Candid. Platform
for growth.

7 stappen voor een succesvolle Amazon strategie

7 stappen voor een succesvolle Amazon strategie
's Werelds grootste online marketplace Amazon is haar e-commerce activiteiten inNederland gestart. Een wake-up call én een grote kans voor Nederlandse bedrijven en hun e-commerce praktijken. Tegelijkertijd is Amazon - met de missie het meest klantgerichte bedrijf ter aarde te zijn - erg streng voor de aanbieders. Daarom is het voor verkopers noodzakelijk om hun zaken meteen goed op te zetten. Niet alleen om op het platform actief te mogen blijven, maar vooral om te onderscheiden van de concurrentie.


Met enkel het plaatsen van producten kunnen merken zich niet onderscheiden en gaan ze ten onder in de massa. Het is dan ook juist op een online marketplace essentieel om je merk- en productbeleving te waarborgen met een specifieke branding en performance strategie. Alleen zo pluk je echt de vruchten van Amazon.

Kortom, met een duidelijke strategie wordt de klant beter bediend, wat leidt tot een hogere conversie. En hiervoor hebben we 7 onmisbare stappen met korte toelichting in een checklist opgenomen, welke we natuurlijk graag met jullie delen.

7 stappen voor een effectieve Amazon strategie 

1. Breng je concurrentie op Amazon in kaart

Hoe onderscheidden zij zich? Welke fouten maken zij? Wat kun jij beter doen?

2. Schrijf de Amazon customer journey uit
Wat zijn de redenen om tot aankoop over te gaan en welke hindernissen komen ze tegen? Door de inzichten per aankoopfase in kaart te brengen, kunnen er effectievere middelen worden ontwikkeld en relevante informatie worden geboden door de gehele funnel.

3. Breng het zoekgedrag in kaart
Het zoekgedrag geeft aan op welke gebieden er nog openstaande vragen zijn, op welke vragen je kunt inspelen (concurrentievoordeel), voordat de consument tot een aankoopbeslissing komt.

4. Ontwikkel een content- en marketingstrategie voor het inrichten van Amazon advertisement, search, content en pagina's (o.a. merkpagina, sponsored products, sponsored brands, display advertising)
Met de inzichten vanuit de concurrentieanalyse, customer journey en zoekgedrag kan er een effectieve communicatie- en creatief strategie worden ontwikkeld. Hierin wordende opzet van landingspagina's en advertenties bepaald die aansluiten op het gedrag van de consument en het op de juiste manier communiceren van de voordelen van het merk en product.

5. Creëer een specifiek creatief concept inclusief assets voor Amazon

Staat jouw productdata volgens de guidelines van Amazon? Hoe kunnen de aangeboden producten nog meer opvallen in het productoverzicht van Amazon?

6. Richt je content en product feed in
Het beheren en updaten van productcontent en productfeed vereist veel tijd. Doorbeiden in te richten volgens je eigen creatieve-, communicatiestrategie en de Amazon guidelines, kan de effectiviteit enorm worden verbeterd. Tevens kan een goed ingerichte productfeed ook worden hergebruikt voor dynamic advertising.

7. Optimaliseer continu je content en optimaliseer daarmee je performance
Het consumentengedrag verandert met de dag. Door de customer journey te blijven observeren en optimaliseren kun je gerichter inspelen op de actuele behoeften van de consument en je omzet verhogen. Denk vooral niet dat je klaar bent zodra je Amazon hebt ingericht. Dan begint het spel pas!

‍Havana Harbor (onderdeel van Candid) heeft een Amazon propositie opgezet om merken en bedrijven te adviseren, waarbij we de expertises in brand, productie en customer journeys hebben gecombineerd voor een optimaal resultaat. Om ook media goed in te richten, bieden we tevens een propositie in samenwerking met The online company aan.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news