Candid. Platform
for growth.

Hoe wil banensite Jobbird internationaal doorbreken?

YC-Portrait-Margriet-bySalimLamrani-139693

Na het faillissement heeft YoungCapital banensite Jobbird nieuw leven ingeblazen, met een radicaal andere koers. Het is voortaan Jobbird.com en het Nederlandse merk moet internationaal gaan doorbreken. Marketing director Margriet de Kroon over waarom Jobbird.com internationaal kans maakt.

Ineens was Jobbird failliet in 2018. De eerste helft van dat jaar was het met ruim 270.000 vacatures nog de grootste banensite van Nederland en in december werd plotseling het faillissement uitgesproken. Het succesvolle uitzendbureau YoungCapital nam nog diezelfde maand Jobbird over en liet het bedrijf met de bekende reclameyell - 'Jobbirrrrd' - een doorstart maken.

Het leek eigenlijk alsof het zo moest zijn voor YoungCapital. ,,Wij hadden al langere tijd plannen om naast onze meer niche jobboards zoals Studentjob en Uitzendbureau.nl ook een generieke banensite te beginnen waar we echt alle klanten zouden kunnen bedienen. Hier hadden we zelfs al een naam voor bedacht,'' vertelt Margriet de Kroon, sinds april vorig jaar marketing director van YoungCapital en daarmee nu ook verantwoordelijk voor de marketing van Jobbird. ,,Op het moment dat Jobbird failliet ging waren wij bezig met de plannen voor ons eigen jobboard. We hebben toen toch een bod gedaan en waren verrassend genoeg de hoogste bieder."


Eigenlijk een andere naam
Met Jobbird hadden ze direct een merk te pakken dat in Nederland in ieder geval al enige naamsbekendheid genoot. Ook stond er een basis voor een database en klantenbestand. ,,Met het merk kwamen ook de internationale URL's beschikbaar, waardoor we direct konden nadenken over een internationale uitrol. Dat was bij de andere naam die we in ons hoofd hadden nog wat lastig, dus vandaar dat we voor Jobbird zijn gegaan." Want dat is de ambitie met Jobbird: internationaal succesvol worden. Daarom spreekt De Kroon liever van Jobbird.com.

Het was een mooie kans om met een ander merk een bredere doelgroep aan te spreken dan met YoungCapital, zowel aan de klantzijde als die van de kandidaat. ,,De klanten die niet zozeer geïnteresseerd zijn in de inzet van flexibele werknemers, maar enkel op zoek zijn naar personeel door middel van het plaatsen van een vacature kunnen nu terecht bij ons. De populatie aan werkzoekenden die wij bereiken is groter en meer divers dan die van YoungCapital, waar we ons in ieder geval qua marketing en communicatie voornamelijk op jongeren richten.''

We zijn eigenwijs
Veel meegenomen van het 'oude' Jobbird heeft YoungCapital niet. Alleen dus de naam en de URL's. ,,We zijn best wel eigenwijs en denken dat we veel dingen beter kunnen,'' zegt De Kroon. Met Jobbird 1.0 ging het fout omdat er teveel kosten werden gemaakt ten opzichte van wat er werd verdiend. De Kroon heeft een achtergrond in online marketing en deed veel ervaring op in e-commerce (fashion, ST). Zij zag dat clicks duurder werden ingekocht dan vérkocht bij Jobbird. ,,Dan heb je geen duurzaam businessmodel. Wij doen dat anders. Natuurlijk is het in het begin investeren, maar we hebben wel een strategie om er op de lange termijn een succes van te maken. Onderdeel daarvan is het opbouwen van een sterk merk."

Minder media spend nodig
Een merk dat internationaal mee moet kunnen en dus werd Jobbird van A tot Z opnieuw opgebouwd en gerebrand. Met het Nederlandse bureau HERC, dat ook de campagnes voor YoungCapital maakt, kwam De Kroon tot een radicaal andere marketingkoers waarbij 'fantastic normal jobs' centraal staan en een Engelstalige campagne ontwikkeld werd. ,,We wilden het merk graag op een andere manier in de markt zetten. Wij bouwen impactvolle merken, waar de stijl en look en feel compleet onderscheidend zijn. Op die manier kun je opvallen en heb je vaak relatief minder media spend nodig om toch tot hele mooie resultaten te komen. Dit heeft voor YoungCapital de afgelopen jaren heel goed gewerkt en dat wilden we ook voor Jobbird.com."


Hoe ga je internationaal?
,,We kozen voor de positionering van 'fantastic normal jobs' omdat concurrenten dit niet doen. Daar zie je vaak de droombanen voorbij komen in hun ads. Maar dat is niet wat de gemiddelde man of vrouw daadwerkelijk gaat doen als ze aan de slag gaan via een vacatureplatform. Wij wilden het echte werk laten zien, maar dan wel op een heroïsche manier. De no-nonsensementaliteit past heel goed bij onze bedrijfscultuur en bij mij als persoon dus ik was meteen enthousiast. Qua stijl hebben we gekozen voor een Netflixserie-waardige wereld, die echt van je scherm spat als je tv aan het kijken bent. Dat is precies wat we wilden."

Even over die internationale ambities, zijn die wel realistisch met een jobboard? De Kroon is daarvan overtuigd: ,,Nederland is natuurlijk een relatief klein land. De technologie is relatief schaalbaar, dus kun je makkelijker internationaal uitrollen.''

Maar is dat internationaal gaan niet heel lastig in de competitieve markt van jobboards? ,,Ik denk dat het niet uitmaakt of je een Nederlands merk bent of niet. Het gaat erom of je snapt aan welke knoppen je moet draaien. Wij hebben veel kennis van onder andere online marketing en kunnen goed merken bouwen. Ik denk dat dit sowieso belangrijke ingrediënten zijn voor het succesvol verder brengen van een merk, dus ook een internationaal jobboard. Het verschilt per land natuurlijk wel hoe competitief het landschap is, dus we zullen ongetwijfeld uitgedaagd worden. Maar van een beetje uitdaging worden wij niet bang. Daarnaast is focus onwijs belangrijk. We hebben niet voor niets gezegd: we gaan Jobbird.com eerst in Nederland goed neerzetten en dan weer verder met de volgende landen."


Duitsland
Het eerste land over de grens is Duitsland. Dit is deels ook een praktische keuze, legt de marketeer uit. ,,Wij kennen deze markt al goed, omdat we er ook actief zijn met YoungCapital. Daarnaast is Duitsland natuurlijk een enorm land, dus ligt er ook veel marktaandeel dat we kunnen pakken. Er staan diverse landen op ons wensenlijstje, maar we doen nu nog research wat echt het volgende land zal worden." Dit is volgens De Kroon hét moment voor Jobbird.com om succesvol te worden, want de economie zit in veel landen in de lift en er is een grote behoefte aan het vinden van personeel. ,,Wat mij betreft is overigens ieder moment een goed moment, als je een goed product hebt en je strategie klopt. Maar het helpt natuurlijk wel als je wind mee hebt.".


Foto Margriet de Kroon: 
Salim Lamrani

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news