Candid. Platform
for growth.

Aldi gaat strijd aan met supermarkten in China en VS

aldi-china

Aldi stapt in het hol van de leeuw, want nergens is de concurrentie zo groot als in China. We dachten dat Chinese supermarkten naar Europa zouden komen, maar dit is de omgekeerde wereld. Hoe zijn de Aldi-winkels opgezet en wat zijn de kansen? Ondertussen wil Aldi in de VS in 2022 tot de grootste drie behoren.

De strijd tussen retailers is nergens groter dan in China. Winkelconcepten springen als paddenstoelen uit de grond, maar zijn even snel weer verdwenen. Welke kansen liggen er voor Aldi? China is bekend van vernieuwende supermarktconcepten als Hema en 7Fresh, waarachter de techgiganten Alibaba, JD.com en Tencent schuilgaan. Hema heet tegenwoordig Freshippo, al blijven ze binnen China de naam Hema gebruiken.


Duits bier in Shanghai
Afgelopen zomer opende Aldi de eerste twee winkels in miljoenenstad Shanghai. De supermarkten zijn ruim opgezet met veel vers en producten van eigen merk. In de schappen staan Duits bier en Franse wijn, laat Tagesschau zien. Nog dit jaar komen er acht winkels bij en snel zullen dat er vijftig of honderd zijn, schrijft RetailDetail.

De Duitse site
Lebensmittel Zeitung weet dat Aldi in China kiest voor moderne supermarkten met veel geïmporteerde kwaliteitsproducten. De winkels zijn meer 'upmarket' dan we van Aldi gewend zijn. Opvallend is ook de tweetaligheid in de winkels: naast Chinees wordt er Engels gesproken, want Aldi richt zich ook op de groeiende expat-gemeenschap.


McDonald's op Times Square
Meteen in het oog springt de vormgeving, met aandacht voor sfeer, kleuren en licht. Het design is bedacht door Landini Associates uit Australië, dat ook de McDonald's op Times Square in New York onder handen nam. Landini wil producten laten spreken met kleuren, structuren en frisheid. Zacht licht komt de sfeer ten goede in kleuren die variëren met de tijd.

De grootte van de winkels is aangepast aan het Chinese publiek. „Chinezen bezoeken het liefst meerdere kleine winkels per week en daar houden we rekening mee," laat Landini weten, dat ook de grotere Aldi's in Australië heeft ontworpen. „Het grootste verschil in China is dat we een 'Food Station' in de winkel hebben. Veel aandacht is er voor kant-en-klaar maaltijden, die je ook ter plekke kan nuttigen.''


Historische eerste winkel Aldi gaat dicht
Aldi kennen we natuurlijk in Nederland, maar is van oorsprong een Duits bedrijf. Je hebt Aldi Nord, waar Nederland, Frankrijk en Spanje onder vallen, en zusterbedrijf Aldi Süd met vestigingen in onder meer Groot-Brittannië en Azië. Aldi (afkorting voor Albrecht Diskont) werd in 1946 opgericht door de broers Karl en Theo Albrecht. Een meningsverschil tussen de broers over de verkoop van tabaksartikelen leidde tot de splitsing van het bedrijf. De

Grens tussen Aldi Nord en Aldi Süd (de 'Aldi evenaar') loopt door Essen, waarbijTheo het noorden kreeg en Karl het zuiden van Duitsland.

Afgelopen maand werd bekend dat de allereerste winkel van Aldi in Essen dichtgaat. Retaildetail toont een foto van een oude kruidenierswinkel met de naam van Karl Albrecht prominent boven de deur. De winkel is te klein geworden om te blijven bestaan. Maar het is ook een teken van het nieuwe management, schrijft Retaildetail, dat zich minder aan historie gebonden voelt. Karl en Theo Albrecht overleden in 2014 en 2010. Er komt een nieuwe, grote winkel in de buurt van hun geboortehuis in Essen.


Groot-Brittannië: elke week een nieuwe Aldi
De nieuwe lijn van Aldi is gericht op internationale uitbreiding.Vorig jaar opende Aldi zijn eerste winkel in Italië. In Groot-Brittannië komt er elke week een nieuwe winkel bij de komende twee jaar, laat de CEO van Aldi UK aan de BBC weten. Aldi verandert de manier waarop Britten winkelen, schreef The Guardian eerder dit jaar. Een beperkte keuze, goedkoop en zonder overbodige snufjes, het werkt. In een recent onderzoek zetten Britse consumenten Aldi op de derde plaats.


Aldi bouwt in VS direct naast concurrenten
In de VS wil het bedrijf in 2022 tot de grootste drie supermarkten gaan behoren met 2500 winkels na Walmart en Kroger. „Dat gaat eenvoudig," zegt de CEO van Aldi US, Jason Hart, tegen CNBC. „We gaan vlakbij concurrenten zitten, dat is handig voor onze klanten. We willen het liefst dat ze alleen bij Aldi kopen, maar we erkennen dat consumenten naar meerdere winkels gaan."

De Aldi's zijn kleiner dan andere Amerikaanse supermarkten. Het aanbod is weliswaar gevarieerder dan vroeger, maar Aldi verkoopt nog steeds minder producten per categorie. Geen twaalf soorten olijfolie, maar vijf. Het maakt winkelen bij Aldi minder complex, vindt CNBC.


Retailmarkt China blijft groeien
„Aldi is goed in Europa, Australië en de VS," zegt een analist in de krant South China Morning Post. „Maar China? Tal van internationale retailers hebben het geprobeerd en het is ze niet gelukt."

Al neemt de economische groei in China af, de retailmarkt zal in China dit jaar nog flink groeien. Uit cijfers van eMarketer blijkt dat China op het punt staat de toppositie van de VS over te nemen als belangrijkste retailmarkt. Het bureau verwacht dat bestedingen in de retail dit jaar met 7,5 procent groeien. „Consumenten in China hebben hun inkomen zien stijgen. Miljoenen mensen zijn er bij de middenklasse bijgekomen," zegt Monica Peart van eMarketer. „Het resultaat is een stijging van de koopkracht."


Online verkoop op Tmall van Alibaba

Aldi is niet voor het eerst in China. Al enkele jaren verkoopt de keten online op het platform Tmall van Alibaba. Zo probeert het bedrijf uit welke producten aanslaan en die komen nu ook in de fysieke winkel. Dat gaat samen met gebruik van big data. „De eerste winkels zijn bedoeld als pilot," laat Aldi weten. „We willen werkwijzen uitproberen zodat we onze klanten beter leren kennen."

Zonder social media kom je in China niet ver en dat heeft Aldi goed begrepen. Het bedrijf komt met een programma op mega-app WeChat en gaat zo producten aanbieden met bezorging binnen een half uur. Dat doen concurrenten als de Chinese Hema ook. Het gaat om klanten die binnen een straal van drie kilometer van de winkel wonen. De strategie voor China is lang voorbereid. „Aldi heeft altijd ingezet op aanwezigheid in China voor een lange termijn. We passen de snelheid van onze ontwikkeling daarbij aan," laat het bedrijf weten. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news