Candid. Platform
for growth.

Hoe marketeers werken tijdens de pandemie

mcdonalds

De organisatie van marketeers AMA heeft onderzoek gedaan naar hoe marketeers het redden tijdens de coronacrisis. Het werk is veranderd en de vooruitzichten blijken lang niet altijd negatief. Voor brands is het zaak om tijdens de crisis actief te blijven.

De coronacrisis heeft het werk van marketeers abrupt aan banden gelegd, schrijft de American Marketing Association (AMA). De organisatie deed onderzoek door interviews te houden met opinieleiders in de marketingwereld. De uitkomsten zijn niet in cijfers gevat, maar vertellen het verhaal in citaten.

Het Coronavirus heeft gevolgen voor de korte en lange termijn en dat pakt soms op beide fronten positief uit. „We werken om onze lange termijnprojecten op het goede spoor te houden. Tegelijkertijd spelen we in op een dramatische groei bij onze korte termijnprojecten waarbij wezakelijke klanten helpen met aan covid-19 gerelateerde communicatie en uitdagingen," zegt een geïnterviewde, die het druk heeft.


Flexibel denken
De werkmethoden veranderen. „Nu er geen beurzen zijn die helpen om leads te genereren, moeten we out of the box iets anders bedenken. We zijn bezig met specifiek gerichte en unieke directe mail," vertelt een respondent. Het vraagt een flexibele instelling, een nieuwe manier van denken en dat kan goed werken.

In het oog springt ook de overgang van offline naar online. „Op korte termijn zijn alle workshops met onze cliënten gecanceld. Veel van die projecten leveren we nu digitaal," vertelt een marketeer tegen de AMA.

Marketingvaardigheden tijdens de Coronacrisis
Interessant is ook welke marketingvaardigheden in deze tijd van Corona het meest van pas komen. Daar hebben de ondervraagden wel een mening over. „Netwerken staat op de eerste plaats," reageert iemand. „De relaties die ik met andere marketeers heb die me in het verleden al vaak hebben geholpen zijn belangrijk. De kracht van onze community maakt de onzekerheid niet alleen dragelijk, maar ook hanteerbaar en zelfs hoopvol."

Sommigen noemen bepaalde praktische vaardigheden. „Te weten hoe je live moet streamen is nu waardevoller dan ik ooit had kunnen vermoeden." Anderen noemen de connectie tussen marketing en sales. „Sales en lead generation moeten anders nu social distancing de norm is. We hebben gezocht naar hoe we dat het beste kunnen doen met meer digitale aanwezigheid en manieren om salespresentaties virtueel te houden."

Digitale video sterk getroffen
Uit onderzoek van Advertiser Perceptions, waarover MarketingDive bericht, blijkt dat topmarketeers bezorgd zijn over de advertentiebestedingen. Meer dan driekwart (77 procent) verwacht dat bedrijven tot in het eerste kwartaal van 2021 minder geld voor advertenties uittrekken.

Vooral bij digitale video zijn de gevolgen groot. 78 procent van de adverteerders zegt dat ze videocampagnes hebben uitgesteld, gecanceld of de budgetten flink hebben gekort. Maar ook bij andere categorieën ligt dat hoog, zoals display advertenties (78 procent), ads op social media (73 procent), lineaire tv (66 procent), out-of-home (66 procent) en paid search advertenties (65 procent). Advertiser Perceptions ondervroeg 152 marketeers en topmensen van advertentiebureaus.

Virus kan creativiteit niet beperken
Een risico van de crisis, zo betoogt Econsultancy, is dat bij merken een sfeer van apathie kan ontstaan. Psychologen hebben daar onderzoek naar gedaan, iedereen kan ermee te maken krijgen en dat geldt ook voor medewerkers bij brands. De beste oplossing om te kunnen blijven groeien is door te gaan met advertenties. Het moeten wel andere ads zijn die rekening houden met wat nu leeft onder klanten en daar op een overtuigende manier mee omgaan.

In tijd van onzekerheid kunnen brands tegenwicht bieden door solidariteit te bieden. Aan het eind van de dag zullen we die brands herinneren die ook aan ons hebben gedacht. Brands moeten in donkere dagen van zich laten horen. Het Coronavirus legt bedrijven beperkingen op, maar het kan creativiteit niet beperken, vindt Econsultancy.

Zoekmachines staan op hun kop
In de tijd van Corona krijgt digitale marketing met een andere uitdaging te maken, want zoekmachines staan momenteel op hun kop. We zien grote fluctuaties in de resultaten bij zoekmachines, schrijft Searchengineland. Door de Coronacrisis zijn aanbod en vraag op internet flink veranderd. De algoritmen ontdekken dat ineens andere zaken populair zijn en passen de zoekresultaten daarop aan. Je site kan ineens veel lager of hoger scoren, de fluctuaties daarin zijn momenteel groot.

Het aanbod op internet is in beweging. „Grote e-commercebedrijven laten plotseling zien dat allerlei producten niet meer op voorraad zijn, ze halen producten weg en plaatsen nieuwe," zegt marketingonderzoeker Peter Meyers. Veel eigenaars van sites voegen online transacties toe en bieden ineens afhaal- en bezorgmogelijkheden, waardoor de werking van zulke sites verandert. Het is nog even afwachten welke gevolgen dat uiteindelijk gaat hebben voor SEO. De golf van bedrijven die hun sites aanpassen kan een oorzaak zijn voor de recente fluctuaties binnen de zoekresultaten, denkt Searchengineland.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news