Candid. Platform
for growth.

Zwolse startup TradeCast TV zet grote stap in Amerika

tradecast

TradeCast TV biedt klanten aan om hun eigen 'Netflix' of digitale tv-zender te beginnen. De Zwolse startup opent binnenkort een kantoor in Los Angeles. Want Amerikaanse klanten staan in de rij. Bij de online tv-kanalen krijgt de klant niet alleen controle over de content, maar ook over alle data.

Samen met prins Constantijn bezochten ze in 2017 de CES-beurs in Las Vegas. Ze spraken met mediabedrijven in Silicon Valley en legden de contacten. De volgende stap was de Amerikaanse televisiebeurs NAB Show, waar ze een grote prijs in de wacht sleepten. CEO Yillmaz Schoen van TradeCast TV wijst in het Zwolse hoofdkantoor naar de vensterbank: 'Daar staat ie'.


Klaar om wereldwijd aan de slag te gaan
In april 2019 staan ze opnieuw op de NAB Show. Ze gaan in de VS contracten tekenen met grote klanten en partners. Er is een promo voor de Amerikaanse markt gemaakt. Als je 'm ziet denk je, die had door een topbedrijf als Samsung gemaakt kunnen zijn. Het is tekenend voor de ambities van TradeCast. „We hebben lang aan ons product gewerkt om het zo perfect mogelijk te maken. We zijn nu klaar om wereldwijd aan de slag te gaan."

Kijk hier naar de promo voor de VS van TradeCast TV:


In de loop van ons gesprek wil Yillmaz nog iets laten zien. Op het scherm verschijnt het tv-kanaal van een bekende site in de VS voor gitaristen, het All Guitar Network. Grote namen als Slash van Guns N' Roses komen voorbij. Flitsende muziek, spannend opgenomen. Het kanaal heeft miljoenen kijkers. „Dat draait dus op de techniek die wij hier in Zwolle hebben ontwikkeld."


Niet Google, maar klant krijgt controle over data
TradeCast biedt bedrijven, mediaorganisaties of individuele consumenten een videokanaal in eigen beheer. Dat klinkt niet nieuw, maar bij TradeCast zijn klanten niet alleen de baas over de content, maar ook over alle data die erbij hoort. Dit in tegenstelling tot Google en YouTube die eigenaar zijn van de data.

Het bedrijf regelt dat de video's uitgezonden kunnen worden op ieder platform, van digitale media tot smart tv's van alle merken. De video's zelf kennen veel mogelijkheden, waaronder interactieve video. Tijdens een video kan een kijker gepersonaliseerde keuzes voorgeschoteld krijgen, waarbij data een rol spelen. Het gebeurt in lijn met geldende privacywetgeving zoals de GDPR.


Tv-kanaal van PEC Zwolle
Yillmaz Schoen is sinds zijn achttiende ondernemer. Als mede-eigenaar van IQ-Media werkte hij voor tv en uitgevers. Het sloot aan op zijn studie multimedia en vormgeving. Na vijftien jaar vindt hij het tijd voor wat nieuws. Hij ziet dat bedrijven die online tv willen maken eigenlijk nergens terechtkunnen. Of het is peperduur of ze raken alle controle kwijt. Hij ziet een gat in de markt.

Hij schrijft een plan, het is dan niet meer dan drie velletjes papier. „Je staat aan het begin. Maar je moet het gevoel hebben dat dit wereldwijd gaat werken." Ze besteden veel tijd om het product te ontwikkelen. „Het moet praktisch te gebruiken zijn, in Amerika, in Azië, overal. Met dat uitgangspunt zijn we begonnen." Ze richten zich dan nog niet op grote klanten. Eerst klein beginnen in de regio zoals het kanaal van voetbalclub PEC Zwolle, bij TradeCast ondergebracht. Het bedrijf telt inmiddels zo'n dertig werknemers.


Vragen stellen in Silicon Valley
Hij kijkt met plezier terug op het leerproces. Het bezoek met prins Constantijn aan de VS heeft veel geholpen. „Ik heb kunnen kijken bij bedrijven in Silicon Valley, het opent deuren." Niet iedereen maakte overigens indruk, ook in Silicon Valley rommelen bedrijven soms maar wat aan, vindt hij.

Daarna is het zaak om in Nederland alles in orde te maken. Het gebeurt op de achtergrond, het bedrijf profileert zich nog weinig. „Daar gaat een paar jaar overheen. Dan moet je een keuze maken, het moment bepalen dat je er klaar voor bent." Op een dag praat hij met de grote tv-zenders in de VS. Het blijft hem bij. „Als je zover bent weet je: we hebben het neergezet."


Transparantie over advertenties
Waar TradeCastTV mee opvalt is de transparantie over advertenties. Het uitgangspunt is dat klanten volledig inzage krijgen in de data, dus niet zoals bij Google of Facebook, die onduidelijk zijn over wat ze wel en niet delen. Het kan zover gaan als e-mailadressen of surfgedrag van kijkers. Privacyregels, zoals de GDPR, zijn een harde randvoorwaarde.

Kijkers kunnen gepersonaliseerde advertenties te zien krijgen, mits ze daar toestemming voor geven. Neem het internationale gitaarkanaal als voorbeeld: wie bepaalde muzikale voorkeuren heeft, ziet advertenties die daarop zijn afgestemd. Onlangs ging TradeCast de samenwerking aan met SpotX om programmatic advertising uit te bouwen.

De CEO laat statistieken en grafieken zien over kijkers. „Dit heeft niets te maken met Google Analytics. Daar krijg je algemene cijfers, je weet nog bijna niks. En je hebt geen zeggenschap, je weet niet wat Google voor zichzelf houdt." Het verklaart deels het succes, want de kleine startup uit Zwolle maakt zo een vuist tegen de grote techgiganten van Silicon Valley. Dat hebben ook klanten in Amerika steeds meer in de gaten.


Zwolle als basis voor wereldwijde startup
Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar de startup gevestigd is. Zwolle heeft de rust van een provinciehoofdstad. „Het is fijn om als basis te hebben. Maar we staan nu op het punt om ons product in 90 landen uit te rollen. Het nieuwe kantoor in Los Angeles zal helpen in de VS, maar niet in elk land hoeft een kantoor te komen." Ze zijn geïnspireerd door startups in Silicon Valley, zijn goed geworden in vermarkten. Ze hebben geleerd hun ambities naar de praktijk te vertalen.

Zwolle blijft de basis. „In Los Angeles ben ik evenveel tijd kwijt omvanaf het vliegveld bij ons kantoor te komen als van Zwolle naar Amsterdam." Sommige mensen vergelijken TradeCast TV een kleintje met Wehkamp dat ook in Zwolle zit. Yillmaz Schoen heeft daar wel een antwoord op: „We hebben minder werknemers, maar daar gaat het niet om. Het verschil is dat wij met een kleine groep een product maken dat straks de hele wereld over gaat." 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news