Candid. Platform
for growth.

Wordt ‘à la carte’ het nieuwe tv-kijken?

Wordt ‘à la carte’ het nieuwe tv-kijken?
Redacteur: Heleen Scheurwater

 

Dat lineair televisie kijken onder druk staat, is een feit. Maar wat is de volgende stap? Daarover verschillen de meningen. T-Mobile is ervan overtuigd dat hun nieuwe à la carte-service KNIPPR dé nieuwe manier van televisie kijken is. Maar dit model lijkt de doodsteek te zijn voor veel, met name kleine, themakanalen.

 
Maximale keuzevrijheid
KNIPPR biedt kabelvrije interactieve televisie en zou maximale keuzevrijheid geven als het gaat om het samenstellen van een televisie-abonnement. Voor 10,99 euro krijg je een basisaanbod met daarin zestien zenders. Aan dit aanbod kun je naar eigen inzicht zenders toevoegen. De prijs per zender varieert van 0,65 tot 1,99 euro. Deze extra zenders kun je maandelijks aanpassen.

 
Politiek bemoeit zich ermee
Een model waar veel om te doen is. Zelfs de politiek bemoeit zich er mee. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap vroeg het Commissariaat voor de Media onderzoek te doen naar de behoefte van de consument aan een à la carte systeem en de ervaringen met dit systeem in het buitenland. Maar bij KNIPPR zijn ze er wel uit: à la carte is de toekomst. ,,We zijn pas een paar weken bezig, maar je ziet nu al dat het goed loopt,” zegt Johan Trouwborst, manager KNIPPR. ,,We krijgen positieve recensies, helemaal nadat de app voor Apple TV aan onze service is toegevoegd. Daarmee is de keuzevrijheid voor de consument bij ons optimaal: je bepaalt niet alleen zelf welke zenders je in je abonnement opneemt, maar je bepaalt ook via welk device je die bekijkt. Je bent niet langer afhankelijk van een decoder.’’ Wat Trouwborst betreft is à la carte de toekomst. ,,Dat lijkt me heel logisch. In een restaurant bestel je toch ook geen hele koe? Je betaalt alleen voor dat stukje dat je op je bord krijgt”.

 
De nek omdraaien
Maar niet iedereen is zo enthousiast over à la carte televisie kijken. De kleinere themakanalen zien deze ontwikkeling met lede ogen aan. Want bij dit model lijkt het voor hen praktisch onmogelijk om het hoofd boven water te houden. ,,Het gaat absoluut de doodsteek zijn voor de kleine themakanalen,” aldus Marc Putman, voorzitter van branchevereniging Themaned waarin een aantal Nederlandse themakanalen is verenigd. ,,Die zijn simpelweg niet meer in staat om hun investering terug te verdienen want het bereik zal voor hen vele malen kleiner worden. De prijs voor zo’n zender wordt dan zo hoog dat een consument dat er nooit voor gaat betalen. Overigens geldt dat ook voor de grote en middelgrote partijen hoor: RTL, MTV, Viacom, Discovery. Die gaan het ook voelen. Maar de kleintjes zal zeker de nek omgedraaid worden.”

 
‘Precies kanalen die jou interesseren’
Een toekomstscenario dat Johan Trouwborst absoluut niet herkent. ,,Daar kijken wij echt anders tegenaan. Sterker nog: het tegenovergestelde zou waar kunnen zijn. KNIPPR is een platform waarbij het voor consumenten heel laagdrempelig is om een kleiner themakanaal in het pakket op te nemen. De meeste themakanalen zijn nu opgenomen in een pluspakket en hebben daarmee een relatief laag bereik. Slechts een klein percentage van de consumenten kiest voor een pluspakket. Dat bereik wordt bij KNIPPR dus juist veel groter, want je hebt geen pluspakket meer nodig.’’ Bovendien is het volgens Trouwborst voor de klant financieel gezien ook veel laagdrempeliger. ,,Een pluspakket kost al snel zo’n 15 euro extra. Veel consumenten zullen best bepaalde zenders uit zo’n pluspakket willen kijken, maar besluiten het niet te doen vanwege de prijs. Bij à la carte kun je precies die kanalen toevoegen die jou interesseren. Daarmee maak je het financieel veel laagdrempeliger en groeit je bereik enorm.”

