Candid. Platform
for growth.

Wat de tv-wereld van succesvolle YouTubers kan leren

Wat de tv-wereld van succesvolle YouTubers kan leren

De ene na de andere influencer scoort online succes door bijzondere formats te introduceren en goede interactie met de doelgroep te realiseren. Allemaal factoren die ook belangrijk zijn in de tv-wereld. Die wereld is alleen op veel vlakken nog altijd hopeloos achterhaald. Frank.news vroeg online influencer Sanny Verhoeven wat er moet veranderen om mee te groeien in dit digitale tijdperk.

 
Sanny Verhoeven, bij haar online doelgroep beter bekend als Sanny zoekt geluk heeft een succesvol online platform en YouTube-kanaal. Daarnaast presenteert ze af en toe tv-programma’s, zoals op dit moment het RTL-programma Off Piste. ,,In het verleden heb ik ook veel branded content-programma’s gepresenteerd, zoals KampeerTV (RTL), RTL Lounge (RTL) en Fashionscene TV (Net5). Wat me altijd het meest tegenstond was het feit dat je je als presentator heel erg van de domme moest houden. Je bent overal verbaasd over, en mag op geen enkel vlak expert zijn. Als kijker denk je dan al snel: deze persoon weet echt helemaal niks. Je komt ook allesbehalve authentiek over.” En weg is je kijker.   
 
Sponsordeals waar je niet achter staat
Een ander pijnlijk punt voor Verhoeven is het feit dat je als presentator met sponsordeals te maken krijgt waar je niet altijd achter staat. ,,Zo liep ik weleens over een camping waar het gewoon echt niet zo leuk was. Je kunt proberen dit voor de kijker te verbloemen, maar het blijft zichtbaar. Op zo’n moment was ik als presentator toch verplicht om te doen alsof het er geweldig was.”

Je kijker voor de gek houden in een wereld die niet bestaat: daar trapt natuurlijk niemand meer in. De grote oorzaak voor deze achterhaalde gang van zaken ligt volgens Verhoeven bij de samenwerking tussen het creatieve team en het salesteam. ,,Nu gaat het nog altijd vaak zo dat het salesteam een sponsordeal binnenhaalt en daarmee de afspraken maakt. Pas op het laatste moment wordt de crew erbij gehaald die het item creatief gaan invullen. Alleen is er dan nog maar weinig ruimte over omdat er al is afgesproken wat er in een scène wordt gedaan.”

 
Creatie en sales gelijk
Het voornaamste doel is geld verdienen, en de creativiteit sneeuwt onder. Dit moet makkelijk anders kunnen, vindt Verhoeven. ,,Dit probleem tackel je alleen al door beide teams direct met de klant om tafel te laten zitten. Op die manier maak je ook nooit iets waar je zelf als zender, presentator en creatief team eigenlijk niet achter kunt staan.” 
Geloofwaardigheid is belangrijk
Als online influencer werkt Verhoeven samen met verschillende merken. ,,Dit zijn sowieso merken die ik tof vind en waar ik in geloof. Alleen dan is het een natuurlijke en organische manier van promoten en werkt het ook echt.” Nog altijd zijn er merken die Verhoeven het liefst de woorden in haar mond willen leggen. ,,Ik zeg dan eerlijk dat mijn volgers dat echt niet geloven. Dat nemen ze gelukkig ook meteen aan.”

 
Product in beeld
Een veelgemaakte denkfout van sponsors is bijvoorbeeld ook dat ‘het product zoveel mogelijk in beeld brengen’ voor succes zou moeten zorgen. ,,Als je gaat samenwerken met een influencer, zender of tv-programma wil je samen meer bereik creëren. Een product promoten werkt alleen als dit op een mooie, gelijkwaardige manier gebeurt. Honderd keer het product in beeld brengen werkt averechts. Merken zijn hier net als tv-zenders vaak nog heel ouderwets in. De kijker gelooft dit alleen allang niet meer.”

 
SAMENWERKING Sanny met Renault en VIVA: 
https://youtu.be/qMG8qvgH0E0

 
Vrijheid voor influencer
Verhoeven werkt voor betaalde samenwerkingen samen met influencerbureau Social Influencers. ,,Dat is een expert als het gaat om welke links goed werken en hoe vaak je iets wel of niet moet noemen. Daarbij kunnen ze ook de statistieken goed doorvertalen naar de klant.” Deze samenwerking is succesvol omdat het bureau als geen ander weet hoe belangrijk de vrijheid is die de influencer nodig heeft voor het creatieve proces. Het grote verschil met de ouderwetse manier van werken: ,,Je kijkt echt vanuit de mens, de kijker en de doelgroep in plaats van vanuit het product.”

 
Goudmijn aan data
Een groot voordeel van online programma’s maken, is ook de goudmijn aan data over de doelgroep die je erbij cadeau krijgt. Een groter verschil met die achterhaalde tv-kastjes bestaat natuurlijk niet. Verhoeven: ,,Eén van de voordelen is dat ik door al die data enorm kan experimenteren. Zo was voorheen de ongeschreven regel dat een online video het best werd bekeken met een lengte tussen drie en vijf minuten. Ik kwam er alleen achter dat interviews waarin ik mijn geleerde lessen deel, die door de kijker ook worden beschouwd als mini-cursus, juist succesvol zijn als deze vijftien minuten duren.”

