Candid. Platform
for growth.

Wat wil Facebook met Giphy?

giphy

Het gebruik is zo vanzelfsprekend in de marketingwereld dat je ze haast zou vergeten: animated GIF's, kleine animaties die de aandacht van de bezoeker kunnen sturen. Waarom zijn ze zo effectief en hoe kan je ze het beste inzetten? Ook Facebook is er druk mee bezig en wil met de site Giphy het voortouw nemen, maar daar schuilt een addertje onder het gras.

GIF's zijn als een foto of tekening waar beweging in zit. „Wij hebben een klant die het mogelijk maakt patronen te bedrukken op handdoeken. Daar werkt het perfect. Je toont een handdoek die van kleur en patroon verandert. De kijker ziet direct wat de mogelijkheden zijn. Het trekt de aandacht door de beweging en simpelweg omdat het er mooi uitziet," zegt medeoprichter Gert Meeuws van online marketingbureau Gonect.

Heb je een GIF laten maken of gedownload van een site als Giphy, dan zijn de toepassingen eindeloos: van social mediakanalen, websites tot nieuwsbrieven. „Ja, ook in een nieuwsbrief. Plaats je halverwege een bewegende GIF, dan blijven lezers niet alleen bovenin hangen, maar scrollen makkelijker naar beneden waar ze iets zien gebeuren." Een kanttekening hoort er ook bij, want je moet ook spaarzaam zijn met GIF's. „Zet ze in als het past bij je doelgroep en past bij het beeld van je bedrijf en product.

Facebook en Giphy
GIF's zijn in het nieuws, omdat Giphy, een van de belangrijkste sites voor GIF's, door Facebook is overgenomen. Ook Facebook ziet het belang voor marketing en wil de site daarom in eigen huis hebben, maar het is de vraag of dat zo blijft. Vorige maand liet de Britse mededingingsautoriteit in een voorlopig oordeel weten dat Facebook Giphy mogelijk weer moet afstoten. GIF's - de letters staan voor Graphics Interchange Format - zijn steeds beter geworden. Ze dateren uit de jaren tachtig en waren toen de beste manier om een afbeelding op internet te plaatsen die weinig geheugen vraagt. Later is er de geanimeerde variant bijgekomen. Daarin worden meerdere GIF's over elkaar gelegd, zodat je een animatie van enkele seconden krijgt.

Toepassingen in de marketing
Er zijn legio toepassingen van GIF's in de marketing, dit zijn enkele van de belangrijkste:

1.Promoot een product of dienst. In een GIF kan je kort de voordelen van een product laten zien. Door de herhaling onthouden kijkers het en dat werkt soms beter dan een video die eenmalig wordt bekeken. GIF's zijn eenvoudig en goedkoop te maken, dus kan je ook in meerdere GIF's diverse kanten van een product laten zien.

2.Vertel een verhaal of verklaar een proces. Een visueel verhaal over je merk in vorm van een GIF overtuigt soms meer dan een geschreven verhaal. Ook kan je in een GIF eenvoudig laten zien hoe een product werkt.

3.Maak je website aantrekkelijk. GIF's zijn zulke kleine bestanden dat ze nauwelijks invloed hebben op de laadtijd van je website en ze kunnen net wat meer leven toevoegen. Mooi zijn ook fotografische GIF's die je als banner kan gebruiken (zoals een landschap waar je de wolken ziet bewegen). GIF's worden nu door verreweg de meeste browsers ondersteund.

4. Animeer op je social mediakanalen. Facebook, WhatsApp, Twitter of Pinterest: allemaal ondersteunen ze GIF. Een bewegend beeld in de vorm van een GIF spreekt bij veel bezoekers vaak meer aan dan statische content.

GIF's roepen emotie op
De kracht van een goede GIF is dat het emotie oproept. „Een animatie kan grappig zijn en op die manier de kijker raken. Dan voegt het iets toe aan het contact. Er zit ook een risico aan, want je kan het ook te veel doen. Dan haken mensen af en werkt het averechts. Je moet het goed balanceren," zegt Meeuws. Veel GIF's haken in op iets actueels of iets herkenbaars voor de doelgroep en die doen het vooral goed bij een jong publiek. „Oudere doelgroepen hebben er vaak minder mee. Je moet het gebruik echt afstemmen op wie je je richt."

Een toepassing waarbij een GIF soms wel, maar soms ook niet goed werkt is webcare. „Als mensen lichte kritiek leveren, dan kun je reageren met een GIF erbij. Dan houd je het licht en haal je de angel eruit. Soms hebben klanten een wezenlijke klacht en is een serieuze reactie zonder relativering op zijn plaats. Reageert een klant daarop tevreden, dan kan je wel weer reageren met een GIF die het gesprek wat lichter afsluit."

Overname Giphy voor 400 miljoen dollar
Met zoveel toepassingen in de marketingwereld is dit interessant, moeten ze ook bij Facebook gedacht hebben. Het bedrijf draagt GIF's niet alleen een warm hart toe, maar wil er graag meer controle over hebben. Facebook, al eigenaar van Instagram en WhatsApp, kondigde in mei 2020 aan dat het de site Giphy zou overnemen. Er zou een bedrag van 400 miljoen dollar mee zijn gemoeid. Het overnameplan leidde tot forse kritiek. Want komen marketingactiviteiten niet veel te veel in handen van één partij? Giphy telt zo'n zeven miljoen gebruikers en wat gaat er gebeuren met hun gegevens?

Volgens de Britse mededingingsautoriteit CMA zou Facebook een nog sterkere positie krijgen in de digitale advertentiemarkt. Giphy had plannen om de eigen advertentie business uit te breiden, waardoor bedrijven meer keuzes zouden krijgen om te adverteren naast Facebook en Google. Facebook maakte een eind aan deze plannen, waardoor het concurrentie heeft tegengehouden, schrijft de CMA. Waarschijnlijk komt de mededingingsautoriteit dit najaar met een definitief besluit of Facebook Giphy alsnog moet afstoten. Meeuws van Gonect wijst erop dat er naast Giphy ook andere sites zijn waar je GIF's kan krijgen. Wat dat betreft blijft er enige keuze. Hij begrijpt wel wat de drijfveren bij Facebook zijn. „GIF's zijn niet alleen hip, maar ook uitermate geschikt om gevoel te uiten. Het past absoluut bij marketing."

Tips voor marketeers
Voor marketeers die met GIF's bezig gaan, heeft Meeuws nog wel een paar tips. „Bedenk van tevoren waar je ze effectief kan inzetten. Goede GIF's zijn helder en creatief. Ze moeten helder zijn, zodat over de boodschap geen twijfel kan ontstaan. Als de ontvanger van de GIF hem niet begrijpt, sla je de plank mis. Je moet er creatief mee omgaan, zodat het iets bijzonders oplevert. Daar zijn geen regels voor, het is belangrijk dat je als marketeer daar gevoel voor ontwikkelt."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news