Candid. Platform
for growth.

Han Roode: we moeten van verkopen naar verbinden

Han Roode: we moeten van verkopen naar verbinden

In de serie 'Corona College' laat frank.news belangrijke mensen uit de marketingbranche aan het woord. Vandaag Han Roode, Head of Strategy bij mediabureau M2Media: ,,De grote omwenteling is wat mij betreft het besef dat je als merk en bureau verplicht wordt om nog veel beter te luisteren en te voelen waar je als merk of bureau voor staat. Ga naast je adverteerder staan en denk actief met hem mee hoe hij wellicht ook zonder investering zijn merk zichtbaar en relevant houdt."

Vanwege de onvoorspelbare, beangstigende tijd in marketing denkt frank.news dat er behoefte is aan duiding van experts en op feiten en ervaring gebaseerde meningen, die de industrie uit de put helpen in plaats van er verder induwen. Daarom deze nieuwe serie. De komende weken vertellen experts uit de marcom branche wat de gevolgen zijn van de Coronacrisis en wat bureaus, merken en marketeers kunnen doen om te overleven.

Deze keer Han Roode, Head of Strategy en MT-lid bij mediabureau M2Media, een van de grootste en best gewaardeerde mediabureaus van Nederland, onderdeel van platformorganisatie Candid. Het bureau werkt voor grote klanten als Schiphol, COOP, VGZ en Vereniging Eigen Huis en kwam het laatste jaar in het nieuws met nieuwe klanten als DPG, Walibi en Makro. M2Media is als bureau en met een case voor Nintendo in de race voor de Cross Media Awards 2020.

Hoe ervaren jullie de gevolgen van de Coronacrisis? Wat merk je het meest en waar heb je het meeste last van?
,,De gevolgen zijn enorm voor mensen, merken, bureaus en economie. Iedereen voelt de gevolgen. Er zijn sectoren die ondanks de beperkingen relatief weinig last hebben, maar dat weegt niet op tegen de ellende van de rest. We steunen alle klanten daar waar mogelijk. Ons advies en het actief meedenken gaat inmiddels veel verder dan media. Wel of geen campagne voeren? Is dit een passende boodschap? Kunnen we een andere doelgroep bewegen? Kunnen we snel op- en afschalen? Zijn er regio's waar meer consumenten op straat zijn?

Vragen waar we altijd wel actief op meedachten, maar nu ook specifiek voor geraadpleegd worden. Onze dienstverlening is verbreed. We hebben een continue peilstok in media en consumentengedrag. Een wekelijkse en tweewekelijkse peiling om grip te krijgen op de veranderingen en daarop adviseren we merken om zich op aan te passen."

Solidariteit
,,Wat we het meest merken is de solidariteit, zowel tussen collega's als ook tussen ons, de klant en de exploitant. We zitten allemaal in dezelfde situatie en we knokken voor elke centimeter vooruitgang.

Waar we het meeste last van hebben is het missen van fysieke aanwezigheid van collega's en klanten. Het contact en ook vooral het non-verbale in communicatie missen we enorm en daar kan, ondanks dat we er ontzettend goed in zijn geworden, geen video call tegenop."

Wat gaat er wel goed? Zijn er hoopvolle voorbeelden? Bijvoorbeeld in content- of purposemarketing?
,,Waar ik trots op ben is ons, en misschien wel hét aanpassingsvermogen van ons als bureau. Binnen een dag hadden we bijvoorbeeld iedereen thuis aan het werk en konden we zonder al te veel problemen de hectiek te lijf, ook samen met klanten en exploitanten. Als we het over media en marketing hebben, vind ik het ook een groot compliment waard hoe vooral de supermarkten binnen een paar dagen hun inhoudelijke boodschap hadden aangepast. Onvoorstelbaar hoe deze sector, naast de zorg, Nederland enigszins gerustgesteld kreeg daar waar het over levensbehoefte, voorraden en aangepaste winkelbezoeken ging.

Hoopvol vind ik ook het toch enigszins snelle herstel van het sentiment. We mogen weer hopen en vooruitkijken naar een gefaseerde herstart van het leven en durven weer actiever te communiceren over kansen."