 
Experimenteren met video’s
Deze langere video’s worden niet zo goed bekeken als de weekvlogs, maar er is wel een stuk meer interactie met de doelgroep vanuit interviews. Voor Verhoeven is dat nóg belangrijker dan alleen de ‘kijkcijfers’. ,,Ik zie dat mijn doelgroep de interviews terugspoelen, nog een keer kijken en dat ze er massaal onder reageren. Veel meer dan bij mijn vlogs. Ik kijk dus niet alleen naar de views. Mijn doel is om echt een impact te hebben op het geluk van mensen. En ik merk dat ik mijn kijkers het meeste inspireer met deze langere interviewvideo’s.

 
Interactie met de kijker
Ook als het gaat om interactie met de kijker kan de tv-wereld nog veel stappen maken. ,,Je ziet het nu wel gebeuren bij kijkcijferhits als Expeditie Robinson, Heel Holland Bakt en The Voice: op social media wordt er veel op de programma’s gereageerd en over gesproken. Veel zenders zijn hier nog te terughoudend in. Ze zijn letterlijk alleen maar aan het zenden, vinden het eng om het gesprek met de kijker aan te gaan.” Verhoeven zou zich niets anders meer voor kunnen stellen. ,,Mijn doelgroep is echt een community. Onder mijn video’s delen ze ervaringen en tips met elkaar. Ik deel dingen met hen en zij weer met mij. Ik heb hierdoor ook echt het gevoel dat ik mijn volgers goed ken. En natuurlijk vind ik het ook weleens lastig om op bepaalde vragen wel of niet in te gaan, maar dat hoort erbij.”

 
Coolblue
Als voorbeeld van een succesvol merk dat weet hoe interactie met de doelgroep werkt, noemt de online influencer Coolblue. ,,Zij hebben echt een team opgebouwd die de klant het gevoel geeft dat ze voor hem klaar staan. Dit begint al bij de leuke telefoonstem die je aan de lijn krijgt. Daarbij zijn ze ook niet bang om reacties te vragen en gaan vervolgens ook echt het gesprek aan.” 
Online influencer op tv
Om met de tijd mee te gaan, zie je dat tv-zenders als RTL denken: we moeten iets met die bekende YouTubers. En zo schuiven nu een aantal online gezichten aan bij programma’s als RTL Boulevard en Holland’s Next Top Model. ,,Veel online influencers hebben nog altijd veel respect voor de tv-wereld. Dit is niet altijd terecht aangezien ze met hun eigen kanalen veel meer views halen.” Verhoeven wordt zelf ook regelmatig gevraagd om mee te werken aan een programma. ,,Ik heb net weer ‘nee’ gezegd. Het is natuurlijk heel leuk voor de eer, maar voor mij is het belangrijk dat ik er meer aan heb dan alleen een beetje interessant doen dat ik ook op tv te zien ben. Zo let ik op de doelgroep. Als die niet 100 procent aansluit op die van mij, is het een mismatch en doe ik het niet. Meewerken aan een programma kost me veel tijd, terwijl ik uiteindelijk veel meer verdien met mijn eigen kanaal.”

 
Anna Nooshin en HNTM
Dat een online influencer als Anna Nooshin wel voor tv kiest, snapt Verhoeven volkomen. Alleen al omdat ze met Holland Next Top Model dezelfde doelgroep bereikt als met haar eigen platform NSMBL. ,,Van RTL ook een slimme zet, want zelfs als je het programma niet volgt, word je toch nieuwsgierig gemaakt door haar vlogs. Zo trek je nog meer kijkers naar jouw programma.”

 


 
360 graden-werking
Verhoeven merkt de voordelen van die 360-graden-werking zelf ook met haar tv-programma Off Piste. ,,Ik neem mijn volgers online ook mee in een sneak preview van het programma. Met positieve reacties als gevolg. Zelfs als ze geen grote skiliefhebbers zijn, zijn ze toch nieuwsgierig naar het programma.” Daarbij maakt Verhoeven de kanttekening dat ze de overstap naar tv voor een online creator vooral slim vindt als je daardoor zelf ook de kans krijgt om andere video’s te maken. ,,Denk aan video’s waar je echt een team voor nodig hebt, omdat ze anders niet te realiseren zijn. Als ik nu word gebeld voor een eigen talkshow, zeg ik waarschijnlijk ook ‘ja’, want dat kan ik niet produceren in mijn eentje. Maar dan nog moet het wel online te zien zijn.”

 
Slimme crossovers
Die 360-graden manier van werken kan ook het antwoord zijn om jongeren meer tv te laten kijken. Verhoeven: ,,Het begint natuurlijk allemaal met goede en geloofwaardige content maken. Geen nep gedoe meer op tv. Vervolgens zijn er slimme crossovers te maken met het programma en de plek waar jongeren wel veel te vinden zijn: online dus. Je begint op tv, gaat verder online en andersom.” Als succesvol voorbeeld noemt Verhoeven The Voice. ,,De live shows volg je op tv en de backstage content is online vindbaar. Dit kan nog verder uitgebouwd worden door hier ook een YouTube-kanaal aan te hangen met alle persoonlijke informatie en filmpjes van de kandidaten.”

 
Persoonlijk keuzemenu
Tot slot ziet Verhoeven ook een goudmijn in een functie á la Netflix voor tv. ,,Je kijkt Heel Holland Bakt, en op het moment dat het programma is afgelopen, komt er een keuzemenu aan gerelateerde programma’s. Denk aan andere culinaire shows of programma’s van dezelfde presentator.” Volgens Verhoeven is het aanbod afstemmen op de persoonlijke interesses van de kijker een schot in de roos. ,,Ik kijk zelf bijna geen tv meer en kijk alles on demand. Hierdoor zap ik niet meer, met als nadeel dat ik dus ook nooit spontaan een leuk programma ontdek. Zonde! Bovendien: deze functie werkt ook voor YouTube en Netflix, waarom niet voor tv?”

Fotograaf Kee.Kee