Candid. Platform
for growth.

Het tv-jaar van De Luizenmoeder en de mindere prestaties van RTL

luizenmoeder

2018 was het tv-jaar van De Luizenmoeder, een WK zonder Oranje en de mindere performance van RTL in geheel. 2019 wordt op de tv-reclamemarkt het jaar van de combi RTL/BrandDeli.

Stichting Kijkonderzoek (SKO) kwam maandag met de eerste rapportage over de kijktijd en marktaandelen op tv in 2018. Daar zitten nog niet de online kijkcijfers bij, die later in de maand verschijnen.


Kijktijd daalt minder snel
De tv-kijker zat in 2018 gemiddeld 173 minuten per dag voor de buis (2 uur en 53 minuten). Dit is een daling van 2,6 procent in vergelijking met 2017, maar de daling in de kijktijd is minder sterk dan vorig jaar: -3 procent. Het zijn best opvallende cijfers, gezien het feit dat we in 2018 een lange, warme droge zomer hadden. Wie keek er überhaupt tv? Het WK Voetbal was goed voor miljoenen kijkers, maar door afwezigheid van Oranje een minder succes. De Olympische Spelen heeft ook goed bijgedragen aan de kijktijd. Neem die twee grote evenementen weg en het is allemaal nog wat minder. Verder wordt de tv-kijker gemiddeld steeds ouder.


Uitgesteld kijken en Netflix
Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2018 naar bijna 10 procent, wat overeenkomt met 17 minuten per dag. In 2017 was dit nog 15 minuten per dag. Er wordt van de totale tv schermtijd van 188 minuten - de totale tijd die voor het televisiescherm werd doorgebracht - 32 minuten naar on demand diensten als Netflix en Videoland gekeken. Dat klinkt laag, terwijl er toch veel mensen series bingewatchen.


De Luizenmoeder
NPO had vorig jaar, nota bene op de noodlijdende zender NPO3, een onverwachte kijkcijferhit met De Luizenmoeder. De uitzending van 4 februari was zelfs het best bekeken programma van het jaarmet 4.745.000 kijkers. Ook uitgesteld wint De Luizenmoeder aflevering van die datum met ruim 2,3 miljoen kijkers. Wordt seizoen 2 net zo'n succes? Binnenkort begint de nieuwe reeks.

De halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en België van 10 juli was met bijna 4 miljoen kijkers het best bekeken sportprogramma.


RTL zakte weg…
2018 was duidelijk niet het jaar van RTL, met veel gedoe rond de oude én de nieuwe RTL Late Night en over het geheel wegzakkende kijkcijfers. Het marktaandeel van RTL Nederland daalde van 27,5 naar 24,7 procent in het avondtijdvak (18:00- 24:00 uur).

Maar ook de Publieke Omroep zag het aandeel dalen, zij het met 0,1 procent naar 34,8 procent. Talpa TV (voorheen SBS Broadcasting) daalde ook 0,1 procent in aandeel van 18,2 naar 18,1. NPO1 was de marktleider met sterke programma's als Boer Zoekt Vrouw, Wie is de Mol?, Heel Holland Bakt, Jinek en het eredivisievoetbal. Zowel gedurende de dag (22,0 procent) als in de avond (23,4 procent) stond NPO1 bovenaan. Daar lijkt ook dit jaar geen verandering in te komen met deze steady programmering, waar RTL4 en zeker SBS6 nog steeds zoekende zijn. Daarnaast kan de NPO uitkijken naar een mooi sportevenement: in juni speelt het Nederlands Elftal de finales van de nieuwe Nations League. Ongetwijfeld goed voor hoge kijkcijfers.

Als de drie grote zendergroepen dalen, dan moet er ook ergens een stijging zijn. Dat zat vooral bij wat de stichting SKO Light noemt: de kleinere, minder generieke tv-zenders. En daarnaast het on demand kijken. Dag-tv was in 2018 eveneens in opmars.

…maar slaat zijn slag op de reclamemarkt in 2019
Voor RTL was het de laatste maanden van dit jaar ook allemaal wat minder op de advertentiemarkt. Daar komt per direct dit jaar verandering in omdat RTL BrandDeli heeft overgenomen, dat de tv-blokken van de zenders van Discovery Network, FOX en Viacom verkoopt. RTL biedt daarmee een groter aanbod van spotzendtijd, branded partnerships en online (video en display) advertentieruimte.

Er ontstaat zo een groot blok op de tv-markt, waarin RTL samen met de Ster toch al domineerde. Een beetje vergelijkbaar met de radiomarkt, waar Talpa Network de dienst uitmaakt. Een handige move, maar het zal zeer waarschijnlijk ook de GRP-prijzen opdrijven. Tv wordt toch al duurder voor adverteerders in 2019. Tv-exploitanten zullen zeggen dat de GRP in Nederland toch al laag zijn - wat klopt - en media-adviseurs zullen melden dat hun klanten dan naar andere media gaan kijken. Ergens in het midden vinden ze elkaar wel weer.

RTL maakt voor nu een handige move op de tv-advertentiemarkt, nu er nog steeds bakken met geld mee te verdienen zijn, waar Talpa Network nu weer aan zet is om grote formats en meer bekende namen binnen te halen.

Andere manier van berekenen
Tot slot: SKO is begonnen met het anders berekenen van de marktaandelen. Voorheen werd de kijktijd van bijvoorbeeld harddisk en Smart TV meegenomen. SKO heeft dat geschrapt, omdat er via die apparaten steeds vaker andere dingen worden gedaan dan tv kijken.Vanaf nu kunnen we de marktaandelen van de tv-zenders niet meer vergelijken met de andere jaren. Dat is vooral prettig als je zender minder bekeken wordt. Het is voortaan 'TV Zendertotaal' in plaats van'Kijktotaal'.

We krijgen nu twee vormen van kijkgedrag: TV Zendertotaal voor de berekening van het zenderaandeel en TV Schermtijd, met alle kijktijd via het tv-scherm. 

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.