Candid. Platform
for growth.

‘Ik wil met storytelling duurzaamheid in fashion op de kaart zetten’

Ik-wil-met-storytelling-duu

Modeontwerpster Monique Collignon wil de branche veel meer verantwoord en duurzaam om laten gaan met fashion. Zo maakte ze zelf onder meer een kledinglijn uit gerecycled plastic. Voor een klein modemerk is het toch al lastig om boven het maaiveld uit te komen, maar storytelling is volgens haar de beste manier: het verhaal steeds maar weer vertellen. "Ik zou graag een duurzame collectie voor bijvoorbeeld de Lidl webshop maken."

Een kledinglijn gemaakt uit gerecycled plastic. Monique Collignon kwam er in 2015 mee en dat viel op. Want mode en duurzaamheid is nog niet een vanzelfsprekend ding. Collignon werkte ervoor samen met Monique Maissan, een textielingenieur uit Shanghai die stoffen gecreëerd uit gerecycled plastic ontwikkelde. Collignon keek aan de zijlijn mee en werd enthousiast. Juist in een tijd dat de plastic soep steeds meer een issue is, kan de modebranche een bijdrage leveren.

Collignon is één van de bekendere modeontwerpers van Nederland en sinds de jaren tachtig actief. Ze is een van de weinige ontwerpers die pioniert in het sustainable fashionlandschap.

Want daar is de branche nog niet zo ver mee. ,,Het sustainability verhaal heeft herhaling nodig. Ik geef ook lezingen en als ik daar mijn ideeën vertel, vinden mensen het interessant en hangen ze aan mijn lippen. Als ze thuiskomen dan delen ze het. Maar het op het moment dat ze in de winkel staan en iets kopen, dan zijn ze het verhaal eigenlijk weer vergeten. Ze zien iets wat ze mooi vinden en kopen het. Maar als ze bij de bron komen, bij ons, dan komt de storytelling echt binnen, en verkoopt het zichzelf.""


Storytelling
Daarom richt Collignon zich op storytelling. ,,Ik ben een ontwerper en niet zomaar een merk gestart. Ik heb een heel sterke pijler: haute couture. Dat is altijd slow fashion geweest. Het wordt onder mijn ogen in mijn eigen atelier op aanvraag gemaakt. Het is niet iets wat je makkelijk wegdoet of nooit meer draagt. Ik vind het dan ook zo geweldig dat onze koningin haar stuks meerder keren draagt op verschillende gelegenheden. Dat is echt een voorbeeld. Zo gaan klanten ook met haute couture om. Als ik iets draag wat veertien jaar oud is vinden mijn jonge stagiaires het nog heel erg cool. Dat is de storytelling die we eigenlijk moeten gebruiken. Via onze sociale kanalen, maar ook de nieuwe website die we aan het bouwen zijn. Er moet meer gebeuren dan alleen een webshop. Niet als een slim marketingtooltje dus, maar echt vanuit het hart. Ik teken van kinds af aan en daar zit een ziel in. Dat verhaal is belangrijk. Dus naast het marketing op social media ga ik meer als boegbeeld naar voren treden, zonder als wereldverbeteraar over te willen komen. Maar wel wil ik mensen laten weten dat we anders met mode om moeten gaan."

Zelf doet Collignon dat onder meer met de samenwerking met Maissan. ,,We kijken nu hoe we elkaar verder kunnen versterken. Het nadeel is dat het productieniveau heel hoog is. Je moet minimaal duizend en soms vijfduizend meter laten maken. Dat gebruik ik niet eens in een hele collectie en we hebben er ook niets aan om die stoffen weer op de plank te leggen. Maar als het een ungoing process is en mensen gaan het weer bestellen, dan is het prima. Ik ben ook met een Turkse fabrikant sustainable bezig om recycled wol te gaan gebruiken."


RTL Boulevard
Een pionier wil ze zichzelf niet noemen, maar de manier van denken en toepassen is volgens haar wel vrij uniek. ,,Honderd procent duurzaam produceren kan ik nog niet. Maar ik kijk wel naar het meest duurzame op de manier en dat het zo goed mogelijk gecertificeerd is. Hoe kleiner je bent, hoe moeilijker dat is. Ik hoorde onlangs bij RTL Boulevard een lifestyledeskundige zeggen dat er nog geen mooie stoffen zijn van gerecycled plastic. Zolang we nog mensen aan het woord laten als deskundige die het niet weten of niet geïnteresseerd zijn, gebeurt er natuurlijk ook niets."'Ik heb nu het concept buy now, wear now. Het wordt kleinschalig en met pre ordering'


Collignon is gestopt met "als een kip zonder kop" produceren. ,,De moderetail heeft het nog steeds heel slecht. Daarom richt ik me nu alleen even op online. Ik heb nu het concept: buy now, wear now. Een heel risico, maar het wordt kleinschalig en met pre ordering. Ik heb dus wel een collectie ontworpen, maar die gaat niet in één keer online. Klanten kunnen zich voortaan inschrijven voor een item. Als een item niet via pre-order besteld wordt, gaan we het ook niet produceren. Dat wordt volgens mij nog nergens gedaan. Ik moet de eerste aantallen wel produceren omdat ik al wel stoffen heb moeten inkleuren en maken om het op een bepaald moment te moeten hebben. Maar dat is de start. Hoe leuk is het dat je steeds weer nieuwe spullen op de site ziet, die je bijvoorbeeld met een eerder item kunt combineren? Zo blijft het interessant", legt ze uit.

https://www.youtube.com/watch?v=XXbi2Gj3OGw[/embed]

Lidl
Verder wil ze door het hele jaar heen pop-up stores op diverse plaatsen openen. Om haar verhaal een boost te geven gaat de modeontwerpster met Hudson's Bay ook een groot event neerzetten. ,,We gaan er heel veel tamtam aan geven om het verhaal nog meer uit te dragen. We willen ook in het seizoen met collecties gaan komen. Wie heeft er nu op dit moment zin om een winterjas te kopen? En nu kun je bijna geen zomerjurken in je maat vinden in de winkels, terwijl je er met dit weer misschien een zou willen aanschaffen. Sommige winkels hebben in april al uitverkoop."

En er zijn meer ideeën om het verhaal breder te vertellen: ,,Ik zou graag een duurzame collectie voor bijvoorbeeld Lidl webshop maken, of een capsule collectie voor H&M Nederland. Ze mogen me bellen."


Burberry
Burberry kwam vorige week onder vuur te liggen nadat naar buiten kwam dat het modehuis onverkoopbare collecties vernietigt. Ook niet bepaald sustainable. Volgens Collignon niet nieuw, maar ze begrijpt heel goed dat het weerstand oproept.,,Veel merken hebben een outletstore, waar ook voor wordt geproduceerd. Wat daar overblijft gaat niet meer de markt op. Daarnaast zijn er ook merken die niet aan een outlet store doen vanwege naamsbescherming met de bijbehorende exclusiviteit, zoals Louis Vuitton en Chanel. Een groot deel van de collecties gaat naar de verbrandingsovens. Veel stoffen zijn geverfd en dat komt wel direct ons milieu in. Het kan alleen niet allemaal in één keer opgelost worden, want er zijn enorme bedragen mee gemoeid. Maar de druk wordt wel groter. Iedereen die nu foei roept gaat misschien wel naar een goedkope zaak voor een shirtje van een paar euro. Maar als je terug gaat rekenen: wat wordt daar dan nog op verdiend aan de andere kant van de wereld? Daarom willen wij klein produceren."

Extra fields