Candid. Platform
for growth.

Cultuursector krijgt nu ook korting op commerciële radio

cultuur

Via Ster & Cultuur kon de culturele sector met korting adverteren op de publieke radio en televisie. Dankzij de samenwerking tussen Talpa en mediabureau BBK Media kan dat nu ook op de commerciële radio.

​Culturele instellingen hebben vaak een beperkt mediabudget, waardoor het lastig is te adverteren op televisie en radio. Zeker prime time en op de meest populaire zenders. Dat kon eigenlijk alleen bij de publieke omroep.

Tot nu toe was de Ster bijna monopolist op het gebied van cultuuradvertenties op radio en tv. Dankzij speciale kortingen konden theaters, musea, concertzalen, non-profitorganisaties en culturele evenementen tijdens het speciale Ster & Cultuurblok toch een groot publiek bereiken.


Nek uitgestoken

Speciaal voor de culturele sector hebben salesbedrijf Talpa Media Solutions van mediabedrijf Talpa Network en gespecialiseerd mediabureau BBK Media een samenwerking opgezet. Via het Talpa BBK Cultuur Pakket kunnen culturele instellingen en non-profitorganisaties met hoge kortingen adverteren op de zenders Sublime FM en Classic FM en ook op publiekszender Sky Radio.

,,De doelgroep van culturele instellingen zit ook bij de commerciële zenders. We konden af en toe al wel eens een deal sluiten voor de individuele zenders, maar dit is de eerste keer dat we afspraken in pakketvorm maken. Daarmee steekt Talpa zijn nek uit. Voor de culturele sector betekent dit echt een uitbreiding van de advertentiemogelijkheden," zegt Hans Siebbeles van BBK Media.


Marktleider

BBK Media is een van de weinige gespecialiseerde mediabureaus voor de culturele sector. Het biedt ook onderzoek en creatie. Mediabedrijf Talpa Network heeft met Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Veronica vier grote radiozenders in handen.

Daarnaast verzorgt saleshuis Talpa Media Solutions de verkoop van zendtijd voor de zenders Classic FM, Sublime FM, 100% NL en Slam!. Samen bereiken deze acht zenders 8,2 miljoen Nederlanders en hebben ze een marktaandeel van 40 procent. Daarmee zijn ze marktleider.


Bereik
Via het cultuurpakket kunnen instellingen met hoge kortingen adverteren op de analoge radiozenders. Voor de zenders Classic FM en Sublime FM, waar een substantieel deel van de doelgroep naar luistert, kunnen ze voor minder dan een derde van de normale tarieven 400.000 luisteraars bereiken, onder wie 300.000 mensen die schouwburg en theater bezoeken. Omdat uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de luisteraars online radio beluisteren, is het voor een beetje meer ook mogelijk om de commercial online op een livestream uit te zenden.

Om een breder publiek te trekken is er een variant waarbij naast op die twee zenders ook op Sky Radio geadverteerd kan worden. Dat kan voor een derde van het normale tarief. Dan stijgt het bereik van de campagne naar 2,15 miljoen mensen, van wie iets meer dan de helft een theater of schouwburg bezoekt. Ook deze variant kan aangevuld worden met een digitaal pakket.


Meer zenders

,,Wij krijgen vaak de vraag van klanten of ze ook op Sky Radio kunnen adverteren. Vanwege deze tarieven wordt dat nu mogelijk," zegt Siebbeles. ,,In feite is dit een eerste stap. Wie weet kunnen we in de toekomst voor meer zenders van Talpa een dergelijke deal sluiten."

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.