Candid. Platform
for growth.

​De cirkel is rond: Candid.news in het Engels

canddid

Candid.news gaat vanaf 18 oktober over op Engelstalig. Het hoort bij onze evolutie als redactie van Frank.news naar Candid.news. Bij deze de korte historie van onze club media- en marketingjournalisten en vooral de achtergrond bij de plannen.


Eind 2015 begonnen journalist André Oerlemans en Candid-eigenaar Gérard Ghazarian met een clubje journalisten een website over media- en marketingnieuws genaamd frank.news. Destijds was Candid nog een relatief klein bureau met vijftien tot twintig mensen. Het idee erachter was zo'n beetje: als je in een bepaalde sector werkzaam bent, is het aardig wat journalisten te vragen om die sector nader te onderzoeken. De kennis die de redactie naar boven haalt, is altijd wel ergens in de organisatie te gebruiken. Bovendien moet een samenwerking tussen marketingdenkers en mensen die denken in verhalen wel iets goed opleveren. 

Gérard en André een beetje kennende, dachten ze vooral: laten we vooral goede verhalen maken en dan bewijst dit initiatief zich vanzelf wel ergens; gewoon beginnen dus. Er kwam een Wordpresspagina, een Excelsheet waarin we ons budget bijhouden (hebben we nog steeds), steeds meer journalisten en elke maand een redactievergadering waar we elkaar hielpen om van een verhaal een echt Frank.news-verhaal te maken (en een borrel waar de journalisten alle Candid-mensen leerden kennen en de laatste nieuwtjes hoorden). Het eerste verhaal van 12 oktober 2015 werd geschreven door André en heette 'Snelheid wint het op groeiende online advertentiemarkt'. Zelf kwam ik in januari 2016 bij de redactie en had het direct naar mijn zin omdat je zoveel ruimte kreeg om zelf verhalen te bedenken en het een club leuke mensen is. Het motto was en is bij Candid: als iedereen gewoon doet wat ie als beste kan dan komt het goed. Dus de journalisten maken de verhalen en mensen bij Candid geven marketing- en media advies. Oh ja, vanaf mei 2017 werd ik hoofdredacteur terwijl André in de redactie bleef en zich wat meer ging storten op zijn andere journalistieke werk.

Steeds beter
Die 'gewoon beginnen-strategie' zorgde ervoor dat we steeds een beetje beter werden. Zoveel media- en marketingjournalisten zijn er niet in Nederland en dus leerden we vooral door veel te schrijven. Wat zijn de beste experts in Nederland die ook echt iets zeggen en wie maakt er alleen reclame voor zichzelf? Dat is vaak een probleem in de marketingwereld voor ons journalisten; veel mensen die je belt, denken: laten we eens lekker reclame maken want dat zijn ze zo gewend. Er kwamen richtlijnen om de kwaliteit van de verhalen te verbeteren (grote merken, goede koppen, minimaal drie bronnen, mening en feiten uit elkaar halen), een redactiestatuut, er werd afgesproken dat we maximaal 15 procent over Candid zouden schrijven en er kwamen betere journalisten bij. Wij letten heel goed op de concurrentie; bewogen altijd op terreinen waar collega vakmedia zich niet begaven, daarom zijn we nooit een nieuwsmedium geweest, dat kan Adformatie veel beter. Ondertussen werd het bedrijf Candid steeds groter en zijn bureaus zoals M2Media, Stroom, Coopr, XXS, daily dialogues, BBK Media, Cogonez, Millford, Online Company en Havana Harbor inmiddels onderdeel van het platform. 

