Candid. Platform
for growth.

Monniken Westvleteren hebben geen marketing nodig

Westvleteren

Westvleteren was even internationaal nieuws. Het zeldzame trappistenbier van de Sint Sixtusabdij in West-Vlaanderen gaat online en dat is een kleine revolutie. Westvleteren 12 wordt door sommigen gezien als het beste bier ter wereld. De monniken hebben geen marketing meer nodig.

Het bericht over de verkoopsite Trappist Westvleteren werd overal opgepakt. Van de BBC, USA Today, de Irish Times tot de Oostenrijkse omroep ORF. „De webwinkel is alleen bedoeld voor consumenten, niet voor niet professionele kopers," zegt Manu van Hecke, abt van het Cisterciënzerklooster, tegen The Guardian.

Je moet even opzoeken waar het plaatsje ligt (niet ver van de Franse grens) en waarom je misschien niet eerder van Westvleteren hebt gehoord, maar dat komt omdat het mysterieuze trappistenbier zo zeldzaam is.


Ophalen moet nog steeds persoonlijk
Liefhebbers van Trappist Westvleteren zullen hoe dan ook naar de Sint Sixtusabdij op het Vlaamse platteland moeten komen. Want bestellen kan vanaf nu heel modern online, maar je moet het bier wel persoonlijk afhalen, melden ook USA Today en de Oostenrijkse omroep. Toch genoeg redenen om er aandacht aan te besteden vinden deze media.

De bestelprocedure is zo gecompliceerd, omdat de monniken willen voorkomen dat het bier bij commerciële partijen terechtkomt. Zo moet je ook het kenteken van je auto opgeven en dat wordt bij het afhalen gecheckt.


Prijs voor een flesje loopt op tot 300 dollar
Een kratje met 24 flesjes Trappist Westvleteren 12 komt uit op 45 euro. Het donkere Westvleteren 12 (10,2 procent alcohol) is het populairst, daarnaast is er Westvleteren 8 (8 procent) en Westvleteren blond (5,8 procent).

Wie op internet zoekt, komt aanbieders tegen die een flesje aanbieden voor het tienvoudige. Het klooster hoopt dat er met de eigen website een einde komt aan dat soort praktijken. De prijzen op de zwarte markt liepen soms flink op: in Dubai ging een flesje Westvleteren van de hand voor 300 dollar, schrijft de BBC.


De monniken willen geen winst maken

Vorig jaar had de Nederlandse supermarktketen Jan Linders een grote partij bemachtigd om die vervolgens voor een tientje per fles te verkopen. Het leverde een forse reprimande op van het trappistenklooster. Ook dat schandaal zette de monniken aan om te stoppen met de telefonische bestelwijze (met soms 85.000 bellers per uur, meldt de Irish Times) en na te denken over een online shop.

De monniken maken geen winst op hun bier. Ze produceren genoeg om het klooster draaiende te houden en dragen bij aan charitatieve activiteiten. In 2012 was er extra Westvleteren 12 verkrijgbaar om met de opbrengst het dak te repareren.

Op de website van het klooster staat ook nuttige informatie over de Sint Sixtusabdij zelf, voor als je een keer wil komen logeren of misschien zelfs monnik wil worden. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news