Candid. Platform
for growth.

Internationale marcomwereld laat zich van goede kant zien

Ford

Middenin een crisis ontstaan er ook veel mooie dingen. In de marcombusiness geldt dat net zo goed. Natuurlijk wordt de business van vrijwel elk merk hard geraakt, maar er zijn genoeg merken die er direct op inspelen, er een positieve draai aan geven en echt hun 'purpose' tonen. In Nederland waren er al mooie voorbeelden, zoals we konden lezen in het artikel van Gérard Ghazarian. Internationaal zagen we ook goede dingen voorbijkomen. Een kleine greep.

We laten de dingen die misgaan en de bedrijven die een slaatje uit de crisis willen slaan even voor wat ze zijn. Daarnaast zijn er zeep- en toiletpapierfabrikanten die gouden tijden beleven zonder heel veel meer te hoeven doen. Hun aandelen op de beurzen schieten omhoog. Meer in het oog springt de stap van het Franse luxegoederenconcern LVMH dat normaal gesproken parfum en cosmetica produceert. Even staan hun merken Christian Dior, Guerlain, Louis Vuitton en Givenchy niet centraal. Nu wendt het bedrijf zijn fabrieken aan om gratis handdesinfectieproducten te maken. Dat doet LVMH speciaal voor distributie aan Franse ziekenhuizen.


Retailers
Retailers - supermarkten vooral - geven ouderen en kwetsbaren de ruimte met speciale uren waarin alleen zij boodschappen mogen doen. Lidl begon ermee, onder meer Sainsburys, Walmart, Woolworths volgden. Meerdere retailers in andere landen, waaronder Nederland, ook.

De Britse supermarktketen Morrisons besloot om kleinere leveranciers onmiddellijk te betalen om hen te helpen tijdens het coronavirus. Boeren, lokale voedselproducenten en andere kleine bedrijven krijgen nu eerder geld voor geleverde of nog te leveren diensten om de cashflow te ondersteunen. Morrisons heeft ongeveer 3.000 kleine leveranciers, zoals 1.750 boeren.


Datingapps
Ook datingsites zullen de pijn wel voelen, maar vooral de mensen die elkaar via een datingapp hebben gevonden en nu niet fysiek kunnen afspreken. Aanbieders van datingapps gaan daar allemaal weer anders mee om. Zo stuurde #Open een pushbericht naar de groep gebruikers die een open relatie hebben: ,,This isn't a good time to be swapping spit."

Veel meer dan waarschuwen voorzichtig te zijn, kunnen de datingapps niet doen, zoals blijkt uit dit artikel van Bloomberg. Dating app Ship maande zijn klanten bijvoorbeeld om lichamelijk contact te vermijden:

Anderzijds constateerde datingapp Ship dat mensen de afgelopen week veel meer gebruik gingen maken van de chatfunctie.


Anderzijds constateerde datingapp Ship dat mensen de afgelopen week veel meer gebruik gingen maken van de chatfunctie.

Nike
Ook sportmerken laten op een andere manier van zich horen. Teamsporten liggen stil, gyms zijn gesloten (er zijn overigens nog genoeg mensen die buiten hardlopen). Nike moedigt de binnensporters, ofwel quarantainesporters aan. De campagne die Nike afgelopen week is begonnen, past perfect bij de 'Just Do It' gedachte. Op sociale media plaatste het merk zijn iconische swoosh samen met de boodschap: ,,Als je er ooit van gedroomd hebt om voor miljoenen over de hele wereld te spelen, is dit nu je kans. Speel binnen, speel voor de wereld."
De boodschap valt samen met de aankondiging dat de Nike Training Club-app nu gratis toegankelijk is voor gebruikers. Daarnaast steekt Nike ook 15 miljoen dollar in bestrijding van COVID-19.


Autobranche
In de autobranche ontstaan eveneens nieuwe marketinginitiatieven. Ford trok in de Verenigde Staten al zijn reguliere autocampagnes terug en lanceerde een advertentiecampagne om het bewustzijn te vergroten rond een nieuw programma dat hulp biedt aan klanten die getroffen zijn door het coronavirus.

De autofabrikant had al een zogenaamd Ford Credit-programma dat financiële steun biedt aan kopers die het slachtoffer zijn van rampen. Nu wordt de service uitgebreid voor coronavirusslachtoffers. Er zijn nu twee commercials op Amerikaanse tv-zenders te zien: 'Built To Lend A Hand' en 'Built for Right Now'.

Toyota liet eveneens de reguliere advertenties in Amerikaanse media vallen en adverteert in plaats daarvan nu met zijn Assurance Job LossProtection-initiatief. Daarin belooft het automerk tot zes maanden aan betalingen goed te maken aan Toyota-rijders die hun baan verliezen en hun voertuig hebben gekocht of geleased tussen 14 maart en 30 april 2020. In de uitingen richt Toyota zich verder op het gezinsleven, met de boodschap: ,,Er is niets belangrijker dan familie, vooral in onzekere tijden.''

Toyota wil de komende tijd in campagnes een vriendelijke, optimistische boodschap uitdragen, die erop gericht is zijn klanten gerust te stellen. Pay-off: 'We zijn er voor u'.
General Motors komt voor Chevrolet met de campagne 'Chevy Cares' en biedt mensen daarin 'crisisassistentie' aan.

Forbes top-50
En dan kunnen we nog veel meer noemen: de gratis kindermaaltijden die je nu bij fastfoodketens kan bestellen, video on demand partijen die hun kanalen 'openzetten', Netflix dat de creatieve industrie gaat ondersteunen met een fonds van 100 miljoen dollar. Forbes heeft een top-50 gepubliceerd met de initiatieven van 50 grote en kleinere merken en bedrijven. Inspirerend om daar even doorheen te scrollen en hoopgevend.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.