Candid. Platform
for growth.

Netto mediabestedingen met 4 procent gestegen

Netto mediabestedingen met 4 procent gestegen

De netto mediabestedingen in Nederland zijn in de eerste zes maanden van 2016 met 4 procent gegroeid tot 1,86 miljard euro, een toename van 72 miljoen euro.

 
Dat meldt onderzoeksbureau Nielsen in zijn halfjaarlijkse rapport. De toename was vooral te zien bij online, televisie en bioscoop en in iets mindere mate bij out of home. Print en radio te maken hadden met dalende advertentie-inkomsten.

 
Online besteedden bedrijven in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 12 procent meer dan vorig jaar. Met name de groei bij display was groot: bijna 19 procent. De mediabestedingen aan search namen met 5,6 procent toe, qua groeipercentages bijna een halvering ten opzichte van voorgaande jaren.

 
Televisie, nog altijd het grootste mediumtype, kende een sterk eerste halfjaar met een stijging van 5,7 procent van de advertentie-inkomsten. Al kwam dat vooral door een nieuwe manier van rekenen, waarbij voor het eerst de bestedingen aan video-advertising toegevoegd zijn aan het totaalcijfer.

 
Bioscoop, het kleinste mediumtype, boekte de grootste toename van de netto mediabestedingen: 24 procent. De groei van de reclame-inkomsten bij out of home zette gestaag door, maar de 3 procent groei in het eerste halfjaar was minder groot dan in de laatste drie halve jaren.

 
Bij radio daalden de advertentie-inkomsten voor het vierde opeenvolgende halfjaar: -2,3 procent. De sterke daling bij print zette ook in de eerste zes maanden van 2016 door. De netto mediabestedingen aan dagbladen daalden met meer dan 12 procent. Huis-aan-huisbladen zagen ene daling van bijna 12 procent. Publiekstijdschriften zagen de inkomsten uit de verkoop van advertenties dalen met iets minder dan 10 procent.

frank.news/Netto mediabestedingen met 4 procent gestegen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news