Candid. Platform
for growth.

Klassieke eindsprint adverteerders lijkt extra snel dit jaar

Flinke eindsprint adverteerders

Er wordt in het vierde kwartaal fors meer besteed, alsof adverteerders de schade willen inhalen van de eerste helft van dit jaar. 'Inmiddels gaat of staat bijna alles weer aan', zegt Matthijs Kloezeman van Stroom.

Het is inmiddels bekend: de mediabestedingen zijn logischerwijs fors gedaald in met name einde eerste en vooral tweede kwartaal en aan het einde van het jaar komt er onder de streep een forse min. Toch zijn de vooruitzichten minder dramatisch, zelfs in deze tweede golf. Het derde kwartaal groeiden die bestedingen weer. Maar ook in het vierde kwartaal is er ondanks de nieuwe maatregelen hoop en lijken adverteerders toch meer dan andere jaren een 'eindsprint' te willen maken. De voorspellingen zijn dat het vierde kwartaal het beste van dit jaar wordt, volgens media-inkoopbureau GroupM. Dat constateert dat merken wendbaarder en creatiever worden.'

Communications Consultant Matthijs Kloezeman van Stroom ziet ook sinds het derde kwartaal dat de bestedingen weer aantrekken, zowel in de branche als bij Stroom en Candid. En dat gaat in 'Q4' door. ,,Traditiegetrouw is het vierde kwartaal de drukste periode van het jaar waarbij adverteerders en marketeers nog eens kritisch naar doelstellingen kijken en bepalen hoe ze deze kunnen realiseren."

Dit jaar is dat niet anders, zegt Kloezeman. En misschien wel meer dan ooit, bevestigt hij. ,,We zien dat adverteerders campagnes activeren omdat het weer 'mag' en budgetten vrijgegeven zijn. Aan het begin van de crisis was het de vraag of adverteren wel gepast was. Nu er een nieuwe werkelijkheid is, hoort daar ook adverteren - en het behalen van doelstellingen - bij."

Branchebreed
Daarbij gaat het om de volledige breedte van de branches. ,,Bijna alles staat of gaat aan. Van food (Vivera, CelaVita, BiFi, John West) en wonen (Bruynzeel, Somfy) tot en met Finance (Hypotheker, BrandMR). We kijken zelfs al met onze klanten uit de toerismebranche vooruit naar 2021."

Radio en tv populair
Welke mediumtypen nu worden ingezet - online staat in feite buiten kijf - is afhankelijk van de doelstelling, strategie en het type merk. Kloezeman bemerkt dat tv en radio in combinatie met online heel goed werken. ,,Voor de meeste klanten werken wij met een jaarplanning, waarbij we gedurende het jaar bouwen aan bijvoorbeeld merkbekendheid en imago. Dat kan uitstekend met tv en radio, om vervolgens via bijvoorbeeld online video en branded partnerships door te pakken voor de propositiebekendheid. Ook dit jaar weer blijkt dat tv én radio nog steeds in staat zijn om te zorgen voor kwalitatief goed verkeer naar de website, wat uiteindelijk zorgt voor een betere ROI op je mediacampagne."

Op de vraag of het voor adverteerders werkt om in het vierde kwartaal die eindsprint te maken, is het antwoord zowel ja als nee. Kloezeman: ,,Als je van tevoren weet dat je de eindsprint wilt maken omdat je daar het hele jaar al naar toe werkt - en als het ware aan het zaaien bent -, dan is het goed oogsten in het vierde kwartaal. Maar als je er last-minute achter komt dat je pas op 60 procent van je groeidoelstelling zit en je nog even moet gassen, kan het te laat zijn. Dat probeer je dus in samenwerking met je mediabureau te voorkomen door een goede jaarstrategie te maken."

Groei uit consistentie
Ook in dit bizarre jaar. Het is ook een kwestie van constant met elkaar afstemmen. Stroom heeft klanten geadviseerd om indien gepast zoveel mogelijk campagne te blijven voeren in tijden van crisis. ,,Want daarmee kun je profiteren van de lagere kosten en een lager aantal actieve concurrenten, zodat de klant blijft groeien als merk. Al is dat natuurlijk niet voor iedereen mogelijk."

In het algemeen wil Stroom meegeven: wees niet terughoudend om te willen groeien in onzekere tijden. ,,Groei komt voort uit consistentie: blijf investeren in zowel het merk als de activatie. In marketingcommunicatieland is de enige constante verandering, en dat is dit jaar niet anders. Maak twee of drie grote doelen voor het kalenderjaar en streef die na met deeldoelen. Of kortgezegd: maak een plan en houd je daar ook aan." 

Extra fields

    • Matthijs Kloezeman

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news