over kinderadvertenties in games

kinderreclame

Je bent drie of zeven jaar, je speelt een leuke game, maar je hebt niet in de gaten dat je vaak naar advertenties kijkt. In de VS is er ophef over ontstaan. Ook in Nederland zijn zulke advertenties voor jonge kinderen toegestaan, maar onder voorwaarden.

Twee kinderen van vier en zes jaar spelen een online game op de tablet van het gezin. Zo nu en dan verschijnen er advertenties die speciaal op hun leeftijdsgroep zijn gericht. Maar daar zijn ze op getraind door hun vader Rob: zodra ze een advertentie zien, draaien ze de tablet even om. Rob vindt het, net als zoveel ouders, niet kunnen dat zijn kinderen zo jong doelgericht benaderd worden met ads. Maar met zijn aanpak is hij een uitzondering.

Het voorbeeld komt uit het tijdschrift Marketing News, dat de ophef beschrijft die in de VS over kinderadvertenties is ontstaan. Vooral bij games die je speelt in de cloud neemt het aantal advertenties toe. Ze zijn toegespitst op het betreffende kind, want de games verzamelen ook persoonlijke gegevens.


Kinderen zien geen onderscheid tussen spel en advertentie
Veel gratis games bieden de kinderen aankopen aan om in de game te gebruiken. Marketing News noemt als voorbeeld de 'Strawberry Shortcake Bake Shop' -app, gericht op kinderen vanaf vier jaar. Het kind wordt gevraagd om de spelfiguur te helpen een cake te bakken, maar dat kan alleen met een speciaal gereedschap. De kosten kunnen oplopen tot enkele tientallen dollars. De figuur kijkt het kind smekend aan. „Het is emotioneel manipulerend," zegt een analist.

Kinderen zien geen onderscheid tussen waar het spel eindigt en de advertentie begint totdat ze acht jaar zijn, stelt de American Psychological Organization. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat 95 procent van de apps gericht op kinderen onder de vijf jaar advertenties bevat.


Nederland: voorwaarden voor advertenties voor kinderen
Het is niet bekend hoeveel advertenties Nederlandse kinderen in games krijgen voorgeschoteld. De Stichting Reclame Code bevestigt desgevraagd dat zulke advertenties zijn toegestaan, ook bij games, maar dat allerlei voorwaarden gelden.

De belangrijkste voorwaarde van de Kinder- en Jeugdreclamecode is dat advertenties als zodanig herkenbaar zijn door opmaak en presentatie. Ook mag een advertentie voor kinderen niet aanzetten tot de aankoop van een bepaald product door te profiteren van hun onervarenheid of goedgelovigheid. Dan betreed je een grijs gebied, want wanneer is dat precies het geval. Het verwerken van persoonsgegevens mag alleen na toestemming van de ouders.

Voor advertenties in games gelden aanvullende regels. Bij game advertising voor kinderen dient in de game en voordat de game begonnen kan worden (…) vermeld te zijn dat de game, of delen daarvan, reclame is en voor welke adverteerder.

De vraag is of iemand dat controleert. De Reclame Code Commissie doet dat niet. De commissie komt pas in actie als er een klacht is, bijvoorbeeld van de ouders van een kind.

Marketing News pleit ervoor dat ontwikkelaars van games terughoudend zijn met advertenties als het gaat om jonge kinderen. Zolang dat niet het geval is, komt het op de schouders van de ouders. Zij kunnen het spel met hun kind spelen en het bewust maken wanneer ereen advertentie is. Ouders kunnen er ook voor kiezen geen gratis game apps te downloaden, maar een premium versie te nemen waarbij geen advertenties worden getoond. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news