Candid. Platform
for growth.

Radiocijfers: Qmusic stapje dichterbij 538 in zomermaanden

radio

De zomercijfers in de radiomarkt geven wisselende stemmingen bij Talpa en blije gezichten bij Qmusic. 

Vrij stabiele luistercijfers in de periode juni/juli 2019. Althans bij 10+, zeg maar het grote gemiddelde. In de commerciële doelgroep 20-49 zijn er meer verschuivingen en uitschieters in de indexen. Het enige juichpersbericht komt deze keer van Qmusic en dat is best terecht. Want in 20-49 is Qmusic de nummer twee met een groeiend marktaandeel van 15,4, waar marktleider Radio 538 daalt naar 16,8. Ofwel Qmusic wint 10 procent en 538 verliest 11 procent ten opzichte van vorig jaar. In die voor adverteerders belangrijke doelgroep kruipt Qmusic dus weer wat dichterbij, al is het verschil nog behoorlijk.

Eerder gaven radio-experts aan dat Radio 538 best optimistisch mag zijn, want de cijfers in de ochtend zijn niet dramatisch achteruitgegaan sinds het vertrek van Evers.Maar de juni/juli-cijfers geven misschien toch wat meer reden tot zorg.

Nieuwe marktleider
Terug naar 10+, waar NPO Radio 2 de nieuwe marktleider is met een marktaandeel van 11,8. Ook daar heeft Radio 538 dus geen reden tot juichen. Het aandeel van de Talpa-zender daalt, zij het licht, naar 11,5 procent. Qmusic en Radio 10 zijn de stijgers van de laatste maanden en ze ontlopen elkaar niet veel. Qmusic is derde met 9,8 procent, Radio 10 vierde met 9,4 procent.

De zorgenkindjes van de laatste tijd, Radio Veronica en 3FM, lijken het ergste achter de rug te hebben. Veronica staat stabiel op 3,3, 3FM daalt 'slechts' met 7 procent naar 2,7 procent, waar in 20-49 wel weer een forse daling van 20 procent wordt genoteerd. Sublime is procentueel de grootste stijger van 0,7 naar 0,9 procent (index 129). Dat geldt ook voor de doelgroep 20-49, waar Sublime zelfs 43 procent stijgt en op 1 procent marktaandeel uitkomt. We zien het voor ons dat meer mensen in de zomer in de auto - open dak of raampje open - afstemmen op de relaxte jazz en funk klanken.

Alle cijfers staan hier.

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.