Candid. Platform
for growth.

Deniz Alkaç: 'Op Facebook zit je niet te wachten op 10 USP's van product X'

Deniz_Alkac

Deniz Alkaç zette vier jaar geleden productiehuis Bruut Amsterdam op omdat merken en bureaus wel millennials en Generation Z wilden bereiken, maar niet wisten hoe. Die markt wordt steeds volwassener. Toch is er ook nog veel onbekend. De online wetten volgens Alkaç: 'Eerst inspireren met lifestyle content waarin iemand zich herkent en pas later in de funnel alle ins en outs van je product vertellen'.


Bruut Amsterdam is een productiemaatschappij die online video en film ontwikkelt en produceert voor bureaus, merken en zenders. Het bedrijf wil zich verbinden met die moeilijk te bereiken doelgroep van millenials en Generation Z. Zij kijken geen tv meer en zitten niet te wachten op traditionele reclame.Vanuit die visie zette Deniz Alkaç (23) in 2014 Bruut Amsterdam op.

Daarvoor werkte hij al acht jaar in de media-industrie en zag deze wereld zo snel veranderen dat hij een switch maakte van radio naar video. Alkaç had eerst de ambitie om radio dj, om precies te zijn 'de nieuwe Giel Beelen' te worden. ,,Ik heb altijd een fascinatie gehad voor hoe hij het gesprek van de dag bepaalde met zijn programma. Dat wilde ik ook."


Onrust in de industrie

Op zijn vijftiende zat hij in het weekend bij de Veronica Radioschool, stopte met de middelbare school en begon met het interne opleidingstraject van BNN. Alkaç stroomde daarna door als radio-dj in opleiding bij 538/SLAM. Daar kwam de switch. ,,Terwijl ik in 2012 bij Radio 538 zat, merkte ik enorm veel onrust in de industrie. YouTube kwam net op en influencermarketing was nieuw. Met de komst van deze toen nog 'nieuwe' media, begon het voor steeds meer mensen, ongeacht of je vrienden bent met een zenderbaas, mogelijk te worden om een grote massa te bereiken. Ik vond dat erg interessant."

Bruut Amsterdam ontstond niet lang daarna, in 2014. ,,Op een dag belde één van mijn vrienden. Hij was net marketingmanager geworden vantelecomprovider Bliep, die zich richtte op jongeren. Voor het merk was hij op zoek naar een onorthodoxe lanceercampagne en hij vroeg zich af of ik hem daar bij kon en wilde helpen. Uiteindelijk maakten we samen The YouTube Battles: ik denk de eerste en grootste (live!) webserie destijds." Het was een groot succes en niet veel later stroomde zijn mailbox vol met de vraag of hij ook andere merken en bureaus met dit soort producties wilde helpen.


Werken met dynamische teams

Bruut Amsterdam bestaat nu uit verschillende regisseurs, creatieven en producers die op een dagelijkse basis met bureaus, merken en zenders aan video's, films, formats, campagnes en strategieën werken (showreel hier). Dat hoeven niet altijd hele jonge mensen te zijn, legt Alkaç uit. ,,Omdat we zeer uiteenlopend werk maken, proberen we zo veel mogelijk gebruik te maken met dynamische teams. Dat geeft ons de mogelijkheid om voor iedere productie met de beste mensen te werken. De gemiddelde leeftijd ligt bij ons wellicht wat lager dan bij traditionele productiehuizen, maar juist de samenwerking met wat meer ervaren en traditionele rotten uit het vak, leveren de mooiste dingen op."

Zoals voor Maybelline. ,,Daar ben ik nog altijd érg trots op. We maakten in New York een inspirerende serie portretten met influencers, genaamd 'The Make IT Happen Stories'. In elke aflevering vertelt een vrouwelijke influencer over haar ambitie, over dromen en durven doen. Ik denk dat deze serie erg goed inspeelt op het effect dat make-up bij meiden heeft: namelijk zelfverzekerdheid. De serie is 100 procent Maybelline, zonder dat we het over producten hoeven te hebben. Daarnaast produceerden we verschillende tutorials die inspeelden op trends en momenten en maakten tientallen 'snappy' make-up hacks die ook via SEO gevonden worden."


