Candid. Platform
for growth.

​Kirsten Jassies over topcontent: 'Laat de mensen in jouw bedrijf zien'

tiktok

Ze heeft een passie voor social media als Instagram en TikTok en wil dat meer mensen de rijkdom ervan zien. Daarom schreef Kirsten Jassies een boek met interviews met mensen die iets bijzonders op social media doen. In haar dagelijkse werk geeft ze adviezen aan bedrijven. 'Laat de mensen in je bedrijf zien. Ga spelen met video. Wissel mooie momenten met je klanten uit'.

Licht, speels en inhoudelijk tegelijk. Bij de mooiste voorbeelden op social media vullen vorm en inhoud elkaar perfect aan. „Kijk hoe het Rode Kruis het op TikTok doet. Ze laten twee jonge meiden van communicatie hun gang gaan en zij gaan viraal met hun account. Het is vrolijk en ze redden er levens mee. De focus ligt op eerste hulp, ze vertellen bijvoorbeeld over reanimeren. Door de speelse vorm slaat het aan bij een jonge doelgroep."


Kick-as content
In haar boek 'Kick-ass content voor social media' komen betrokkenen aan het woord. Ze vertellen wat sociale media kunnen toevoegen en hoe ze het doen. Van een arts met medische tips tot medewerkers van een ijssalon die een hilarisch inkijkje achter de schermen geven. Jassies schreef eerder al boeken over social media. Dat begon met een praktische handleiding, in het tweede (Instaproof) geeft ze haar visie en met haar nieuwste boek wil ze inspireren. „Er is terechte kritiek op grote techbedrijven, maar we moeten ook de mooie kant van social media blijven zien."

Op Instagram zit Heleen Lameijer (@makesciencework), die arts is op de eerste hulp. „Ze geeft tips, maakt foto's en video's in een stijl die goed bij het medium past. Het is zo bijzonder dat ze het zo goed kan. Daardoor weet ze mensen te bereiken en slaat haar boodschap aan. Je zal daar nooit in slagen als je alleen je werk wil promoten." Een andere opmerkelijke contentmaker is Linda de Munck (@linnndademunck), die vlogt over seksualiteit. „Dat is gedurfd op een platform waar ook veel negativiteit is, maar zij doet het gewoon. Ze praat met haar volgers, ze heeft een visie op de preutse samenleving." Ook grote instellingen maken furore op Instagram. Het Rijksmuseum brengt video's van 60 seconden waarin een schilderij wordt besproken. „Dat wordt vooral gezien door echte fans. Maar wil je groeien als bedrijf, dan zijn lange video's geen goede strategie."

Ook 'saai' kantoorpand kan je beeldend maken
Ze ziet waar bedrijven fouten maken. „Ze vergeten soms dat Instagram in de eerste plaats een visueel medium is. Ontwikkel je eigen beeldtaal, laat je medewerkers zien, maak visueel wat je doet." Misschien zit je als bedrijf in een 'saai' kantoorpand, maar ook dat kan je beeldend brengen. „Zorg voor een of twee plekken met mooi licht. Dat kan gewoon bij de receptie zijn. Een plek waar je iemand wat kan laten vertellen en het er mooi uitziet." En natuurlijk wil je je eigen bedrijf serieus nemen, maar het moet niet te zwaar worden. „Houd het luchtig en leuk, inhoudelijk is prima, maar maak het niet bloedserieus, dan haken mensen af."

Jassies wijst op organisaties waar bedrijven van kunnen leren. „Kijk eens naar de gemeente Amsterdam. Ze kiezen sterke onderwerpen. Ze plaatsen Stories op Instagram met bewoners erbij, ze hebben quizjes. Het is levendig, ze doen het samen met hun inwoners, dat maakt het heel sterk". Ook magazine vtwonen geldt als boegbeeld op Instagram. „Ze hebben veel mooie beelden, daar komen mensen op af."

Reels en Shopping in de lift
Voor bedrijven die voor het eerst met Instagram aan de gang willen, kan het even schrikken zijn: Instagram heeft zeker tien vormen van content waarmee je aan de slag kan. Populaire vormen die goed werken zijn Stories (korte video's die 24 uur bestaan), Reels (de Instagram-kopie van TikTok), Shopping (waar je een koppeling met je productpagina's kan maken) en live streaming (van een event of presentatie). „Het is slim iets met Reels en Shopping te doen. Dat bestaat nog niet zo lang en daarom helpt Instagram erbij, zodat meer mensen het zien."

Instagram Stories zijn voor bedrijven heel geschikt. „Als je een Story bekijkt, lijkt het vaak alsof iemand persoonlijk tegen je praat. Laat personeelsleden vertellen, dan wordt het persoonlijk. Zo krijg je meer contact met je doelgroep." Bij Stories kan je interactie stimuleren door stickers toe te voegen met polls of quizzen. Je kan bezoekers ook oproepen een Direct Message te sturen. Dan krijg je als bedrijf dus 1-op-1 contact met een mogelijke klant. „Ja, dat vinden bedrijven vaak ingewikkeld. Ze denken straks hebben we er een dagtaak aan. Ik zou zeggen: laat maar komen die mensen, dat zijn allemaal klanten. Net als in de winkel, die ga je toch ook niet de rug toekeren? Als je het druk krijgt bij Stories, wordt het tijd daar meer aandacht aan te geven."


Een eigen stijl ontwikkelen
TikTok is vooral geschikt voor wie mikt op een jonge doelgroep. De app is inmiddels veel meer dan even een dansje laten zien. „Het is op entertainment gericht, dat moet je uitstralen. Zulke content is wat complexer om te maken, je moet niet alleen een leuk idee hebben, je moet ook een beetje thuis zijn in video en kunnen editen. Op Instagram zit een bredere leeftijdsgroep. Je kan daar nog steeds met een plaatje en tekstje terecht, maar eigenlijk is die tijd voorbij. Met video val je meer op en bereik je meer mensen."

Voor bedrijven kan Instagram of TikTok een kanaal zijn dat veel toevoegt, vindt Kirsten Jassies, maar er zijn ook valkuilen. „Soms willen bedrijven alles vertellen in een korte video van zeg 15 seconden. Houd het bij één onderwerp of maximaal drie onderwerpen. Maak foto's en video's van jezelf en je bedrijf. Dan krijg je een soort beeldbank waar je uit kan putten. Het is mooi om een eigen stijl te ontwikkelen met eigen kleuren, niet alleen voor je logo, maar laat die ook in je beeldmateriaal terugkomen. En maak er tijd voor vrij. Alleen met aandacht kan je volgers winnen en behouden."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news