Candid. Platform
for growth.

'Consument raakt gewend aan kopen via social media'

balr

In een opmerkelijk rapport van App Annie blijkt dat wereldwijd de bestedingen in social media apps snel omhooggaan. Live streaming blijkt een grote drijvende kracht. Azië loopt voorop, maar ook Europa staat niet stil. Corona heeft social media vorig jaar een boost gegeven, maar het lijkt erop dat gebruikers nu even iets terughoudender te zijn.

Vooral de cijfers over bestedingen binnen social media apps vallen op in het rapport 'The evolution of social media apps' van App Annie. In de eerste helft van dit jaar is wereldwijd een bedrag van 3,2 miljard dollar besteed in social media apps. Mede door nieuwe mogelijkheden om content creators te ondersteunen zal dat alleen maar toenemen. De onderzoekers verwachten dat in 2025 de bestedingen uitkomen op jaarlijks 17,7 miljard dollar.

Sjef Kerkhofs, managing director bij daily dialogues, volgt de ontwikkelingen rond social media op de voet. De cijfers van App Annie liggen volgens hem in lijn met de verwachtingen. „De toenemende bestedingen in social apps zijn zeker niet verrassend. Je hoeft alleen maar naar het aantal diensten en producten  te kijken dat door de social platformen wordt gelanceerd, om te snappen welke kant het op gaat. Ook in Nederland. De consument raakt steeds meer gewend aan aankopen binnen social media en de platformen spelen er steeds beter op in."

Tijdsbesteding aan social media
Gebruikers besteden volgens bureau App Annie ook steeds meer tijd aan social media. Dat is in drie jaar met zo'n 30 procent toegenomen. Wel lijkt dit jaar iets lager uit te komen dan 2020 tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. Het effect van corona is goed te zien in onderstaand grafiekje dat wereldwijd het aantal bestede uren op social media aangeeft:

„Het is mooi om te zien dat het effect van corona op social media-activiteit zo duidelijk uit het onderzoek naar voren komt," zegt Kerkhofs, die een zelfde trend signaleerde in zijn artikel 'Gaan we detoxen op social media na corona?'. „In de tijd dat iedereen thuis zat, vierden social media hoogtij. Dat lijkt nu iets af te zwakken. Als marketeers moeten we er rekening mee houden dat gebruikers de komende maanden wat minder actief zullen zijn op social media."

Azië loopt met social media voorop
Uit het rapport van App Annie blijkt dat Azië vooroploopt als het gaat om social media. India is het land met de meeste downloads in de eerste helft van 2021; dat aantal ligt vijf keer hoger dan in de VS. Na India en de VS volgen Indonesië, Brazilië en China. Bij de bestedingen staan de VS, Japan en China bovenaan met gezamenlijk 60 procent van de bestedingen in social apps.

Er zijn ook grote verschillen als het gaat om de hoeveel tijd die mensen besteden aan social apps. Wereldwijd gezien gebeurt dat voor 60 procent in Azië. China staat op de eerste plaats gevolgd door India. Op plaats drie en vier staan Brazilië en de VS. Opvallend is dat er bij de eerste zestien geen West-Europese landen staan als het gaat om tijdsbesteding aan social apps. Italië staat op de zeventiende plek, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

Kerkhofs heeft er wel een verklaring voor waarom Azië vooroploopt. „Ten eerste is er centralisatie in veel Aziatische landen (China voorop), waar de overheid zeer nadrukkelijk de wens heeft om leading te zijn in technologie en internet. In Europa is alles veel meer gefragmenteerd tussen aanbieders. Daarnaast zie je dat in China en andere Aziatische landen het gebruik van smartphones voorloopt op Europa, dat is wellicht nog wel de voornaamste reden waarom het gebruik van social media daar sneller gegroeid is en sneller vercommercialiseert. Dat zal in Europa zeker ook gebeuren, maar in een ander tempo."

Livestreaming wereldwijde trend
Een snel opkomende wereldwijde trend bij social media is livestreaming. Social media die livestreaming aanbieden, krijgen 75 procent van de bestedingen (binnen de top 25 apps, gemeten in de eerst helft van 2021). Livestreaming zal in de toekomst voor flinke groei zorgen, verwacht App Annie. Gaan we dat ook in Nederland zien? „Absoluut," reageert Kerkhofs. „Je ziet op social media een enorme strijd ontstaan tussen de grote platformen voor het binden van de 'creators'. Alle grote platformen, van Facebook tot TikTok, hebben fondsen in het leven geroepen om livestreaming creators financieel beter te laten worden van hun werk. Elk platform wil de beste creators binden. De commercialisatie van social media zit hem met name op dat vlak. Gebruikers die via de social platformen creators betalen voor het krijgen van livestreaming content. Op dit moment is TikTok natuurlijk hét platform als het aankomt op livestreaming video. Deze trend is onomkeerbaar en zal enkel nog verder doorzetten.''

Ook steeds meer Nederlandse bedrijven zetten op livestreaming in. Niet elk platform is voor elk bedrijf geschikt en je moet er stil bij staan hoe je het wil doen. „Het onderwerp van je bedrijf (je product/dienst) en de doelgroep moeten aansluiten op het platform. Zo zie je bijvoorbeeld dat merken als BALR en Ajax in Nederland al actief met livestreaming aan de slag zijn gegaan. Omdat ze in de urban of event georiënteerde hoek zitten, ligt livestreaming voor de hand. Maar, ook merken zoals Hunkemöller hebben in het verleden actief livestreaming ingezet (via bijvoorbeeld Facebook) om fashion shows te streamen. Ook dat is, zeker in tijden van corona, erg interessant."

Favoriete apps van consumenten
Wereldwijd zijn er wat verschuivingen in de populariteit van social apps. Bij het aantal downloads staat TikTok bovenaan, gevolgd door Instagram, Facebook, WhatsApp en Telegram. Opvallend is dat Instagram blijft stijgen. Facebook moet een plaatsje inleveren en vooral Facebook Messenger staat flink lager. Iets anders ligt het bij de tijdsbesteding per app wereldwijd in de eerste helft van 2021. Dan staat YouTube op de eerste plaats met daarna Facebook, WhatsApp en Instagram. Consumenten kiezen, zo blijkt uit het onderzoek, voor een video-first ervaring, waar content-makers van profiteren.

Een opvallende stijger wereldwijd is Twitch. Nu zijn er 30 miljoen dagelijkse gebruikers; begin 2020 waren dat er 17,5 miljoen. De groei is vooral in Azië. Twitch is populair onder gamers, maar inmiddels zijn er ook veel andere bezoekers. Tijdens de coronapandemie kwamen veel mensen naar Twitch vanwege de live en interactieve content. Ook Snapchat zit wereldwijd in de lift.

Kerkhofs verwacht dat ook in Nederland social media verder zullen groeien. „De platformen die je momenteel ziet groeien qua spend op social media, zijn de platformen die actief inzetten op het 'gifting mechanisme' voor creators. Met andere woorden, de mogelijkheid voor gebruikers om creators financieel te steunen. Denk daarbij vooral aan platformen als TikTok en Twitch inderdaad. Snapchat is ook een belangrijke speler natuurlijk, maar heeft wel wat minder tractie dan TikTok, ook in Nederland."


By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news