Teleurstelling
,,In purposemarketing vind ik het, op een paar uitzonderingen na, een grote teleurstelling en wederom een eyeopener dat er helaas veel gebakken lucht is. Merken vallen terug naar hun core en dat is voor velen blijkbaar een lege huls of een winst-maximalisatie-gedreven businessmodel. Kijk naar een Booking.com. Het is toch te schandelijk voor woorden. Grote waardering voor partijen als een Prominent (hart voor de zorg), Auping (mondkapjes) Bavaria (desinfecterende gel) en HAK (voedselbank), maar ook vooral het MKB en zijn strijd om te overleven. Daar zitten de echte ondernemers en dat is voor mij nog meer purpose dan welke tranentrekkende, meelevende TV commercial dan ook."

Wat moet de sector doen om hier uit te komen, c.q. te overleven?Wat zijn slimme stappen en wat niet?
,,Niet iedereen in onze sector gaat overleven. Helaas. Dat is de keiharde waarheid en realiteit. We hebben de afgelopen weken in alle snelheid nog meer processen geoptimaliseerd en veel focus gehad op efficiëntie. Daar zijn onder druk snel nog meer goede verbeteringen uitgekomen. Meer dan ooit zijn we wendbaarder en kunnen we nu bijvoorbeeld binnen twee uur een campagne inclusief creatie live zetten.

Het devies luidt: focus op je talent. Talent is honderd keer efficiënter dan welke kostenpost dan ook. Geef ze ruimte om met oplossingen te komen en dat gaat harder dan welke besparing dan ook. Dat hebben we inmiddels gezien."

Of is een harde sanering dan wel disruptieve omwenteling onvermijdelijk (zoals Sir Martin Sorell claimt)? Hoe zal die dan verlopen?
,,Een sanering is onvermijdelijk. Er is minder geïnvesteerd in marketing en reclame en dat wordt de komende twee jaar ook niet meer ingehaald. Dat heeft gevolgen voor de hele keten; van bureau tot exploitant. Iedereen zal zich hier op aan moeten passen. We hebben met elkaar heel snel op afstand, meer digitaal leren werken en digitaal leren shoppen. Afstand, tijd en plaats zijn veel minder belangrijk geworden. En disruptieve omwenteling? Voor sommige sectoren wellicht wel. De gebakken lucht is er gelukkig hard uitgelopen. Draag je niks bij dan doe je er niet toe."

Omwenteling
,,Ik denk dat Sir Martin Sorell ook wel zijn hoop en wens uitspreekt voor zijn eigen business model. De digitale disruptie is wat mij betreft vooral de snelheid waarmee digitalisering een feit was. In communicatie en media is veel gewijzigd, maar tegelijkertijd ook al weer heel veel snel terug op het oude (traditionele) niveau. De grote omwenteling is wat mij betreft het besef dat je als merk en bureau verplicht wordt om nog veel beter te luisteren en te voelen waar je als merk of bureau voor staat. Data en voorspellende modellen liepen vast. We moesten ineens van verkopen naar verbinden. Als je dat de afgelopen periode niet goed hebt ingericht of aangepast, dan is disruptie of destructie een logisch gevolg."

Wat zou jij aan collega's en marketeers willen adviseren?
,,Stop met lezen en ga doen, ervaren en voelen. Denk met je hart en verstand en probeer te doorgronden. Verschuil je niet achter cijfers en data die schijnveiligheid geven, maar interpreteer deze op de juiste manier en doorleef je eigen merk. Denk na over haar toegevoegde waarde voor mensen."

Als we aannemen dat er een recessie komt en marketing zoals altijd daar hard door wordt getroffen, wat kunnen we doen om de schade te beperken? Of ligt de bal geheel en al bij merken en adverteerders?
,,De bal ligt altijd bij de eindgebruiker. Mensen, consumenten, klanten en afnemers bepalen of je er toe doet. In het verleden, nu en in de toekomst. Om schade te beperken moeten we er met zijn allen voor zorgen dat we weer snel een weg weten te vinden in het nieuwe normaal en ons daar als industrie op aanpassen. Het is te makkelijk om te zeggen dat adverteerders maar moeten blijven adverteren als je hele business tot stilstand is gebracht door deze crisis. Wat dat betreft is het anders dan elke crisis hiervoor. Ga naast je adverteerder staan en denk actief met hem mee hoe hij wellicht ook zonder investering zijn merk zichtbaar en relevant houdt." 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news