 
Niet relevant en totaal naïef
,,Laat ik benadrukken dat wij het idee achter het à la carte kijken juist toejuichen,” aldus Putman. ,,Het is altijd goed om een consument maximale keuzevrijheid te bieden. Daarnaast is het ook zeker goed om het traditionele systeem met een betaalpakket tegen de huidige voorwaarden eens goed tegen het licht te houden: is dit nog wel relevant à la 2016? Maar à la carte is simpelweg niet de oplossing. Het model is niet relevant en totaal naïef. Wanneer je een consument vraagt of hij keuzevrijheid wil, dan zegt hij natuurlijk ‘Ja! Dat heb ik altijd al gewild!’, maar in praktijk is het maar de vraag hoe goed dit voor diezelfde consument gaat werken. Negen van de tien kijkers weten welk programma ze zien, maar hebben geen idee naar welke zender ze kijken. Hoe weet je dan welke zender je moet kiezen?” Bovendien wil de consument in zijn ogen wel keuzevrijheid, maar dat mag absoluut niet meer gaan kosten. ,,En dat is bij à la carte op dit moment zeker het geval. Het is dus maar de vraag hoe goed de consument hiermee bediend wordt. Dat blijkt ook wel uit de ervaringen in het buitenland. Het model is nog nergens succesvol geworden. In Israël is men er volledig mee gestopt en in Zweden is na de invoering van à la carte het totaalpakket juist populairder geworden. Het lijkt dus een goed idee dat inspeelt op de behoeftes van de consument, maar in de praktijk is het effect marginaal en maakt het de branche kapot. Het schiet het doel van keuzevrijheid totaal voorbij.’’

 
Kabelaars: à la carte is nog relatief duur
Ook bij NLkabel, de branchevereniging voor Nederlandse kabelbedrijven, wordt de ontwikkeling van à la carte televisie goed in de gaten gehouden. ,,We zien deze ontwikkeling met interesse tegemoet,” aldus Wilma Koetje, contentmanager bij Nlkabel. ,, We zijn erg benieuwd hoe de consument reageert en wat deze gaat doen. Dat is heel moeilijk te voorspellen, maar er zal hoe dan ook altijd een afweging gemaakt worden wat het goedkoopste is. En op dit moment is à la carte nog relatief duur. Een extra zender bij KNIPPR kost gemiddeld een euro. Dan kom je al snel boven het bedrag uit dat je moet betalen voor een basispakket bij een van de kabelaars.’’ Dan zal een consument toch eerder voor een breed pakket kiezen, denkt ze. ,,Je hoeft immers niet te kijken naar de zenders die je niet interesseren. Ik vraag me af of de klanten hier al in grote aantallen aan toe zijn. Mijn idee is dat ze over het algemeen tevreden zijn met de bestaande pakketten en nog niet heel snel de overstap zullen maken. KNIPPR is een mooie testcase om te kijken of Nederland klaar is voor à la carte, maar ik zie de Nederlandse kabelaars niet massaal overstappen op ditzelfde principe. Die zullen voorlopig blijven doen wat ze doen.”

 
Grote gevolgen voor kleine themakanalen
Hoe het lineaire televisie kijken zich zal ontwikkelen, blijft nog altijd koffiedik kijken. Maar dat à la carte desastreuze gevolgen zal hebben voor de kleine themakanalen is voor Marc Putman een gegeven. ,,Het is gewoon niet de oplossing. Ook niet voor de consument. Dus we zien het echt niet gebeuren dat volgend jaar ineens iedereen massaal aan de à la carte is en alle themakanalen zijn omgevallen. Wat dat betreft maken we ons veel meer zorgen om de macht van de twee grootste kabelaars in Nederland. Het duopolie van Ziggo en KPN is een veel groter en reëler punt van zorg.”