Inspireren met lifestyle content
Voor de doelgroep van millenials en generation Z is relevantie hét belangrijkste woord, zegt Alkaç. ,,Ik geloof dat de doelgroep die wij bedienen heel erg 'on-demand' kijkt. Iemand die door zijn Facebook timeline aan het scrollen is, zit niet te wachten op 10 USP's van product X. Die is op zoek naar kattenplaatjes, meme's en vakantiefoto's van zijn vrienden. Die kun je op dat moment veel beter inspireren met lifestyle content waarin hij of zij zich herkent en pas later in de funnel alle ins en outs van je product vertellen. Een goed voorbeeld daarvan is het hero, hub en help-model van Google."

Lekker kort
Nog een les van Alkaç: online video voor een jonge doelgroep zou kort moeten zijn. ,,Dat is absoluut niet zo. Voor RTL en Discovery Channel maakten we verschillende long form programma's - 15+ minuten - die duizenden tot miljoenen views haalden. Maar ook in dat geval geldt weer: het hangt er helemaal vanaf of je relevant bent én het vereist een andere manier van denken dan reclamemakers gewend zijn."

Millennials verschillen heel erg in hun gedrag vergeleken met Gen Z. Maar een gemene deler is vooral dat het online geen eenrichtingsverkeer meer kan zijn. ,,Op televisie was dat natuurlijk logisch, want het kon niet anders. Online iemand vertellen dat hij of zij je product moét kopen, werkt gewoon niet. Je moet luisteren, inspelen op trends en je kunt daardoor relevant zijn. Je moet iets aan iemands dag toevoegen en zijn of haar tijd waard zijn. Iédereen wil namelijk je aandacht."


Merken worden volwassen
Alkaç ziet merken daarin steeds volwassener worden. ,,Ik kwam onlangseen online video tegen die McDonald's en Volkswagen sámen hebben gemaakt. Ik denk dat dit een zeer interessante ontwikkeling is die we in de komende jaren nog wel vaker gaan zien: merken opereren steeds meer als zenders en komen er ook achter dat alléén over jezelf praten niet werkt. Samenwerkingen met andere merken opzoeken, is dan erg interessant en kan, zoals in het bovenstaande geval, erg goede content opleveren."


Spuiten & slikken van de buis

Er is voor adverteerders op de traditionele tv met gewone reclame weinig eer meer te behalen als ze de jonge doelgroep willen bereiken, maar dat geldt ook steeds meer voor programmacontent in de traditionele vorm. ,,Je schiet echt met hagel. Online kun je veel doelgerichter te werk gaan. Een scripted serie hoeft niet meer één aflevering van 25 minuten te zijn: online kan een kijker zelf bepalen hoeveel achtergrond hij van een karakter te weten wil komen bijvoorbeeld. Niet meer één lineaire aflevering van Spuiten & Slikken, maar items die je los kunt bekijken. Relevantie, relevantie, relevantie!"

Dat gebeurt nu dus ook met Spuiten & Slikken. Het programma is van de buis gehaald en straks alleen nog in onderdelen online te zien. Daar zal het beter tot zijn recht komen dan lineair. Had dat niet veel eerder moeten gebeuren? ,,Ik ken de overwegingen die de omroep gemaakt heeft niet, maar de NPO is een zeer grote organisatie. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om zo'n andere manier van maken door zo'n grote organisatie heen te krijgen."

Toch is Alkaç juist positief over de NPO. Ook wel eens verfrissend in tijden van forse kritiek op het functioneren van het bestel. ,,Ja, ik vind dat de NPO momenteel erg goed bezig is met de combinatie lineair en online. Niet alleen met Spuiten & Slikken, maar ook met #BOOS en het hele nieuwe online platform van NPO3.nl. Zeker als het gaat om online dramaseries loopt de NPO écht voor op de rest." 


Foto Deniz:  Henk-Jan Winkelmaat

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.