Candid. Platform
for growth.

Amerikanen zien Disney+ als de echte Netflix-killer

binge_zap

Amerikaanse experts verwachten echt dat Netflix het moeilijk gaat krijgen als Disney+ eenmaal daar is. De introductie is op 12 november komt nu echt dichtbij. Ook analisten in de financiële markt zien de komst van de nieuwe streaming dienst als een gevaar voor Netflix. 

Bij het uitkomen van de financiële cijfers van Disney werd afgelopen week duidelijk dat het mediaconcern veel investeert in de VOD-dienst. Een analist van Needham voorspelt dat Disney+ de strijd in het betaalde video on demand aanbod gaat winnen en zeker in de States snel het marktleiderschap kan pakken. Ze voorspelt dat Disney+ tegen 2024 20 tot 30 miljoen Amerikaanse abonnees zal hebben en dat die voor het grootste deel overstappen van Netflix. De analist verwacht dat mensen voor hooguit twee of drie on demand diensten wil betalen, maar liever minder.

Dat komt allereerst door het geweldige contentaanbod – neem de Marvel series – zoals we al eerder schreven. Ten tweede is de prijs waarvoor Disney+ het allemaal wil doen voor veel Amerikanen interessant. Zijn Netflix, Amazon en Hulu nu nog de heilige drie-eenheid van VOD, Disney+ komt met een bundel waarbij consumenten ook ESPN+ en Hulu met advertenties voor 13 dollar per maand krijgen. Maar ze kunnen ook kiezen voor alleen Disney+ voor slechts 7 euro per maand.

Volgens dit artikel gaan Amerikaanse huishoudens straks massaal overstappen op Disney+ omdat ze filmklassiekers en de re-runs van oude series die Netflix biedt ook op Hulu kunnen zien. En natuurlijk heeft Netflix ook de eigen exclusieve series als Stranger Things, Orange is the new black en Black Mirror. Wat doe je dan als je die series wilt zien? Aangezien de nieuwe seizoenen rond dezelfde tijd op Netflix zijn gezet, kun je dan net zo goed een proefabonnement nemen en als je alles gezien hebt, zeg je het abonnement op.

Een op de tien
In Nederland zal eveneens met grote verwachtingen naar Disney+ worden uitgekeken. Nederland zou één van de testmarkten in Europa waar de VOD-dienst binnenkort te ontvangen is, dus wordt het Q1 volgend jaar – dat gaat waarschijnlijk niet meer lukken voor de Amerikaanse introductie - en het abonnement ligt hier rond de 6 euro per maand. De Nederlander zal de combinatie van lage prijs en killer-content heel aantrekkelijk vinden. Het is nog even afwachten of Disney+ al heel snel tractie kan maken en Netflix hier daadwerkelijk naar de kroon gaat steken.

Telecompaper publiceerde vorige week een onderzoek met als uitkomst dat bijna één op de tien Nederlanders van plan is om een abonnement te nemen op Disney+ zodra die naar Nederland komt. Een derde overweegt zo'n abonnement. Het zijn voorzichtige cijfers, want we zijn hier van: eerst zien, dan geloven. De respondenten verwachten verder dat Netflix en Videoland – nu de nummer 1 en 2 in de markt - klanten gaan verliezen aan Disney zodra dat bedrijf de VOD-markt betreedt. Met name jongeren maken dan de overstap, blijkt uit het onderzoek.

De Q2-kwartaalcijfers van Disney waren matig en dat had niet alleen te maken met minder bezoek aan de pretparken. Er wordt enorm geïnvesteerd in Disney+ en die kosten neemt Disney voor lief.

Dramatische cijfers
Hoe is de temperatuur ondertussen bij Netflix? Volgens The Verge verliest de marktleider naast favoriete shows en kijkers ook vertrouwen. De in juli gepubliceerde tweedekwartaalcijfers waren dramatisch en met name de situatie in de VS is zorgelijk, terwijl Disney+ nog niet eens begonnen is. Het enige wat Netflix volgens CEO Reed Hastings kan doen, is blijven investeren en 'vechten' voor de kijker. Het is voor Netflix te hopen dat er ineens weer een aantal pareltjes tegelijkertijd te zien zijn.

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.