Candid. Platform
for growth.

Corporate Rebels: 'We moeten bedrijven anders organiseren'

Corporate-Rebels-2

Ze zegden hun baan op en reisden de wereld over op zoek naar pioniers die bedrijven anders organiseren. De oprichters van Corporate Rebels vonden bedrijven die werknemers meer vrijheid geven, die hen als ondernemers behandelen en samen met hen de beste purpose kiezen. Van de VS, China tot Zweden. De voorbeelden staan in hun net uitgekomen boek Corporate Rebels. Make work more fun. 'Werk moet leuk zijn en dat kan'.

Ze vallen op door hun research naar bedrijven en de verslagen op hun website. Hun speelse naam Corporate Rebels trekt de aandacht, want de meeste bedrijven zijn juist niet rebels toch? Dat is precies de reden dat ze aan de bel trekken. Traditionele bedrijven zitten vast aan silo's en hiërarchische structuren en dat gaat ten koste van de creativiteit. Corporate Rebels werkt internationaal, maar de oprichters komen uit Nederland.

Pim de Morree en Joost Minnaar hadden zó genoeg van hun baan bij een traditioneel bedrijf, dat ze een drastisch besluit namen. Ze namen ontslag om wereldwijd bedrijven te bezoeken die het anders doen. Inmiddels hebben ze in grote media gestaan als The New York Times, The Guardian en zakenblad Forbes.

Daimler, Hugo Boss en ING

„We begonnen met een nog vaag plan en zonder verdienmodel," vertelt Pim de Morree via de telefoon. Dat was even schrikken voor de omgeving, maar het pakte uiteindelijk goed uit. Inmiddels publiceren ze niet alleen over hun ontmoetingen bij bedrijven in de hele wereld, maar geven ze ook advies. Ze werken voor Daimler, Hugo Boss, ING en Microsoft om een paar klanten te noemen. „Bedrijven willen met onze ervaringen leren hoe ze het zelf anders en beter kunnen doen."

Niet dat alle bedrijven er meteen voor open stonden. „We wilden bijvoorbeeld praten met de CEO van Haier in China. Ze zijn het grootste witgoedmerk ter wereld en hebben een revolutionaire werkwijze met micro-ondernemingen. We kregen in China een programma met rondleidingen in meerdere fabrieken en een gesprek met de CEO. Dat pakte zo goed uit. Nu geven we zelf adviezen aan Haier, omdat ze graag willen horen over onze ervaringen bij andere bedrijven."

Met bucket list de wereld rond

Ze maakten een bucket list met ruim honderd ondernemers en organisaties die ze wilden bezoeken. Het moesten voorbeelden zijn van bedrijven met een radicaal andere aanpak. Met veel vrijheid voor werknemers om initiatief te nemen, zonder beklemmende protocollen, zonder bureaucratie. Bedrijven die zo inspirerend zijn dat ze er zelf zouden willen werken.

Voor een van hun afspraken staan Joost Minnaar en Pim de Morree aan de Californische kust. Twee dolfijnen spelen in verte, er lopen enkele surfers rond. Dan komt Chipper Bro aangelopen van outdoorbedrijf Patagonia, waarvan het hoofdkantoor om de hoek staat.

Ze surfen een tijdje samen en gaan daarna naar het bedrijf. Ze praten met medewerkers over de bedrijfscultuur. Patagonia heeft een purpose die niet eenzijdig door de directie is opgelegd, maar die alle medewerkers ondersteunen. „Je merkt dat hun hart ligt bij outdoor en milieubescherming. Dat vertaalt zich ook in het werkplezier dat de mensen hebben."


Ruimte voor experimenteren
Hun boek is georganiseerd langs acht trends waarmee progressieve bedrijven zich onderscheiden. Eerst het uitgangspunt dat traditionele bedrijven hanteren, dan het alternatieve uitgangspunt hoe het ook zou kunnen. Bijvoorbeeld geen winst als startpunt nemen, maar purpose en waarden. Niet streven naar sterke hiërarchie, maar naar een netwerk van teams. Geen dwingende sturing van bovenaf, maar leiderschap dat werknemers ruimte geeft en ondersteunt. Per trend komen casestudies langs.

Een opvallend hoofdstuk rekent af met planning en voorspellen. Het alternatief is experimenteren en aanpassen. Veel bedrijven, schrijven de Corporate Rebels, zitten vast aan blauwdrukken en voorspellingen hoe de uitkomst zal zijn.

Op die manier ben je alle creativiteit in je bedrijf kwijt. Werknemers kunnen geen kant meer op, omdat alles is vastgelegd. Maar innovaties komen juist voort uit experimenten waarbij je gebaande paden durft te verlaten. Als het resultaat niet goed genoeg is, pas je het aan. Maar geef werknemers ruimte om te experimenteren.

Spotify en de kunst van fouten maken

Tijdens hun reis kwamen ze bijvoorbeeld terecht op het hoofdkantoor van Spotify in Stockholm. Die organisatie bestaat uit een netwerk van teams die veel vrijheid hebben. Hoog in het vaandel staat de 'art of mistakes', de kunst van het fouten maken. Want fouten maken mag, als je maar nieuwe dingen bedenkt en die uitprobeert.

Een werknemer bij Spotify legt het uit. „We hechten meer waarde aan innovatie dan aan voorspelbaarheid. Voorspellingen zijn niet innovatief. We willen waarde toevoegen, niet voorgefabriceerde plannen uitvoeren." De Morree en Minnaar zijn bij meer bedrijven langs geweest die opvallen omdat ze veel experimenteren. Zoals Nike of het Mexicaanse softwarebedrijf Nearsoft.


Ministerie wordt hippe organisatie
Gevraagd naar welke organisatie veel indruk heeft gemaakt, komt De Morree met een verrassend voorbeeld uit compleet andere hoek: het ministerie van Sociale Zekerheid in Brussel. 

„Niemand werkte er met plezier, totdat een nieuweling het stokje overnam. Werknemers kregen vrijheid, ze mochten eigen initiatief nemen. De diensten begonnen te floreren, het hoge ziekteverzuim verdween omdat mensen met plezier gingen werken." Het komt als casestudy naar voren in het boek. „Het is een van beste voorbeelden van een ommezwaai die een organisatie kan maken."

De oprichters van Corporate Rebels willen niet op zichzelf blijven, maar streven naar een beweging voor progressieve bedrijven, voor een betere werkplek. Daarnaast zijn er 'Rebel Events' waar de oprichters en anderen vertellen over hun ervaringen. En net zoals bij het hele project, gebeurt dat internationaal, zoals afgelopen jaar in Sydney, Milaan, Amsterdam en Stockholm.


Slimme manier van marketing
Los van de bevindingen over bedrijven is er natuurlijk het verhaal van Corporate Rebels zelf. Niet niks om je baan op te zeggen, op reis te gaan en een eigen bedrijf neer te zetten.

Het gaat hand in hand met een slimme manier van marketing: het verhaal van Corporate Rebels spreekt aan en er is een wervende website die helpt om bekendheid te krijgen. Ze gebruiken social media en ook andere media spelen een rol. „In het begin benaderden wij The New York Times met ons verhaal. Nu zoeken media ons op."

Waar denken ze over een paar jaar te staan? Pim de Morree: „We willen verder op deze weg. We blijven onderzoek doen naar bedrijven in de wereld. Die informatie delen we in de blogs op onze website en andere publicaties. We gaan verder met het bouwen aan een community. We willen bedrijven aansporen op een positieve manier te veranderen."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news