Candid. Platform
for growth.

Fake rebranding: pannenkoekenhuis verviervoudigt omzet

ihob_burger

Het verhaal speelt in de VS. Pancake restaurantketen IHOP voert zogenaamd een rebranding uit en verandert de naam. Later maakt het bedrijf bekend dat de rebranding een grapje is. Niet zonder resultaat, want de verkoop verviervoudigt.

IHOP staat voor International House of Pancakes. Het is een bekende restaurantketen in de VS, waar mensen vooral naar toe gaan voor een lekker ontbijt. De ontbijtpannenkoekjes slaan goed aan, maar het bedrijf wil ook burgers aanbieden en dat wil maar niet lopen. Eerdere campagnes leverden nauwelijks resultaat op. En dus verzint het bedrijf een list.

In het begin valt het weinig mensen op, want het is een subtiele verandering. Op de vestigingen verschijnt in plaats van IHOP een nieuwe naam IHOb. Het bedrijf geeft er verder geen informatie over, maar op social media begint het te zoemen van de geruchten.


Campagne moest disruptive worden
„We moesten met iets groots komen," zegt CMO Brad Haley in Marketing News. „Het moest disruptive zijn. We wilden mensen laten weten dat ze bij ons meer dan alleen pannenkoeken konden krijgen en dat ze anders over ons gingen denken." In de zogenaamd nieuwe naam zit ook de b van burger.

De campagne gaat verder dan alleen een fake naam. Het bedrijf plaatst op social media foto's van fake producten die met een b beginnen, van bier tot bagel. Niet dat er echt bagels bij de keten verkrijgbaar zijn, maar daar gaat het nu even niet om. Enkele vestigingen ondergaan een tijdelijke facelift en ogen als een hamburgerrestaurant.


Opwinding over mysterieuze b
De naamsverandering wordt snel door media opgepakt. Ze maken interviews op straat over wat de mysterieuze b zou kunnen betekenen. Sommige kantoren organiseren poules over de mogelijke betekenis. Als de opwinding groot genoeg is, begint het tweede deel van de campagne. IHOP maakt bekend dat de naamsverandering een grap is in het kader van het zestig jarig bestaan van het bedrijf. Het nieuws van IHOP komt in de VS bovenaan bij de trendingmoments op Twitter; het plaatst de topontmoeting van de VS en Noord-Korea in de schaduw. Media als USA Today en Business Insider brengen het als serieus nieuws.


Pancake King
Andere restaurants en food brands reageren met humor. Burger King verandert zijn logo op Twitter tijdelijk in 'Pancake King'. Het bedrijf What a burger stuurt een tweet de wereld in: 'Hoeveel we ook van pannenkoeken houden, we zouden nooit onze naam veranderen in What a pancake'.

De fake rebranding blijft niet zonder resultaten. De verkoop van burgers verviervoudigt op het hoogtepunt van de campagne en blijft uiteindelijk twee keer zo hoog als daarvoor. Het verkeer op social media plaatst het bedrijf in de schijnwerpers en levert 27.000 earned media stories op. Een mooi succes, maar CMO Haley blijft er nuchter onder. „Dit was vooral fun om te doen." 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news