Candid. Platform
for growth.

NPO profiteert flink van Olympische Spelen, maar Eurosport minder

NPO profiteert flink van Olympische Spelen, maar Eurosport minder
Door Linda Haring

Dit jaar was het eerste jaar, dat de NOS niet de eerste uitzendrechten van de Olympische Winterspelen, maar een sublicentie had. Had dat gevolgen voor de kijkcijfers?  

 
We schreven het al eerder; de eerste uitzendrechten werden door Discovery Networks (waar Eurosport onder valt) voor twee Zomer- en twee Winterspelen bemachtigd. Er schijnt circa 1,3 miljard mee gemoeid te zijn. Gevolg is, dat de publieke omroep minder tv-kijkers getrokken heeft, maar meer online bezoekers aan zich heeft weten te binden. De Nederlandse kijker stemde toch oud en vertrouwd op de publieke omroep af om naar de Olympische uitzendingen te kijken in plaats van naar Eurosport. Qua kijkcijfers heeft NPO fors geprofiteerd van de vele kijkers die op de Spelen afstemden, de NPO zag het marktaandeel van NPO 1 in de periode van de Spelen groeien naar 32,3 procent, doelgroep 6+, tijdvak 2-26 uur, waar het aandeel in januari 2018 op 21,9 procent lag. Eurosport daarentegen heeft minder van de eerste uitzendrechten geprofiteerd en zag geen groei in overall aandeel ten opzichte van januari, deze cijfers zijn respectievelijk 0,9 procent, doelgroep 6+, tijdvak 2-26 uur, periode Olympische Winterspelen versus januari 2018 1,0 procent, doelgroep 6+, tijdvak 2-26 uur.

 
Minder kijkers in VS
De daling in kijkers is niet alleen in Nederland waargenomen, maar ook in Amerika. NBC zag hetzelfde gebeuren. De interesse voor traditionele televisie is dalende en het kijken van videocontent via websites en apps neemt toe. Opgemerkt dient wel te worden, dat veel van de, met name goed bekeken, schaatsuitzendingen midden op de dag uitgezonden werden en veel mensen ook op werk waren en niet in staat om televisie te kijken en dan genoodzaakt zijn om online of via een app te kijken.

Ander fenomeen is ook, dat er meer keus is voor de kijker om te bepalen hoe de kijker zijn kijktijd verdeeld. Sportliefhebbers zullen afstemmen op de Spelen en dan met name op populaire sporten, waar sportief succes geboekt kan worden door landgenoten, maar een wedstrijd curling zal minder kijkers weten te trekken. Alhoewel het toch ook bijzonder blijft, dat juist bij deze sport de Russische curler Alexander Kroesjelnitski op doping betrapt is. Ga je dan harder vegen met je borstel of glij je beter over het ijs?

Daarnaast is er ook grote concurrentie van onder andere Netflix en andere on-demand diensten. De niet-sportliefhebber stemt liever af of de traditionele televisie of zoekt zijn of haar favoriete serie op Netflix, Videoland of Amazon Prime op.

Niet getreurd voor de NPO, want er heeft nog steeds een miljoenenpubliek op afgestemd, naar de Spelen in zijn totaliteit hebben 12,6 miljoen kijkers gekeken van 6 jaar en ouder en voor een periode van minimaal 5 minuten of langer (daling van 10 procent t.o.v. 2014). De Winterspelen in Sotsji hadden in 2014 meer kijkers, namelijk 14 miljoen. Het aantal unieke bezoekers van de Olympische site en de app groeide van 6,1 miljoen in Sotsji tot 9,5 miljoen in Pyeongchang (groei 156 procent). Op donderdag 15 februari (10 km schaatsen heren), bezochten 1,5 miljoen Nederlanders de Olympische subsite van de NOS). Online waren er ook meer unieke bezoekers, namelijk 1,5 miljoen versus 0,23 in Sotsji!

 
Verdiensten: donkere wolken
Ondanks het grote schaatssucces op de Spelen blijkt het moeilijk om sponsors aan de schaatssport te koppelen en hangen er donkere wolken boven de Nederlandse schaatssport. Voordat de Spelen begonnen werd al bekend, dat Jorien ter Mors (1.000 meter goud en relay shorttrack brons) en Anice Das na de Olympische Winterspelen in Pyeongchang op zoek naar een nieuwe sponsor moeten. Hun sponsor AfterPay (achteraf betalen bij webwinkels), stopt na vijf jaar met het sponsoren van de schaatsploeg.

 
Sponsors vinden voor de lange termijn
Ook deze Spelen heeft de Nederlandse schaatsploeg weer laten zien hoe succesvol en dominant ze op de ijzers zijn, maar ook Sven Kramer verbaast zich over de financiële malaise bij een deel van de teams door het wegvallen van geldschieters. De Lotto-Jumbo-ploeg waar Sven Kramer onderdeel vanuit maakt is een positieve uitzondering. Om de sport op niveau te houden is het van belang, dat de teams sponsors vinden die zich voor langere tijd aan zich weten te binden voor stabiliteit en mogelijkheden, zeker aangezien de concurrentie in het schaatsen steeds verder toeneemt.

 
Lees hier ook:
https://www.frank.news/2018/02/27/nos-nog-jaren-vooruit-uitzenden-olympische-spelen/