Candid. Platform
for growth.

WoodWatch: 'Inspiratie hoort echt bij onze marketingstrategie'

Woodwatch

WoodWatch maakt een grote groei door. Het merk biedt houten horloges en accessoires en plant voor elk verkocht product drie bomen, met als doel 1 miljoen geplante bomen in 2025. Co-founder Kevin van der Veer over de marketingstrategie van het merk met een missie.


Ze staan voor het eerst in de lijst van de duizend snelst groeiende ondernemingen in Europa die de Financial Times elk jaar opstelt. WoodWatch komt dit jaar binnen op de 535e plek, met een groei van bijna 300 procent in drie jaar. ,,Dat had nog best harder gemogen,'' lacht co-founder Kevin van der Veer (foto boven links). ,,We zijn al sinds 2013 bezig en hebben alles stap voor stap geleerd."

Ze begonnen in hun studententijd. Student bedrijfskunde Kevin van der Veer, Daniël Salimian en Jeroen Westerbeek, die beiden econometrie studeerden, besloten een bedrijf in houten horloges op te zetten. ,,We hadden geen businessplan gemaakt en dachten gewoon: dit is cool. De studententijd is perfect om dingen te proberen, als je nog geen vaste lasten en kinderen hebt. Het is heel leerzaam."

Vanuit een pre-order model waarmee de drie de eerste omzetten wist te behalen, groeide WoodWatch gestaag door tot waar het nu staat. ,,Aanvankelijk hebben we nog niet hard kunnen investeren in product en advertising. Je bent nog student en hebt nog niet de volledige focus. Dan is het belangrijk je te omringen met mensen die al wat verder zijn."

Houten horloges
Maar waarom kies je voor een horloge en waarom van hout? ,,We hadden houten zonnebrillen gezien. In Nederland bestonden die producten nog nauwelijks. Zo zijn we gaan brainstormen en kwamen we op horloges. Die vonden we alle drie mooi. Het was gewoon: laten we het doen. De drie originals die we bedachten, verkopen we tot op de dag van vandaag nog steeds."

Inmiddels heeft Woodwatch 350 designs horloges en andere productcategorieën als zonnebrillen, armbanden en accessoires. ,,We willen steeds weer nieuwe dingen ontwikkelen."

Bomen planten
Van der Veer, Salimian en Westerbeek waren ervan overtuigd dat je mooie producten kunt maken van hout, een duurzame grondstof met aanzienlijke voordelen ten opzichte van hedendaagse materialen. Ze koppelden er vanaf het begin al een belangrijk doel aan: in 2025 moet Woodwatch 1 miljoen bomen hebben geplant. Daarvoor zochten ze de samenwerking met organisaties Trees for all en Trees for the Future. ,,Voor elk verkocht product plant WoodWatch drie bomen. We geloven dat door dit te doen andere bedrijven volgen en er meer bewustwording komt van klimaatverandering en duurzaamheid. Het Amerikaanse Trees for the Future heeft een programma in Afrika. Zij trainen daar lokale boeren om een forest garden neer te zetten. Naast een duurzaam doel kunnen die lokale boeren ook een eigen business opbouwen."

De teller staat nu op 200.000 geplante bomen. ,,We willen dat voor klanten ook meer tastbaar maken, door bijvoorbeeld dat te laten zien in een account op onze website."

Nu staat niemand meer te kijken van een dergelijk duurzaam doel, aanvankelijk vonden mensen aan wie Van der Veer zijn verhaal vertelde het een beetje alternatief. ,,Nu zie je dat heel veel bedrijven het doen. Dat is alleen maar goed. Het kan dus een inspiratie zijn voor andere bedrijven en individuen. Klimaatverandering is waarschijnlijk de komende jaren de grootste uitdaging die ons te wachten staat. Ons plan is om het nog meer uit te dragen, bijvoorbeeld op onze social kanalen."