Naarmate Candid groter werd kwam de vraag naar boven: moet frank.news een onafhankelijk medium worden (zoals Adformatie en MarketingTribune) met een eigen verdienmodel, betalende lezers en adverteerders of onderdeel worden van het Candidplatform? In het eerste geval moet je de ambitie hebben om helemaal in het uitgeefvak te duiken, maar het plan van Candid was om aan een groep met sterke bureaus te bouwen, een compleet ander vakgebied dan uitgeven dus. Het was veel logischer als de redactie met media- en marketingjournalisten onder Candid.news zou vallen. Op die manier werd immers het contentmarketing-meets-journalistiek-mechanisme mogelijk. Wat dat mechanisme is? Simpel: het is de bedoeling dat de lezers van onze verhalen denken: die journalisten schrijven verstandige dingen dus zullen de mensen van Candid ook vast verstand hebben van de materie. Niks meer en niks minder. Bovendien kunnen we datzelfde mechanisme doorvoeren als we experts van de bureaus aan het woord laten samen met de andere experts in hun vakgebied. Wij weten namelijk dat een verhaal over een bepaald mechanisme in jullie vak met meerdere bronnen veel beter wordt gelezen dan een reclameverhaal met een sigaar uit eigen doos. Om dat principe nog wat beter voor elkaar te boksen moesten we niet alleen Candid gaan heten, maar ook wat meer aansluiting krijgen bij de ambities van en gedachten achter Candid. Welk publiek gaat Candid met al die bureaus met hun eigen expertises uiteindelijk bedienen? En hoe kon de redactie daarin meegroeien?

Die beweging is in twee delen gedaan. In augustus 2020 veranderde onze naam van Frank.news naar Candid.news en half oktober van dit jaar stappen we over op de Engelse taal en willen we iedereen in de wereld bereiken die iets met media en marketing heeft.

We stappen over op Engelstalig
Het is geen geheim dat Candid de ambitie heeft om haar vleugels uit te slaan in Europa en de rest van de wereld. Wij als redactie gaan daarin mee en dat betekent dat Engels als voertaal heel logisch is. We hebben al een Engelstalige journalist bij de redactie in de persoon van Trevor Clawson en zijn druk in gesprek met nog wat meer ervaren journalisten. Ook gaan wij als Nederlandstalige journalisten internationale verhalen maken die we laten vertalen. Er zijn bijvoorbeeld heel veel leuke verhalen over de Engelse media- en marketingsector te maken; zijn er veel sterke Engelse merken, hebben zij een lokale uitdager van Facebook gehad en wat is eigenlijk de Action van Engeland? Zou het niet geweldig zijn om een verhaal te lezen over de transformatie van de retailwereld van offline naar hybride in Engeland en Nederland? Het wordt een mooie uitdaging om te zoeken naar de overlap tussen de Engelse en Nederlandse media- en marketingwereld. Ik zie voor me hoe de Engelse journalist Trevor en de Nederlandse collega Suzanna tijdens de redactievergadering samen bedenken dat ze een verhaal maken over de merkstrategie van de nummer 1 supermarkten van Nederland, Engeland en de VS. En hoe gaat het eigenblijk met de homedelivery markten van Engeland en Nederland? Helpt tv-advertising hen verder?   

We schrijven over de grote bedrijven en merken in de wereld
Natuurlijk zullen marketing- en medialiefhebbers uit de hele wereld graag inspiratie opdoen uit verhalen over andere grote bedrijven. We gaan veel schrijven over merken die mensen in de hele wereld kunnen kopen; de Nikes, Adidassen, Alibaba's, Coca-Cola's en Amazons dus. Hoe zijn zij gegroeid, welke keuzes maken zij op het gebied van duurzaamheid en hoe bouwen zij aan hun platforms? Op welke manier hebben zij eigenlijk hun marketingafdelingen georganiseerd? Werken silo's als 'social', 'advertising' en 'PR' langs elkaar heen of zijn het inmiddels echt grote 'merktafels' geworden waar ze, samen met de bureaus, werken aan de groei van hun merk? En wat zijn eigenlijk hun plannen in een wereld zonder cookies? Hoe bereiken ze dan de juiste doelgroepen?   

Conclusie
Nou ja, dat is dus de volgende stap van ons. We gaan Engelstalige verhalen maken met een Engels/Nederlandse journalistieke redactie over de grote merken in de wereld. Op dat gebied gaan we veel lezen, verhalen schrijven en mensen spreken. We zouden het leuk vinden als marketing- en media experts uit de hele wereld ons daar een beetje bij helpen, ons lezen en ook onderdeel worden van onze club. De verhalen zijn te lezen op de site, via LinkedIn en via onze nieuwsbrief. Eigenlijk zijn we dus aanbeland op de plek waar we precies zes jaar geleden stonden, alleen met een beetje extra bagage in onze achterzak. Snel beginnen dus, we spreken jullie.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news