Candid. Platform
for growth.

‘Linda.nl moet hét grootste nieuwsplatform voor vrouwen worden’

Jildou

Linda viert deze week een jubileum met het 200e nummer van het tijdschrift. Maar Linda is veel meer dan dat. Creatief directeur Jildou van der Bijl heeft grote ambities met het platform Linda.nl. 'We gaan er in investeren, zowel in content, marketing intelligence als mensen'. 

Een 200e nummer vieren midden in de lockdown is niet makkelijk. Er was dinsdagochtend een presentatie aan het bedrijf via Teams. ,,We hebben wat filmpjes bij elkaar gescharreld om er toch iets feestelijks van te maken. We willen er even bij stilstaan. Maar ik mis de mensen om me heen heel erg. Via zo'n scherm is er gewoon minder emotie. We zeggen steeds tegen elkaar: we vieren het wel als het weer kan. Wanneer dat is, daar durf ik eigenlijk niets over te zeggen. De lezers kunnen wel een overnachting in Hotel de L'Europe winnen, dat voor één keer Hotel de L'inda. wordt, maar ook daarvan weten we niet wanneer we dat kunnen aanbieden. Je mist dus iets van het momentum."

Jildou was twaalf jaar hoofdredacteur van het magazine en creatief directeur. In 2019 gaf ze de leiding van het blad over aan Karin Swerink en werd ze zelf, naast creatief directeur van Linda, ook creatief verantwoordelijk - samen met Linda de Mol - voor tv-zender NET5. Vlak daarvoor was de uitgeverij gekocht door Talpa Network. Hoe was het om het blad een beetje los te laten? ,,Ik had al mijn adressen- en fotoboeken, gedachten en ideeën zo ongeveer gebruikt. Alles wat ik wilde vertellen, zat wel in het blad. Dan is het tijd dat er iemand anders komt. Dat is beter voor mij en ook voor het blad. Maar het was niet makkelijk. Op een gegeven moment adem je Linda. Ik ben blij dat Karin het heeft overgenomen. Zij en haar team zijn heel goed en ik wil niet over haar schouder meekijken. Het is een bepaalde balans zoeken. Soms denk ik als ik het blad zie: dat zou ik misschien anders doen. Dat is volgens mij logisch als je het zo lang hebt gedaan en nog steeds bij Linda werkt."

Ladies Night
Lineaire tv was een heel nieuwe ervaring. ,,Daar zijn Linda en ik vol enthousiasme ingegaan. Alleen het heeft een lange adem nodig en kost heel veel geld. In coronatijd is het lastig, want we hebben er nu niet genoeg budget voor. We zijn erg aan het kijken hoe de twee merken van elkaar kunnen profiteren en er beter van worden. Het is heel leuk om dramaseries mee te mogen ontwikkelen en de talkshow Ladies Night. Het is heel jammer dat die talkshow niet is geworden wat wij ervan hoopten."


,,Soms denk ik als ik het blad zie: dat zou ik misschien anders doen"

Het verschil met het blad is dat je voor een tv-zender voor een nóg bredere doelgroep werkt, legt Jildou uit. ,,We willen kwaliteit voor de massa maken bij Linda én NET5. Die doelgroepen zijn niet één op één hetzelfde, ook al lezen ze en kijken ze tv. Als je tv kijkt dan wil je toch hele vertrouwde dingen zien, hebben we gemerkt. Met een magazine wil je juist erg verrassen. Daar wil je én vertrouwde dingen én iets nieuws zien. Ik heb ontzettend veel geleerd tot nu toe en die ervaring neem ik weer mee bij de volgende stappen voor NET5. De dramaserie 'De K van Karlijn' die we hebben ontwikkeld, loopt goed. Nu zijn we bezig met een dramaserie voor het najaar. We zitten middenin scripts en casting. Daarnaast kijken we naar one offs, eenmalige documentaires, zoals we vorig jaar gedaan hebben met 'Antonie & Merlijn: 10 jaar later' en de docu over Marc de Hond, 'Tot de dood ons scheidt'. Maandag was er Britney Spears."

De samenwerking tussen de verschillende platforms is belangrijk, bijvoorbeeld tussen Linda.nl en NET5, maar ook met het magazine. ,,We kijken steeds welke content we waar plaatsen in al die kanalen die we tot onze beschikking hebben."

