Candid. Platform
for growth.

Hoe 30 Seconds nóg groter werd door Ronald Koeman

Ronald_Koeman

Ronald Koeman die tijdens een persconferentie zegt dat het Nederlands elftal graag een potje 30 Seconds speelt: betere reclame kun je als spellenuitgever bijna niet krijgen. Hoe een spelletje opeens groot werd.

,,Er is meer dan voetbal," zei bondscoach Ronald Koeman afgelopen november tijdens de persconferentie in aanloop naar de Nations League-wedstrijd tegen Frankrijk. Teambuilding, bedoelde hij - en dat doen de spelers van Oranje blijkbaar niet meer met een ouderwets potje kaarten, maar door 30 Seconds te spelen.

Het spel, waarbij spelers binnen dertig seconden zoveel mogelijk van de vijf begrippen op een kaartje aan hun teamleden moeten omschrijven, wordt vaak gespeeld, zei middenvelder Georginio Wijnaldum tijdens diezelfde conferentie. ,,We spelen het na het eten, heel leuk. Dan schrijven we de namen op en maken we vier teams." De beste van het team: Stefan de Vrij. Het bericht werd massaal opgepikt door sport- en mediasites. Mooie gratis reclame voor het spel, toch? Zeker, maar het was geen toeval dat Oranje 30 Seconds eens uitprobeerde.


Oranje op Instagram
,,Door social media in de gaten te houden, wisten we al dat het Nederlands elftal spellen speelt op trainingskampen," zegt Bert Calis, verantwoordelijk voor de marketing van 30 Seconds en andere spellen van 999 Games. ,,Jaren geleden speelden ze bijvoorbeeld graag Kolonisten van Catan - ook andere sporters, onder wie zwemster Ranomi Kromowidjojo en het Belgische elftal, zijn daar fan van. Als ze een potje speelden, plaatsten ze daar weleens een foto van op Instagram. Daar spelen wij natuurlijk op in."

Met een klassieke marketingstrategie, welteverstaan: spellen naar Oranje opsturen in de hoop dat ze het oppakken. ,,En dan bedoel ik niet een of twee spellen, maar een stuk of vijf," zegt Calis. Dat de voetballers het spel wel eens leuk konden vinden, was geen complete gok: 30 Seconds staat steevast bovenaan bij de bestverkochte bordspellen op Bol.com en wordt de laatste jaren goed verkocht. ,,We hebben het spel al een jaar of acht in ons assortiment, maar sinds een jaar of drie is het opgepikt door het grote publiek."


Spelen in de kroeg

De garantie dat een spel aanslaat, is er nooit, zegt Calis. ,,Natuurlijk moet een spel zichtbaar zijn, dus namen we 30 Seconds - een van onze hoofdproducten - mee in al onze uitingen, van tv-campagnes tot social media. Maar het belangrijkste is dat je product krachtig genoeg is. Een spel dat met passie is ontwikkeld en leuk is voor iedereen, kan beloond worden met goede verkoopcijfers."

Daar is het succes van 30 Seconds volgens Calis al deels door te verklaren: het is een gezellig, laagdrempelig spel dat je kort kunt spelen. ,,En het spreekt vrouwen aan - en zij bepalen volgens mij thuis nog altijd het vaakst welk spel er gespeeld wordt. Ik vermoed dat het spel eerst bij voetballers thuis is gespeeld voordat het meeging naar de trainingen van Oranje."

Daarnaast is er altijd iets te doen om dat succes een handje te helpen, weten ze bij 999 Games. Zo werden er in 2017 en 2018 heuse stedelijke kampioenschappen georganiseerd, in kroegen in onder andere Tilburg, Utrecht, Amsterdam en Breda - een idee van de spellenuitgeverij zelf. ,,Pubquizzen heb je overal en zijn razend populair. We dachten: waarom niet zoiets organiseren met 30 Seconds?," zegt Calis. Hij benaderde enkele cafés, leverde de spellen en liet ze de toernooien zelf organiseren. Om de evenementen aan te kondigen, gebruikten de cafés hun eigen social media. Het werkte: honderden mensen kwamen op de evenementen af.

RTL Boulevard
Traditionele media blijven voor 999 Games ook een belangrijk marketingmiddel: na een tv-campagne is steevast een piek in de verkoopcijfers te zien. Commercials mogen dan niet bepaald de goedkoopste middelen zijn, effectief zijn ze dus wel. Dat geldt ook voor een andere manier waarop het spel op tv verscheen: als speciale RTL Boulevard-editie, waarin presentatoren het land in gingen met het spel voor een speciale aflevering van het entertainmentprogramma: RTL Boulevard 30 Seconds - en daar viel geld mee te winnen.

RTL werkte hiervoor samen met de Postcodeloterij - wie een lot kocht, kreeg er tot 1 januari een RTL Boulevard 30 Seconds-spel bij. De reacties op alleen de aankondiging van de samenwerking waren op social media al lovend: het eerste bericht erover op de Facebookpagina van RTL Boulevard leverde al 55.000 reacties op, waarin mensen elkaar enthousiast tagden.

Wij zouden het wel weten: geef dat spel een eigen tv-programma. In de kleedkamer van Oranje kijken ze dan ongetwijfeld ook.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news