'We hebben ook steeds meer goede contacten met andere e-commerce bedrijven om te zien hoe zij het doen'


Impact met groei
De doelgroep van Woodwatch is breed, tussen de 20 en 49 jaar en niet alleen 'groen', al speelt het verhaal erachter zeker ook mee, vertelt Van der Veer. ,,Consumenten kopen het product voor zichzelf, maar we worden ook steeds meer een gifting company. We zien dat klanten een horloge of ander product cadeau doen aan hun partner."

Woodwatch is vooral groot in Europa. Nederland staat in de top-5. Dat ze nu ook in de lijst van de Financial Times staan, is volgens Van der Veer voor een groot deel te danken aan hun digitale kennis. ,,We zijn goed in online en online marketing. Zo zijn we begonnen. Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in product en team. Door meer mensen aan te nemen die goed zijn, konden we de afgelopen drie jaar een extra spurt maken. We zitten niet op profit, vooral op groei en daarmee impact kunnen maken."

Goede contacten
In marketing staat digital advertising bovenaan bij Woodwatch, naast content. ,,We willen dat onze content inspireert en dat onze producten er mooi uitzien op beeld. Daarom werken we met fotografen." Het merk werkt ook wel met influencers, al is dat met mate. ,,Dat begon in het Midden-Oosten, waar een influencer was die een Woodwatch had gekocht en liet zien. Dat bracht een groei in de omzet. Daarna zijn we influencermarketing verder gaan uitzoeken. De conclusie was dat het niet altijd zo goed werkt. Zo hebben we samengewerkt met een fashion influencer met 1 miljoen volgers, maar daar kwam behalve zichtbaarheid nauwelijks iets uit. We zetten nu alleen influencers in die echt iets met ons merk hebben. Daarnaast zoeken we het in niches. Interesse in het product is dus belangrijker dan bereik. We krijgen dagelijks tientallen aanvragen van influencers, maar zijn er kritisch op met wie we samenwerken." In marketing zoekt het merk ook zelf steeds naar inspiratie. ,,We houden daarom zelf veel merken in de gaten, niet alleen horlogemerken. Wat doen andere merken aan promotie, e-commerce en advertising? Marketing kan altijd beter. Inspiratie is echt een onderdeel van onze strategie. Daarom hebben we ook steeds meer goede contacten met andere e-commerce bedrijven om te zien hoe zij het doen. Bijvoorbeeld onderbroekenmerk Pockies. We proberen elkaar te inspireren."

Dubbel
Wat betekent de coronacrisis voor WoodWatch? Van der Veer houdt er een dubbel gevoel aan over. ,,We zijn gegroeid. Dit jaar hopen we te verdubbelen in omzet en dat is vorig jaar ook gelukt. Tijdens de pandemie hebben we gezien dat wij als remote organisatie veerkrachtig waren. WoodWatch heeft alleen een fysiek kantoor in Rotterdam en een warehouse in Groningen. We werken internationaal met freelancers met wie we vóór Covid-19 al digitaal communiceerden. Rond het warehouse was het even spannend, omdat we het toch veilig willen houden voor onze werknemers. Maar dat konden we oplossen. Ondertussen zijn we blijven investeren in online marketing. We zagen natuurlijk dat mensen meer online gingen kopen, maar er kwam ook meer online concurrentie. Nadeel is ook dat WoodWatch een fashionproduct is waarmee je 'buiten' wilt pronken. Mensen zijn minder buiten, kunnen het minder laten zien. Toch mogen we best tevreden zijn over het afgelopen jaar."

Lange mannen
Hoewel de focus op WoodWatch ligt, blijven Van der Veer, Salimian en Westerbeek echte ondernemers die altijd weer verder denken en op ideeën komen. Salimian en Westerbeek hebben inmiddels parfummerk House of Formulas opgezet en Van der Veer is Two Tall Men, jeans voor lange mannen, begonnen. Kan dat goed naast elkaar bestaan en verlies je dan niet de focus? ,,Nee hoor, juist door nieuwe bedrijven te beginnen, komen we weer op nieuwe dingen en ervaringen die we ook voor Woodwatch kunnen gebruiken."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news