Candid. Platform
for growth.

Hoe kan 'Talpa Nieuws' een succes worden?

6-inside

Ergens in de loop van volgend jaar introduceert Talpa Network zijn eigen nieuwsapp die moet gaan concurreren met NU.nl, NOS, AD en Telegraaf. Wat zou 'Talpa Nieuws' moeten doen om te kunnen concurreren met de gevestigde orde?

John de Mol zat vorige week bij Pauw om onder meer uit te leggen dat hij later in 2019 met een eigen nieuwsapp komt, die volgens hem gaat voldoen aan wat de consument vraagt. Natuurlijk was afgelopen voorjaar al duidelijk dat Talpa Network met de aankoop van persbureau ANP - dat daarna een slimme zet deed met de acquisitie van fotobureau Hollandse Hoogte - een eigen nieuwsdienst wilde gaan opzetten. Misschien wordt het Talpa Nieuws, of Talpa News, misschien ook iets heel anders. Laten we het voor het gemak maar even Talpa Nieuws noemen. Dat moet gaan concurreren met de grootste online nieuwsplatforms in Nederland: NU.nl., NOS.nl, AD.nl en Telegraaf.nl. Wat is er voor nodig om die platforms met een miljoenenbereik en naam te overvleugelen of bij te houden?


1 Unieke content, vooral met entertainment
Een inkoppertje, maar Talpa Network zou daarmee wel eens voorsprong kunnen hebben op de anderen. Voor Talpa Network stond 2018 in het teken van het verder bouwen aan het netwerk met bijvoorbeeld de investering in Stuk TV. Komend jaar wordt het kijken naar hoe hij SBS6 eindelijk eens kan laten slagen, want daar heeft De Mol nog steeds een probleem met formats die mislukken en blockbuster films die worden onderbroken door Hart van Nederland. De Mol wil The Voice van RTL weghalen, zoals hij nu doet met Dance Dance Dance, een dansprogramma dat wél scoort. Voetbal Inside naar Veronica halen, was ook een succes, want de kijker is gewoon meegegaan en dat zal ook met The Voice gebeuren, als het lukt om onder contracten uit te komen.

Waarom is het hebben van succesvolle tv-formats op de eigen Talpa-zenders belangrijk voor het slagen van De Mols Talpa Nieuws? Om de eenvoudige reden dat je daarmee goede, eigen content in je nieuwsapp kan zetten en andersom de kijker/consument naar je tv-zenders kan krijgen.

Het is een gegeven dat sport en show de populairste pijlers zijn naast het algemene nieuws uit binnen- en buitenland. Talpa Network heeft eigen radiozenders als Radio 538 die regelmatig zelf nieuws maken of zijn, heeft met Hart van Nederland lokale nieuwscontent, met 6Inside een showrubriek die zowel op tv als online prima kan concurreren met RTL Boulevard, heeft straks nog meer 'sterren' in huis, de video's van StukTV én heeft de uitzendrechten van de Champions League, waarvan je live beelden en flitsen in je app kunt meenemen. En straks heb je misschien ook The Voice. Al dat unieke materiaal kun je heel goed in de Talpa Nieuws app zetten en pushen. Video en audio worden dominant. Met een - deels - videostrategie is AD.nl in korte tijd naar de top-3 van nieuwsmerken gegaan, terwijl het vijf jaar geleden nog niks was.

Talpa Network heeft dus veel mogelijkheden met entertainment en sport en kan zeker met entertainment een voorsprong op de andere nieuwssites (NU.nl, AD, Telegraaf) opbouwen die het veel van curatie moeten hebben en in shownieuws erg op elkaar lijken.


2 ANP Nieuws
Het is nog even de vraag wat er met het ANP gebeurt. Het lijkt niet zinvol om ANP te integreren in Talpa Nieuws, maar de twee kunnen uiteraard niet los van elkaar worden gezien. Komen de ANP-scoops als eerste bij Talpa Nieuws terecht? En hoe zit het met de concurrentie, die nog altijd behoorlijk afhankelijk is van ANP? Gooit Talpa de prijzen omhoog? Daar zijn nog veel vragen, maarduidelijk is dat Talpa hier voor de algemene nieuwsstroom een sterke troef in handen heeft. De nieuwsapp moet gaan voor kort, snel nieuws (tekst en video) en het ANP-nieuws anders verpakken dan de concullega's.


3 Personalisatie
Over de datastrategie van Talpa is al een en ander geschreven, maar volgens ceo Peter de Mönnink gaat dat allemaal volgens de GDPR-richtlijnen. Als ze bij Talpa meer over je mogen weten, kunnen ze daar heel goed je nieuwsfeed personaliseren. Het zou een belangrijke stap zijn (die NU.nl nu ook neemt).


4 De Talpa-media kunnen elkaar versterken
De Mol wil natuurlijk dat Nederlanders specifiek voor 'zijn' media kiezen. Het is zijn doel om ermee te kunnen concurreren met de Amerikaanse en straks ook Chinese techspelers, Zoals net al aangestipt: een 24/7 nieuwsapp kan de gebruiker met interessante content ook naar de andere platforms brengen: tv, radio, online en ook e-commerce. Net als punt 3 is dit natuurlijk ook heel interessant voor adverteerders.


5 Snelle redactie en state of the art techniek
Essentieel is dat bij Talpa Nieuws een snelle redactie en supertechniek hand in hand gaan. Snelheid geeft voorsprong. Dat kun je wel aan De Mol overlaten, die hierin fors kan investeren en dat ook doet.


6 Merk bouwen via de eigen kanalen
Ook geen rocket science. Dat Talpa Nieuws zich nog moet gaan bewijzen tussen de gevestigde orde is een feit en dat je aan het merk moet bouwen ook. Dat kost tijd, maar in feite moet je zorgen dat je met algoritmes zichtbaar wordt in de tijdlijn van gebruikers. Daarnaast kan Talpa alle eigen bestaande kanalen gebruiken om aan de naamsbekendheid te bouwen.


Slagingskans

Talpa Nieuws heeft een grote slagingskans en kan straks het verschil maken met eigen showbizz/entertainmentnieuws, video en eigen nieuws. Als eerste Nederlandse partij heeft Talpa die drie factoren echt op orde. Nu is het wachten op de officiële launch. Achter de schermen zijn de voorbereidingen al een tijdje aan de gang.

Extra fields