Candid. Platform
for growth.

The Passion is het Glazen Huis van de toekomst

The-Passion-cast-201910062

Nu het Glazen Huis van 3FM niet meer bestaat, lijkt The Passion de rol als publiekstrekker voor steden over te nemen. In Dordrecht is het mediaspektakel groter dan ooit.

Dat ook christenen een fraai stukje marketing kunnen bedrijven bewijst The Passion. Wat in 2011 begon als muzikale paasvertelling van EO en KRO-NCRV is uitgegroeid tot een nationaal gebeuren dat zich kan meten met andere evenementen als het Eurovisie Songfestival of de intocht van Sinterklaas. Iedereen heeft er een mening over, al gaat het hierbij niet over de keuze van het liedje of de kleur van de Pieten, maar vooral over wie welke rol gaat vertolken. In Dordrecht zelf wordt bijvoorbeeld druk gespeculeerd over de route die het gedragen kruis door de stad aflegt.

Spanning opvoeren

Via landelijke en lokale media weten de omroepen de spanning op te voeren en van elke brok nieuwe informatie die wordt prijsgegeven nieuws te maken. Van de bekendmaking van de rollen van Jezus (Edwin Jonker), Maria (Edsilia Rombley) of bad boy Barabas (JeBroer) tot de eerste repetities of de bekendmaking van de nummers. Of wat te denken van de trailer waarin The Passion zijn komst aankondigt. Alsof John de Mol het nieuwe seizoen van The Voice lanceert. 


Lokale helden
Op de website van het evenement telt een digitale klok af tot de start. In de regionale en Dordtse media regent het voorbeschouwingen en achtergrondverhalen. Over het programma, over lokale helden als RTL-nieuwslezer Antoin Peeters en zanger Nielson die wel of niet een rolletje spelen, over toeschouwers die uit heel Nederland naar Dordrecht reizen, zelfs per boot over de rivier, en over ouderen die in de hele stad bij elkaar komen om op grote schermen naar The Passion te kijken.


Ideaal decor
Dordt lijkt dit jaar het ideale decor voor het spektakel. De stad viert in 2018 en 2019 dat het vierhonderd jaar geleden gastheer was van de beroemde Synode van Dordrecht, waar het beruchte dispuut tussen Remonstranten en Contraremonstranten werd beslecht en de opdracht werd gegeven tot de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Een revolutie voor het christelijke geloof en voor de Nederlandse taal.

De gemeente heeft alles uit de kast gehaald om deze editie bijzonder te maken. Het hoofdpodium komt te liggen aan de voet van de middeleeuwse Grote Kerk, op pontons in een jachthaven die speciaal voor deze gelegenheid is vrijgemaakt van schepen. Daar kunnen 15.000 mensen het spektakel bijwonen. Daarnaast staan er schermen op horecapleinen en staan er toeschouwers langs de route die het kruis aflegt. Gebouwen langs die route zijn speciaal nog even schoongespoten om Dordrecht er op zijn mooist uit te laten zien op de landelijke tv.


Citymarketing
Op deze manier wordt het binnenhalen van The Passion het toppunt van citymarketing. Alle ogen van Nederland zijn op Witte Donderdag gericht op Dordrecht. Elk jaar trekt de uitzending meer kijkers. In 2011 slechts 980.00, maar de laatste jaren meer dan 3 miljoen. Nu zal de Amsterdamse Bijlmer, het decor in 2018, nou niet direct meer toeristen gaan trekken, maar eerdere 'speelsteden' zoals Gouda, Groningen, Amersfoort of Leeuwarden - een jaar daarna cultureel hoofdstad van Europa - wisten met de uitzending hun historische binnensteden onder de aandacht van het grote publiek te brengen.


Glazen Huis
Wat dat betreft komt The Passion in een mooi rijtje van events die steden graag willen binnenhalen, zoals Koningsdag, de landelijke Sinterklaasintocht en voorheen het Glazen Huis.Ook de dj's die zich rond kerst voor een goed doel lieten opsluiten om te vasten trokken duizenden mensen uit het hele land naar de stad, zorgden voor volle pleinen en een hele hoop extra omzet en publiciteit.

Dordt mocht in 2014 de eerste Koningsdag nieuwe stijl organiseren en in 2011 de landelijke intocht van Sinterklaas. In beide gevallen was de historische binnenstad met ruim duizend monumenten het stralende middelpunt. De cijfers bewezen dat dit werkt: daarna nam het toerisme met 60 procent toe.

Nu completeert The Passion het rijtje. Nu het Glazen Huis - sowieso in populariteit afgenomen de laatste jaren - is gestopt, kan de muzikale paasvertelling deze rol de komende jaren met verve overnemen.

Foto EO

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.