Cycli
Is de Linda.lezer van het eerste uur (in 2003) ook nog de lezer van nu? Jildou denkt dat het om cycli gaat. Je leest het blad een aantal jaren. ,,Er is wel een harde kern, maar die is niet zo groot. We willen Linda. maken voor alle leuke vrouwen van Nederland. Gemiddeld kopen vrouwen drie à vier keer per jaar Linda., naast de abonnees."

De lezers liepen in ieder geval niet weg in coronatijd. Linda. heeft een goed jaar gedraaid, al was het natuurlijk aanpassen aan de omstandigheden. ,,Mensen gingen meer lezen, dus werden er meer bladen verkocht. Nu is het weer lastiger in de losse verkoop, want er zijn 1.800 van onze verkooppunten dicht. In het algemeen zijn we heel tevreden, onze cijfers blijven stabiel. Ook de januaricijfers zien er goed uit. Linda. wordt nu meer online verkocht via onze eigen site en bol.com. Consumenten vinden hun weg op die manier, dat was voor coronatijd helemaal niet zo. Qua abonnees is er index 100. Het kan zijn dat Linda. een kleine luxe is. Je kan minder weg of uit en gunt jezelf een mooi blad."

Nieuwsurgentie
Vorig jaar waren er organisatorische aanpassingen, tijdelijke contracten werden bijvoorbeeld niet verlengd. Na die pas op de plaats, heeft Linda. weer ambities voor 2021. Linda.nl staat daarbij centraal. ,,Linda.nl is begonnen als Lindanieuws in 2013, daarna kwam er Linda.TV bij. We hebben het omgedoopt in Linda.nl. We zagen dat we in de loop van de tijd wat minder newsy werden, ook omdat we zoveel doen. Eigen videoseries, podcasts. We hebben nu een plan gemaakt voor Linda.nl om weer meer de nieuwsurgentie, nieuws met lef en liefde, voorop te stellen. Linda.nl moet hét nieuwsplatform voor vrouwen zijn. Dat zijn we nog niet genoeg en dus gaan we daar in investeren. Zowel in content, met bijvoorbeeld een betere samenwerking met het ANP, als marketing intelligence. We moeten onze adverteerders nog beter laten zien wie zij bereiken. We ontwikkelen nu een brandcampagne en zijn voorzichtig mensen aan het aannemen. Deze zomer moet dit wel zichtbaar zijn."

Branded content
Met alle kanalen waarop Linda. vrouwen bedient, blijven er dus nog altijd doelen en ambities. ,,We willen het grootste mediabedrijf zijn gericht op vrouwen en minder afhankelijk worden van Linda de Mol. Dat hebben we jaren geleden al zo afgesproken en zo hebben we ook al die extensies gelanceerd. Door Linda.nl te versterken en groter te maken, worden we meer een digital first bedrijf. Daarnaast kunnen we nog meer samenwerken met interessante partners. Zo hebben we afgelopen jaar het magazine 'Vrucht' gemaakt voor Albert Heijn en een modegids voor bol.com. Dat zijn soms ingewikkelde trajecten, maar het is heel leuk om voor dergelijke A-merken content te maken. Zij kunnen profiteren van bereik en kwaliteit, de consument staat altijd voorop. We kunnen de lat nog hoger leggen in branded content, dat die net zo goed is als onze Linda.-content."

Adverteerders vragen om branded content én bereik, dus het is een voordeel dat Linda. onderdeel is van Talpa Network. ,,Je kan radio en tv erbij zetten om dingen groter te maken. Dat hebben we met bol.com en Jumbo gedaan."

Michelle Obama
Terugkijkend op de 200 Linda.'s, wat was Jildou's favoriete nummer? Daarover moet ze nadenken. ,,Iets persoonlijker denk ik het nummer met Michelle Obama. Ik was toen zo trots dat zij uit alle aanvragen uit Europa voor Linda. had gekozen. Niet alleen vanwege print, maar ook de impact van onze online en social kanalen. Wij konden haar op de cover zetten en het was voor het eerst dat Linda er niet opstond. Het nummer verkocht ook nog eens heel goed. Ik dacht toen: kijk eens wat we allemaal bereikt hebben."

Credits cover en foto Jildou: Marc de Groot.