Candid. Platform
for growth.

‘KitKat gaat marketing opvoeren na verlies rechtszaak’

KitKat-gaat-marketing-opvoe

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat Nestlé de bekende vorm van haar chocoladereep KitKat – de vier vingers – niet officieel mag claimen. Een fors verlies, oordeelt merkexpert Bas Kist.

Nestlé probeert al enige tijd het handelsmerk vast te leggen, maar nu heeft de chocolademaker de strijd definitief verloren. Ook in hoger beroep is de claim afgewezen. Daarmee komt een eind aan tien jaar procederen.

Volgens de rechter is de vorm niet onderscheidend genoeg. Dat opent de deur voor KitKat-copycats. Die mogen nu legaal een reep in dergelijke vorm verkopen.

Nestlé begon de aanvraag in 2002 en kreeg vier jaar later fiat. Vervolgens vocht concurrent Mondelez – dat de vergelijkbare reep Kvikk Lunsj op de markt heeft - die beslissing met succes aan. Het betekende een jarenlange strijd in de rechtbank, waar deze week een einde aan is gekomen.


Merkenclaim
Wat zijn de gevolgen voor Nestlé? Frank.news legde deze vraag voor aan Bas Kist van merkenbureau Chiever en expert op dit gebied. ,,Het is een groot verlies. Maar wel moet bedacht worden dat Nestlé zeer waarschijnlijk in veel EU-lidstaten wel gewoon merkbescherming kan claimen of al geclaimd heeft. Uit de uitspraak blijkt dat het bedrijf wel heeft weten aan te tonen dat de vorm van de reep als merk is ingeburgerd. Dat wil zeggen onderscheidend vermogen heeft gekregen door veel reclame en langdurig gebruik in Denemarken, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Finland, Zweden en Engeland. In die landen heeft het bedrijf vermoedelijk nog wel een merkenclaim. Maar de EU-registratie gaat niet door."

Kist kan zich voorstellen dat Nestlé gaat proberen in de landen waar ze geen inburgering wisten aan te tonen (België, Griekenland, Ierland en Portugal) nu flinke marketing voor de reep te voeren. ,,Zo kunnen ze ook daar over een paar jaar voldoende bekendheid krijgen, zodat een EU-merk alsnog lukt."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news